up_icon
Featured Science Technology Neuralink

Neuralink: Αυτό είναι το πλάνο του Elon Musk για ένωση ανθρώπινου εγκεφάλου - υπολογιστή

17 Ιουλίου 2019 Christos Elpidis

Neuralink: Αυτό είναι το πλάνο του Elon Musk για ένωση ανθρώπινου εγκεφάλου - υπολογιστή

Δύο χρόνια πέρασαν από τα αποκαλυπτήρια της Neuralink, μία εταιρεία από τον Elon Musk που έχει ως σκοπό τον συνδυασμό του ανθρώπινου εγκεφάλου με την Τεχνητή Νοημοσύνη μέσω ειδικών εμφυτευμάτων. Πριν από λίγες ώρες, ο οραματιστής δισεκατομμυριούχος, προχώρησε σε μια πιο αναλυτική παρουσίαση των projects της Neuralink και για πρώτη φορά έδειξε δημόσια ένα μέρος της τεχνολογίας που αναπτύσσει, τονίζοντας ότι ο πρώτος στόχος είναι να πραγματοποιήσουν εμφυτεύσεις σε παράλυτους ανθρώπους για να τους επιτρέψουν να διαχειρίζονται υπολογιστές και smartphones.

Ξεκινώντας να αναφερθούμε στα εύκαμπτα "νήματα" που κατασκεύασαν, τα οποία είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά στον εγκέφαλο σε σύγκριση με τα υλικά που χρησιμοποιούνται ήδη στην Ιατρική για παρόμοιες πλατφόρμες διασύνδεσης εγκεφάλου - υπολογιστή. Ισχυρίζονται, επίσης, ότι μέσω αυτών των νημάτων μπορούν να μεταφέρουν μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών και συνολικά το σύστημα θα μπορούσε να περιλαμβάνει έως και 3072 ηλεκτρόδια που κατανέμονται σε 96 τέτοια νήματα. Το πάχος αυτών των νημάτων δεν ξεπερνά τα 4-6μm, επομένως, είναι πολύ λεπτότερα από την ανθρώπινη τρίχα, και έχουν κατασκευάσει ειδικό μηχάνημα που τα εμφυτεύει αυτόματα.

Ο Elon Musk τόνισε ιδιαίτερα ότι η παρουσίαση δεν γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά για να προσελκύσουν κόσμο που θα ήθελε να εργαστεί επάνω στα projects της Neuralink. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Max Hodak, πρόεδρος της Neuralink, παραδέχτηκε επί σκηνής πως στην αρχή δεν πίστευε ότι αυτή η τεχνολογία είναι μια καλή ιδέα και χρειάστηκε να τον πείσει ο ίδιος ο Elon Musk ότι είναι δυνατό να τα καταφέρουν.

Στο μέλλον, οι ερευνητές της Neuralink σκοπεύουν να πραγματοποιούν τις εμφυτεύσεις των νημάτων μέσω laser και όχι τρυπώντας το κρανίο του ασθενούς. Τα πρώτα πειράματα θα γίνουν σε συνεργασία με νευροεπιστήμονες του Stanford University και μέχρι το τέλος του 2020 ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να βρουν άνθρωπο-εθελοντή για το εγχείρημα.

Στο τέλος της παρουσίασης πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη διαδικασία ερωτήσεων / απαντήσεων και από εκεί προέκυψαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Ο Elon Musk αποκάλυψε ότι ακόμη και η ερευνητική ομάδα δεν πίστευε σε αυτά που έβλεπε, όπως για παράδειγμα μια μαϊμού να χειρίζεται υπολογιστή με το μυαλό της.

Κοιτάξτε, η Neuralink δεν θα αρχίσει ξαφνικά να καταλαμβάνει και να ελέγχει τους εγκεφάλους των ανθρώπων. Ο απώτερος στόχος είναι να φτάσουμε σε μια συμβίωση με την Τεχνητή Νοημοσύνη για να αποτρέψουμε το δυστοπικό, αλλά όχι παράλογο, σενάριο που θέλει τον άνθρωπο να μένει αναπόφευκτα πίσω από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια τεχνολογία που θα συνδυαστεί με την Τεχνητή Νοημοσύνη και στόχος μας να καταφέρουμε να διαβάζουμε αυτά τα νευρικά σήματα με τον λιγότερο επεμβατικό τρόπο.

Elon Musk

Η Neuralink δεν εμφανίστηκε από το πουθενά. Από πίσω της υπάρχει ένα μεγάλο υπόβαθρο ακαδημαϊκής έρευνας. Αυτή τη στιγμή "πατάμε", κατά μία έννοια, επάνω στους ώμους γιγάντων

Max Hodak

Αυτή τη στιγμή, πάντως, η τεχνολογία της Neuralink απέχει αρκετά από τον όρο "μη - επεμβατική" από τη στιγμή που εμπλέκονται εμφυτεύματα. Το σύστημα της είναι λειτουργικό, σημαντικά βελτιωμένο και ταχύτερο από άλλα επεμβατικά συστήματα σύζευξης εγκεφάλου - υπολογιστή, αλλά αρκετά πιο πολύπλοκο στην εμφύτευση λόγω της ευκαμψίας των νημάτων. Για να αντιμετωπίσουν το τελευταίο, ο ερευνητές της Neuralink δημιούργησαν ένα ειδικό ρομποτικό εργαλείο που εμφυτεύει αυτόματα 6 νήματα (192 ηλεκτρόδια) ανά λεπτό και μάλιστα αποφεύγοντας τα αιμοφόρα αγγεία για να ελαχιστοποιήσει το ενδεχόμενο φλεγμονής στον εγκέφαλο.

Συγκριτικά να αναφέρουμε ότι το σύστημα BrainGate του Brown University βασίζετααι στη διάταξη Utah Array, μια σειρά από χοντρές βελόνες που διαπερνούν το κρανίο και επιτρέπουν τη σύνδεση έως 128 ηλεκτροδίων. Αυτό σημαίνει σημαντικά μικρότερο αριθμό καναλιών και μικρότερο όγκο δεδομένων που μπορούν να μεταφερθούν από τον εγκέφαλο στον υπολογιστή. Επίσης, η σκληρότητα των βελόνων μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε ζημιά στον εγκέφαλο διότι ο τελευταίος κινείται μέσα στο κρανίο, ενώ αυτές παραμένουν σταθερές. Η λύση που προτείνει η Neuralink με τη χρήση λεπτών πολυμερών υλικών, θα μπορούσε να εκμηδενίσει αυτή την πιθανότητα.

Το BrainGate είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2006 στον παράλυτο ασθενή Matthew Nagle, ο οποίος κατάφερε να παίζει Pong χρησιμοποιώντας μόνο τον εγκέφαλο του μέσα σε μόλις 4 ημέρες εκπαίδευσης. Αργότερα είδαμε το σύστημα BrainGate να επιτρέπει και τον έλεγχο ρομποτικών χεριών.

Για τον Elon Musk, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην επικοινωνία με την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πρακτικά το bandwidth και θεωρεί ότι μπορείς να πάρεις την πληροφορία πολύ πιο γρήγορα απευθείας από τον εγκέφαλο παρά μέσω φωνητικής εντολής. Με σκοπό, λοιπόν, να γίνεται όσο το δυνατόν ταχύτερα η επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και υπολογιστή, η Neuralink ανέπτυξε και έναν custom επεξεργαστή που μπορεί να διαβάζει, να "καθαρίζει" και να ενισχύει τα σήματα που λαμβάνει από τον εγκέφαλο. Αυτή τη στιγμή μπορεί να αναμεταδώσει δεδομένα μέσω ενσύρματης σύνδεσης (μέσω USB Type-C), αλλά θα το εξελίξουν και για ασύρματη επικοινωνία.

Αυτή η ασύρματη επικοινωνία θα πραγματοποιηθεί με τον αισθητήρα N1 που θα εμφυτεύεται και αυτός στο ανθρώπινο σώμα. Το σχέδιο είναι να εμφυτεύονται 4 τέτοιοι αισθητήρες στον άνθρωπο, οι οποίοι θα συνδέονται ασύρματα σε εξωτερική συσκευή που θα φοράς πίσω από το αυτί και θα περιλαμβάνει μόνο τη μπαταρία. Ο τελικός έλεγχος θα γίνεται από μια εφαρμογή για iPhone.

Όλα τα παραπάνω ακούγονται λίγο βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά το project της Neuralink έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που σύντομα θα περάσει από τον έλεγχο του FDA (Food and Drug Administration) στις ΗΠΑ για να λάβει έγκριση. Η εμφύτευση δεν θα απαιτεί γενική αναισθησία (θα θυμίζει περισσότερο τις επεμβάσεις που γίνονται στα μάτια), αν και οι πρώτοι ασθενείς δεν θα τη γλιτώσουν τόσο ανώδυνα.

Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται δοκιμές σε ποντίκια για να ελέγξουν ότι η πλατφόρμα τους είναι σταθερή και φυσικά εξελίσσουν διαρκώς το σύστημα για πιο ακριβή αποτελέσματα.

Μια καλή αρχή για την Τετάρτη μας....

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη Neuralink από εδώ.

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑ
read more

Windows 10 Pro με €9.62, Office 2016 Pro με €23.84 και πολλά άλλα στο GoodOffer24!

06 Αυγούστου 2019 Diamantidis Periklis

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και για ακόμα μία φορά το κατάστημα Goodoffer24 επιστρέφει με σπουδαίες προσφορές για κλειδιά σε λογισμικό της Microsoft. Αν, λοιπόν, βρίσκεστε σε φάση αναβάθμισης ...

Ο πρόεδρος Trump κατηγορεί τα βίαια video games για το μακελειό στο Οχάιο...

05 Αυγούστου 2019 Christos Elpidis

AFP/Getty Images Για άλλη μια φορά είχαμε ένα τραγικό επεισόδιο στις ΗΠΑ με κάποιον τρελό να ανοίγει πυρ κατά ανυποψίαστων πολιτών σε εμπορικό κέντρο, αλλά για τον πρόεδρο Trump και τους υψηλά ιστάμενους ...

Η Google θα χρεώνει τις μηχανές αναζήτησης που θέλουν να γίνουν default επιλογές στις συσκευές Android στην Ευρώπη

02 Αυγούστου 2019 Christos Elpidis

Η αντίδραση της Google στην απόφαση της ΕΕ για την επιβολή προστίμου ύψους €4.3 δισ. τον Ιούλιο του 2018 έρχεται μετά από έναν χρόνο. Η Google είχε κατηγορηθεί τότε ότι προωθεί παράνομα τον Chrome browser ...

Eνα ρομποτάκι στην υπηρεσία του Συνεδρίου του Economist

31 Ιουλίου 2019 Techgear Team

Τι σχέση έχει ένα ρομπότ, ο Economist και η συσκευή θέρμανσης καπνού glo™; Η απάντηση είναι οι επενδύσεις και η καινοτομία! Γιάννης Κολεσίδης/ΑΠΕ- ΜΠΕ Βρεθήκαμε λοιπόν στο 23ο Συνέδριο του Economist, ...

Πρόστιμο - ρεκόρ $5 δισ. για τη Facebook από την FTC, "χάδι" λένε οι επικριτές...

24 Ιουλίου 2019 Christos Elpidis

Χρειάστηκε να περάσει περισσότερο από ένας χρόνος, πολλές συναντήσεις, πολλές δηλώσεις και πολλές διαβουλεύσεις με ανοιχτές και κλειστές κάμερες για να καταλήξουμε στη σημερινή απόφαση της Ομοσπονδιακής ...

ΗΠΑ: Υπό έλεγχο κάθε συναλλαγή της Huawei για "μη επικίνδυνα προϊόντα" και για περιορισμένο χρονικό διάστημα

10 Ιουλίου 2019 Christos Elpidis

Πέρασαν αρκετές ημέρες από τις δηλώσεις του Donald Trump για άρση του μπλοκαρίσματος στη Huawei, η οποία για όλο αυτό το διάστημα εξακολουθεί να παραμένει στη μαύρη λίστα του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. ...

Τέλος στα "βάσανα" της Huawei με επίσημη δήλωση του Donald Trump!

29 Ιουνίου 2019 Christos Elpidis

Είδαμε πολλά να συμβαίνουν στο διάστημα που μεσολάβησε από το διάταγμα του προέδρου Trump για το μπλοκάρισμα της Huawei μέχρι και σήμερα, αλλά είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία του τεχνολογικού Τύπου σε ...

Αναφορά: Η κυβέρνηση Trump σκέφτεται να απαγορεύσει την end-to-end κρυπτογράφηση...

28 Ιουνίου 2019 Christos Elpidis

Image by Square Από τη μία πλευρά έχουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέζει τις εταιρείες για την προσθήκη end-to-end κρυπτογράφησης στις υπηρεσίες τους, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο η ...

Ο Bill Gates και το λάθος των $400 δισεκατομμυρίων...[Video]

25 Ιουνίου 2019 Christos Elpidis

Αν λάβει κανείς υπόψιν του τι έχει πετύχει ο Bill Gates στην επιχειρηματική ζωή του από το 1975 μέχρι σήμερα, είναι μάλλον απίθανο να τον χαρακτηρίσει αποτυχημένο. Από τα μέσα της δεκαετίας του '70, όταν ...

Καλοκαιρινή προσφορά: Windows 10 με €10,26, Office 2016 με €25,43 και τα δυο στα €30,39

07 Ιουνίου 2019 Diamantidis Periklis

Χρειάζεσαι να αναβαθμίσεις τους υπολογιστές της επιχείρησης χωρίς να επιβαρύνεις τον προυπολογισμό της επιχείρησης; Η απλά είσαι ένας χρήστης και έχει μικρό budget; Το Goodoffer24 αποτελεί την ιδανική λύση...

Loader
please wait
techgear_icon