iPhone 16: On-device AI μόνο στα Pro μοντέλα λένε οι φήμες

Η Apple απέχει λίγους μήνες από την παρουσίαση του iOS 18, μιας ενημέρωσης λογισμικού που φέρεται να θεωρεί ότι είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του iPhone. Αυτό θα συμβεί στο WWDC 2024 τον προσεχή Ιούνιο, αν και η Apple δεν έχει προβεί σε επίσημη ανακοίνωση μέχρι στιγμής. Οι περισσότεροι βασίζουν τον ισχυρισμό αυτόν στην έλευση των χαρακτηριστικών παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης στα iPhone, κάτι που ενδέχεται να γίνει σε συνεργασία με τη Google για την υιοθέτηση του Gemini AI.

Ωστόσο, το iOS 18 θα προσφέρει και άλλες βελτιώσεις πέρα από τις λειτουργίες AI. Μία από αυτές θα μπορούσε να είναι ένας νέος τρόπος προσαρμογής της Αρχικής οθόνης, ο οποίος τυχαίνει να είναι και ο τρόπος διάταξης των εφαρμογών που κάποιοι χρήστες iPhone επιθυμούν διακαώς να δουν στο iOS. Αυτό υποθέτουμε ότι θα είναι η ελεύθερη τοποθέτηση των εικονιδίων έξω από το κλασικό «πλέγμα», δηλαδή όπως έχουν συνηθίσει τα τελευταία...15+ χρόνια οι χρήστες συσκευών Android.

Η δεύτερη, ωστόσο, και πιο σημαντική πληροφορία για την επόμενη γενιά iPhone 16 αφορά τους επεξεργαστές των 4 μοντέλων και φυσικά σχετίζεται με το AI. Μια αναφορά από την αλυσίδα προμηθειών της Apple δείχνει ότι το A18 Pro chip της Apple θα διαθέτει μεγαλύτερη επιφάνεια μήτρας (σε σχέση με το A17 Pro), η οποία θα μπορούσε να είναι απαραίτητη για περισσότερη υπολογιστική ισχύ στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η αναφορά προέρχεται από τον Jeff Pu της Haitong International Tech research. Το A18 Pro φέρεται να προσφέρει τη δυνατότητα εκτέλεσης διεργασιών AI on-device, κάτι που τα σημερινά κορυφαία Androids μπορούν ήδη να κάνουν χάρη στο Snapdragon 8 Gen3 SoC. Η μεγαλύτερη επιφάνεια της μήτρας στο A18 Pro σημαίνει ότι το chip θα μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα τρανζίστορ ή εξειδικευμένα εξαρτήματα - υπονοώντας την εξαιρετικά βελτιωμένη Neural Engine για την οποία έχουμε ακούσει.

Στο υπόμνημα του Pu, υπογραμμίζεται σκόπιμα ότι το A18 Pro ως την έκδοση με 6-core GPU, γεγονός που επιβεβαιώνει την ύπαρξη του απλού A18 chip με υποδεέστερη GPU. Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται ενδεχομένως ότι τα μοντέλα iPhone 16 και iPhone 16 Plus δεν θα διαθέτουν on-device AI.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει επιβεβαιωθεί, επομένως, θα διατηρήσουμε τις επιφυλάξεις μας.

[via]

Loading