Οι μισοί χρήστες των Facebook και Twitter φλερτάρουν καθημερινά με τη φυλακή!

Μπορεί πλέον τα Facebook και Twitter να αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας, αλλά αυτό που πιθανότατα αγνοούμε είναι ότι οι μισοί και παραπάνω από εμάς ρισκάρουμε καθημερινά να βρεθούμε στη φυλακή!

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ιστοσελίδας knowthenet.org.uk, ένας ανησυχητικά μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων δεν έχει την παραμικρή ιδέα ότι ενώ είναι online, μπορεί να παραβιάζει τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright), να προβαίνει σε δυσφημιστικές παρατηρήσεις ή ακόμα και να υποκινεί ταραχές.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επιβολή τετραετούς ποινής φυλάκισης σε δύο νεαρούς άντρες που το περασμένο καλοκαίρι προσπάθησαν να υποκινήσουν επεισόδια στο Λονδίνο μέσω του Facebook. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 1/3 των συμμετεχόντων στην έρευνα δε γνώριζε ότι τέτοιου είδους δραστηριότητα διώκεται ποινικά!

Μεταξύ άλλων, από τους 2.000 ερωτηθέντες ηλικίας 14-21 ετών, το 67% δήλωσε ότι συνηθίζει να ανεβάζει προστατευμένο περιεχόμενο, όπως φωτογραφίες, στίχους τραγουδιών ή video συναυλιών, αγνοώντας ότι κάτι τέτοιο είναι ενάντια στο νόμο ή παραβλέποντας τη σοβαρότητα του ζητήματος.

Τέλος, με αφορμή τη θύελλα που ξέσπασε στο Twitter νωρίτερα αυτή τη χρονιά εξαιτίας της παράνομης σχέσης του ποδοσφαιριστή Ryann Giggs με το μοντέλο Imogen Thomas με χιλιάδες απαξιωτικά σχόλια να κατακλύζουν το κοινωνικό δίκτυο, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να προσδιορίσουν την έννοια της δυσφήμισης. Το αποτέλεσμα ήταν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της τάξης του 42% να μη μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά ανάμεσα σε ένα δυσφημιστικό σχόλιο και σε ένα μη δυσφημιστικό!

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η δραστηριότητα μας μένει καταγεγραμμένη στα αρχεία για πολύ πολύ καιρό, θα πρέπει δίχως άλλο να επιστήσουν την προσοχή μας...

[πηγή dailymail]
Loading