The Snappening: Διέρρευσαν χιλιάδες γυμνές φωτογραφίες/videos χρηστών του Snapchat, λόγω third-party εφαρμογής

snappening

Τη στιγμή που η διαρροή γυμνών φωτογραφιών/videos διασημοτήτων από όλο τον κόσμο συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό (παρά τις έντονες προσπάθειες - εκκλήσεις - απειλές), έρχονται τώρα στη φόρα και οι προσωπικές στιγμές απλών καθημερινών ανθρώπων που είχαν τη φαεινή ιδέα να μοιράζονται γυμνές φωτογραφίες/videos μέσα από την εφαρμογή Snapchat.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το Snapchat είναι μια εφαρμογή που σου επιτρέπει να στείλεις μια φωτογραφία ή video σε έναν φίλο/φίλη σου και αυτή να διαγραφεί αυτόματα μετά από μερικά δευτερόλεπτα, ενώ επίσημα δεν υπάρχει τρόπος να αποθηκεύσει ο παραλήπτης το υλικό που λαμβάνει. Όπως καταλαβαίνετε, η εφαρμογή χρησιμοποιείται και για την αποστολή πιο προσωπικών στιγμών από χιλιάδες χρήστες.

Παρόλα αυτά, κυκλοφόρησαν διάφορες third-party εφαρμογές που δίνουν στους χρήστες τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν το υλικό που λαμβάνουν. Μία εξ αυτών είναι και το SnapSave, από το οποίο εκλάπησαν περισσότερες από 100.000 φωτογραφίες (σχεδόν 13GB) χρηστών του Snapchat και στη συνέχεια δημοσιεύθηκαν στο 4chan.org.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η κλοπή-διαρροή δεν έχουν διευκρινιστεί μέχρι στιγμής, αλλά η Snapchat Inc. προέβη σε επίσημη ανακοίνωση  για να ξεκαθαρίσει τη θέση της:

"Επιβεβαιώνουμε ότι οι servers του Snapchat δεν έχουν παραβιαστεί ποτέ και δεν ευθυνόμαστε εμείς για τη διαρροή αυτού του υλικού. Οι χρήστες του Snapchat είναι θύματα της δικής τους χρήσης third-party εφαρμογών για την αποστολή και λήψη Snaps, μια πρακτική που απαγορεύεται ρητά στους Όρους Χρήσης της υπηρεσίας μας, ακριβώς διότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια τους. Παρακολουθούμε συνεχώς τα App Store και Google Play για παράνομες third-party εφαρμογές και ζητούμε άμεσα την απομάκρυνση τους"

Αποδεικνύεται ότι τα θύματα ευθύνονται για την διαρροή των φωτογραφιών τους επειδή χρησιμοποίησαν third-party εφαρμογές, αλλά και πάλι, δεν φαίνεται πολύ σοφή επιλογή να ανεβάζεις υλικό με τις προσωπικές στιγμές σου σε υπηρεσίες cloud.

[via]

Loading