up_icon
Security

Πώς να μείνετε ασφαλείς, ενώ κυνηγάτε προσφορές για το Black Friday

23 Νοεμβρίου 2018 Yannis Elpidis

Πώς να μείνετε ασφαλείς, ενώ κυνηγάτε προσφορές για το Black Friday

Καθώς η αγορά κινείται στους ρυθμούς του Black Friday, πολλοί είναι οι χρήστες που επιλέγουν να κυνηγήσουν και να αποκτήσουν online προσφορές. Οι χρήστες αυτοί μπορεί να αποφεύγουν τα ασφυκτικά γεμάτα καταστήματα και τις ατέλειωτες ουρές, ωστόσο, δεδομένου ότι οι ηλεκτρονικές αγορές παρουσιάζουν κινδύνους, η ESET συγκέντρωσε τους συνηθέστερους τρόπους που εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι για να ξεγελάσουν τους καταναλωτές αυτή την περίοδο.

Ασφαλείς ιστότοποι

Πάνω απ 'όλα, οι χρήστες πρέπει να διασφαλίζουν ότι όλες τους οι αγορές γίνονται σε νόμιμους ιστότοπους, που έχουν δοκιμασθεί και κριθεί ως αξιόπιστοι για online αγορές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε περίεργες διευθύνσεις URL, σε προσφορές με ύποπτα χαμηλές τιμές - όπως π.χ. το πιο πρόσφατο iPhone στο ένα δέκατο της τιμής του - καθώς και σε site που προσφέρουν «υποστήριξη πελατών» για δωρεάν υπηρεσίες email, όπως πχ. το Gmail. Ποτέ δεν πατάμε συνδέσμους ή ανοίγουμε συνημμένα σε ηλεκτρονικά μηνύματα ή δημοσιεύσεις σε social media που υπόσχονται «τρομερές ευκαιρίες», ή δώρα ως αντάλλαγμα για την ολοκλήρωση «ερευνών». Ομοίως, επιφυλακτικοί θα πρέπει να είμαστε με pop-up διαφημίσεις και banner, καθώς πολλές φορές οδηγούν σε κακόβουλες ιστοσελίδες για να κλέψουν τα προσωπικά μας στοιχεία. Αντί να πατήσουμε βιαστικά πάνω σε οποιαδήποτε online προσφορά, προτιμούμε να πληκτρολογήσουμε προσεκτικά τη διεύθυνση URL του πωλητή στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης και να επιβεβαιώσουμε ότι πρόκειται για πραγματική προσφορά. Προσεκτικοί οφείλουμε να είμαστε ακόμη και όταν συγκρίνουμε τιμές και αναζητούμε αξιολογήσεις προϊόντων, καθώς και εκεί οι κυβερνοεγκληματίες «εμποτίζουν» τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης με παραπλανητικούς συνδέσμους. Προσπαθούμε αντ 'αυτού να αναζητούμε προσφορές απευθείας στις ιστοσελίδες αξιόπιστων καταστημάτων και αλυσίδων λιανικής, κρατώντας τα μάτια μας ανοιχτά ακόμη και εκεί.

Ασφαλείς συναλλαγές και συνδέσεις

Αφού έχετε επισκεφθεί έναν ιστότοπο και πριν εισάγετε σε αυτόν τα προσωπικά σας στοιχεία και τις λεπτομέρειες πληρωμής, ένα πρώτος τρόπος προστασίας είναι να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση HTTPS, η οποία υποδεικνύεται με ένα εικονίδιο λουκέτου στα αριστερά της γραμμής διευθύνσεων URL στο πρόγραμμα περιήγησης. Ωστόσο, η παρουσία του λουκέτου και μόνο δεν σημαίνει ότι ο ιστότοπος είναι ασφαλής, καθώς όλο και περισσότεροι παράνομοι ιστότοποι εκμεταλλεύονται την εύκολη διαθεσιμότητα των πιστοποιητικών TLS/SSL που επιτρέπουν συνδέσεις HTTPS. Εξαιρετικά σημαντική είναι η χρήση αξιόπιστης σύνδεσης στο Internet για τις αγορές σας. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το οικιακό ή το εταιρικό δίκτυο ή τα δεδομένα σας, παρά ένα δημόσιο δίκτυο Wi-Fi, καθώς πολλά από αυτά δεν είναι ασφαλή. Η χρήση ενός εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) μπορεί επίσης να σας προστατέψει, βεβαιωθείτε ωστόσο ότι χρησιμοποιείτε αξιόπιστο πάροχο VPN.

Δεν ξεχνάμε βασικούς κανόνες προστασίας

Ορισμένες από τις θεμελιώδεις πρακτικές στον τομέα της υγιεινής στον κυβερνοχώρο, θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις ενώ κάνετε όλες τις online αγορές σας. Αρχικά, διατηρήστε το λειτουργικό σας σύστημα και τις εφαρμογές σας ενημερωμένες με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις. Έπειτα, χρησιμοποιήστε αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας που ενσωματώνει πολλαπλά επίπεδα προστασίας και το οποίο, ιδανικά, περιλαμβάνει επίσης προστασία για ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές και πληρωμές. Καθώς οι επιτιθέμενοι επινοούν συνεχώς νέα κακόβουλα εργαλεία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό διαθέτει τις τελευταίες ενημερώσεις. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε σύνθετους και μοναδικούς κωδικούς ή φράσεις πρόσβασης, ειδικά για τους πιο πολύτιμους λογαριασμούς σας, όπως τραπεζικούς λογαριασμούς, ηλεκτρονικούς λογαριασμούς και λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης, και ενεργοποιήστε τον έλεγχο πιστοποίησης διπλού παράγοντα, όπου διατίθεται.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να κάνετε το κυνήγι για online ευκαιρίες και προσφορές πιο ασφαλές.

Yannis Elpidis

Είμαι ένας λάτρης της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Γνώρισα τον πρώτο μου υπολογιστή στα μέσα της δεκαετίας του '80 και ήταν "love at first sight" που λένε και στο χωριό μου. Θα με βρείτε καθημερινά στη "Darkpony Digital".

Αγαπημένο μότο:
 "There are 10 kinds of people, those who understand binary and those who don't."

ΣΧΟΛΙΑ
techgear_icon