Android Q: Διαθέσιμη η πρώτη beta έκδοση, δείτε τι νέο φέρνει!

Όπως το περιμέναμε εδώ και μερικές ημέρες, η Google ξεκίνησε τη διάθεση της beta έκδοσης για την επόμενη μεγάλη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android, η οποία για την ώρα ονομάζεται Android Q. Η beta έκδοση είναι διαθέσιμη μόνο για τα Pixel smartphones της εταιρείας και συγκεκριμένα για τις σειρές Pixel, Pixel 2 και Pixel 3.

Οι κυριότερες νέες λειτουργίες που φέρνει το Android Q προς το παρόν είναι οι εξής:

  • OnResume και OnPause για να συνεχίζεις ή να σταματάς προσωρινά τη λειτουργία πολλαπλών εφαρμογών (σε multitasking καταστάσεις) όταν δεν βρίσκονται στο προσκήνιο, κάτι που μπορεί να βρει χρήση ιδιαίτερα στην κατηγορία των αναδιπλούμενων smartphones
  • Μεγαλύτερος έλεγχος της πρόσβασης στην τοποθεσία της συσκευής, καθώς μπορείς να επιλέξεις για κάθε μία εφαρμογή ξεχωριστά αν θα έχει πρόσβαση σε αυτήν την πληροφορία πάντα ή ποτέ ή μόνο όταν την χρησιμοποιείς στο προσκήνιο.
  • Μεγαλύτερος έλεγχος στην πρόσβαση των εφαρμογών στα αρχεία της συσκευής, όπως είναι οι φωτογραφίες, τα video και οι ηχογραφήσεις, με εκ νέου αδειοδότηση κάθε φορά που επιλέγεις να χρησιμοποιήσεις μια εφαρμογή.
  • Οι δημιουργοί εφαρμογών μπορούν να εμφανίζουν μενού ρυθμίσεων του συστήματος μέσα στις εφαρμογές τους χάριν στο νέο Settings Panel API. Για παράδειγμα, μέσα από τον Chrome browser μπορείς να ενεργοποιείς το WiFi, το Airplane mode ή τα data χωρίς να χρειάζεται μετάβαση στο μενού των ρυθμίσεων.
  • Υποστήριξη του AV1 video codec και εικόνων με δυναμικό βάθος σε JPEG και XMP format για πληροφορίες που αφορούν το βάθος (π.χ. blur και άλλα εφέ)
  • Βελτιωμένη απόδοση του Volkan 3D graphics API και νέα έκδοση v1.2 του Neural Networks API.
  • Νέα λειτουργία Sharing Shortcuts για εύκολη μετάβαση από μία εφαρμογή σε μια άλλη όταν μοιράζεσαι περιεχόμενο.
  • Νέα WiFi modes που θα βελτιστοποιήσουν την απόδοση συγκεκριμένων διεργασιών, όπως το gaming. Για παράδειγμα, οι χρήστες μπορούν να ενεργοποιήσουν το "low latency mode".

Να τονίσουμε ότι αυτή είναι η πρώτη beta έκδοση από τις συνολικά 6 που θα κυκλοφορήσουν από τη Google μέσα στους επόμενους μήνες. Δεν αποκλείεται κάποιες από τις νέες λειτουργίες να μη περάσουν στην τελική έκδοση, ενώ περιμένουμε σίγουρα να δούμε και άλλα χαρακτηριστικά.

Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο developer.android.com/preview.

Loading