Το Curiosity rover ανίχνευσε μεθάνιο στον πλανήτη Άρη. Ένδειξη ζωής;
Όσο η NASA προετοιμάζει το Mars 2020 rover για την αποστολή που θα πραγματοποιηθεί, αν όλα πάνε καλά το επόμενο έτος, το Curiosity rover συνεχίζει την εξερεύνηση του κόκκινου πλανήτη και τα ευρήματα του είναι άκρως ενδιαφέροντα τον τελευταίο καιρό.
Όπως αναφέρει η New York Times, το Curiosity εντόπισε “υψηλά επίπεδα” μεθανίου, ένα αέριο που έχει συνδεθεί με την ύπαρξη ζωής όπως τη γνωρίζουμε. Τα εισαγωγικά έχουν μπει επειδή ποσότητα παραμένει απειροελάχιστη (21 σωματίδια ανά δισεκατομμύριο), παρόλα αυτά, η NASA θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντική αύξηση σε σύγκριση με την ποσότητα που είχε πρωτοανιχνευθεί το 2013.
Η εκπομπή μεθανίου θα μπορούσε να συνδεθεί με την ύπαρξη ζωής έστω σε μικροβιακό επίπεδο (πιθανότατα κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη), αλλά θα μπορούσε να οφείλεται και σε γεωθερμικές αντιδράσεις ή σε απελευθέρωση παγιδευμένου μεθανίου που βρίσκεται εγκλωβισμένο στο εσωτερικό του πλανήτη εδώ και εκατομμύρια χρόνια.
Οι ερευνητές έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη μεθανίου στον πλανήτη Άρη και πλέον η μεγαλύτερη πρόκληση τους είναι να βρουν τρόπους για να μελετήσουν τη προέλευση του με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.
[via]