Επιστήμονες κατασκευάζουν τον πρώτο υπολογιστή που δεν κρασάρει

Επιστήμονες του University College London ισχυρίζονται ότι έχουν κατασκευάσει τον πρώτο υπολογιστή που δεν κρασάρει ποτέ.

Σε αντίθεση με τους συμβατικούς υπολογιστές οι οποίοι τραβούν τις διεργασίες από τη μνήμη, τις εκτελούν, αποστέλουν τα αποτελέσματα πίσω στη μνήμη και συνεχίζουν με τις επόμενες, ο εν λόγω υπολογιστής διαμοιράζει τις διαφορετικές διεργασίες σε διαφορετικά συστήματα με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι συγκρούσεις.

Οι επιστήμονες εξηγούν:

“To κάθε σύστημα διαθέτει μνήμη για δεδομένα συγκεκριμένου περιεχομένου κάτι που σημαίνει ότι μπορει να αλληλεπιδράσει μόνο με άλλα παρόμοια συστήματα. Αντί για τη χρήση program counter, οι διεργασίες εκτελούνται σε χρονικές στιγμές που επιλέγονται από γεννήτρια παραγωγής τυχαίων αριθμών. Τα συστήματα εκτελούν τις οδηγίες ταυτόχρονα χωρίς να υπάρχουν προτεραιότητες.

Ο υπολογιστής περιέχει πολλαπλά αντίγραφα των οδηγιών που αποστέλει στα συστήματα του και συνεπώς αν κάποιο από αυτά καταστραφεί, εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στα υπόλοιπα. Σε αντίθεση με τους υπολογιστές που κρασάρουν όταν ξεμένουν από μνήμη, στο συγκεκριμένο δε συμβαίνει κάτι τέτοιο αφού το κάθε μεμονωμένο σύστημα έχει τη δική του ανεξάρτητη μνήμη. “

[via New Scientist]

This entry was posted in Hardware. Bookmark the permalink.
 • darkstar

  Linux δοκίμασαν να βάλουν;

 • nick

  oxi

 • ΓΧ

  Το άρθρο εκτός από ελλειπέστατο είναι και κακομεταφρασμένο. Αναφέρετε ότι “Σε αντίθεση με τους υπολογιστές που κρασάρουν όταν ξεμένουν από μνήμη” όταν το αρχικό άρθρο λέει “And unlike conventional operating systems that crash when they can’t access a bit of memory”. Άλλο η έλληψη μνήμης και άλλο η μη προσβασιμότητά της για κάποια αιτία, πχ πρόβλημα υλικού.

  Αν σέβεστε τους αναγνώστες σας δημοσιεύστε σωστή μετάφραση από κάποιο γνώστη του θέματος που έχει διαθέσιμο χρόνο ή απλά παραθέστε το σύνδεσμο διότι εκτίθεστε!

  Κατανεμημένα συστήματα υπάρχουν για δεκαετίες, προστατευμένες περιοχές μνήμης επίσης. Το αγγλικό άρθρο δεν αναφέρεται στο υλικό που έτρεξε το λειτουργικό σύστημα, διότι αυτό είναι το σημαίνον στην προκειμένη περίπτωση, ούτε στις επιδόσεις του. Είμαι σίγουρος ότι κανείς μας δεν θα ήθελε τέτοιο Υ/Η για να εργαστεί τώρα, σε δέκα χρόνια ίσως.

  Καλή η προσπάθεια τεχνολογικού εντυπωσιασμού αλλά πιάνει μόνο στους μη γνώστες.

 • stelios karamanidis

  Μια σημείωση για τους υπόλοιπους “γνώστες”, όπου Υ/Η μάλλον θα εννοείς Η/Υ (από το Ηλεκτρονικός Υπολογιστής)…

 • stelios82

  Μια υποσημείωση για τους υπόλοιπους “γνώστες”, όταν γράφεις Υ/Η μάλλον θα εννοείς Η/Υ (από το Ηλεκτρονικός Υπολογιστής), εκτός αν είχες ένα στιγμιαίο πρόβλημα υλικού κι εσύ.