50 χρόνια από την πρώτη κλήση με κινητό τηλέφωνο

Πέρασαν ακριβώς 50 χρόνια από τότε που ο Martin Cooper πραγματοποιούσε την πρώτη κλήση μέσω κινητού τηλεφώνου, αλλάι χρειάστηκε να περάσουν ακόμη 10 χρόνια για να βγει στην αγορά η πρώτη εμπορικά διαθέσιμη συσκευή και 20+ χρόνια για να γίνει mainstream η συγκεκριμένη τεχνολογία.

Ο τότε μηχανικός της Motorola είχε βγει στους δρόμους της 6th Street Avenue στη Νέα Υόρκη κρατώντας στα χέρια του ένα πρωτότυπο, ογκώδες και βαρύ (σχεδόν 2kg) Motorola DynaTAC για να καλέσει τον….μεγάλο αντίπαλο Joel S. Engel της Bell Labs (AT&T) προκειμένου να τον ενημερώσει για το επίτευγμα του. Ήταν 3 Απριλίου του 1973 και εκείνη την εποχή οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών εξερευνούσαν τρόπους για να κόψουν την εξάρτηση του χρήστη από το τηλεφωνικό καλώδιο.

Μετά από 10 χρόνια, η Motorola προχώρησε στην κυκλοφορία του DynaTAC 8000X, το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο κινητό τηλέφωνο που φυσιολογικά κόστιζε υπερβολικά ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα ($4000 το 1983 ή περίπου $11500 με τη σημερινή αναλογία), ζύγιζε σχεδόν 1.5kg, προσέφερε στον χρήστη περίπου 35 λεπτά αυτονομία και χρειαζόταν 10 ώρες για να γεμίσει πλήρως η μπαταρία του.

Ο 94χρονος σήμερα Martin Cooper έχει ζήσει όλη την εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας από τα….τούβλα μέχρι τα σημερινά «θηρία» και προβλέπει πως η επόμενη εξέλιξη θα είναι η ενσωμάτωση τους με κάποιο τρόπο στο σώμα μας…

Loading