Αντικείμενα αιωρούνται και κινούνται σε 3 διαστάσεις χάριν σε ακουστικά κύματα! [Videos]

image6

Πριν από περίπου 2 χρόνια είχαμε παρακολουθήσει την κβαντική αιώρηση που επέτυχαν επιστήμονες στο Tel Aviv με τη βοήθεια μαγνητών, αλλά αυτή τη φορά θα δούμε μικρά αντικείμενα να αιωρούνται χάριν στη “δύναμη του θορύβου”! Το video και οι εικόνες που ακολουθούν αποτελούν αποδείξεις των ερευνών που πραγματοποιούν Ιάπωνες επιστήμονες (Yoichi Ochiai, Jun Rekimoto και Takayuki Hoshi) με τη μέθοδο της ακουστικής αιώρησης, ομολογουμένως ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα.

acoustic-levitation

 

acoustic-levitation-2

 

acoustic-levitation-3

Όπως εξηγούν οι ερευνητές:

“Η βασική ιδέα πίσω από την τεχνολογία αιώρησης είναι να αντισταθμίσουμε τη βαρύτητα. Είναι γνωστό ότι ένα στάσιμο υπερηχητικό κύμα έχει τη δυνατότητα να “παγιδεύει” μικρά σωματίδια ανάμεσα στους κόμβους του και αυτή η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί για την αιώρηση ελαφρών σωματιδίων και σταγόνων νερού.

Μέχρι σήμερα, ο ακουστικός άξονας αυτού του κύματος ήταν παράλληλος προς τον άξονα της βαρύτητας με αποτέλεσμα τα αιωρούμενα αντικείμενα να έχουν δυνατότητα κίνησης μόνο επάνω στον νοητό άξονα (μονοδιάστατα), ρυθμίζοντας κατάλληλα τη φάση ή τη συχνότητα. Στη δική μας έρευνα καταφέραμε να μεταχειριστούμε τα αιωρούμενα αντικείμενα σε 3 διαστάσεις χάριν στην τοπική εφαρμογή στάσιμων υπερηχητικών κυμάτων”

[via, src]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Science. Bookmark the permalink.