Η διαλειμματική νηστεία (fasting) έχει καθιερωθεί ως μια αποτελεσματική μέθοδος απώλειας βάρους, ωστόσο τα οφέλη της για τον μεταβολισμό φαίνεται να είναι ανεξάρτητα από την απώλεια κιλών. Νέα έρευνα δείχνει πως ακόμα και η απλή μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να προσφέρει παρόμοια μεταβολικά οφέλη, χωρίς να απαιτείται αυστηρός θερμιδικός περιορισμός.
Η διαλειμματική νηστεία λειτουργεί βελτιώνοντας την μεταβολική ευελιξία, δηλαδή την ικανότητα του οργανισμού να εναλλάσσει τις πηγές ενέργειας μεταξύ υδατανθράκων και λίπους. Μετά από ένα γεύμα, ο οργανισμός χρησιμοποιεί κυρίως υδατάνθρακες για άμεση ενέργεια, αποθηκεύοντας λίπος για μελλοντική χρήση. Αντίθετα, αρκετές ώρες χωρίς τροφή οδηγούν τον οργανισμό σε κατάσταση "νηστείας", όπου αντλεί ενέργεια από τα αποθέματα λίπους.
Αυτή η μεταβολική μετάβαση ενισχύεται με τη διαλειμματική νηστεία και συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιομεταβολικών παθήσεων, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και ο διαβήτης τύπου 2.
Στη νέα μελέτη, επιστήμονες ήθελαν να διαπιστώσουν αν τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας οφείλονται κυρίως στον θερμιδικό ή στον υδατανθρακικό περιορισμό. Σε ένα μικρό δείγμα 12 υπέρβαρων και παχύσαρκων συμμετεχόντων, δοκίμασαν δύο διαφορετικές "νηστευτικές" ημέρες: μία με πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων και μία με δραστικά μειωμένες θερμίδες (75% λιγότερες από τις κανονικές ανάγκες).
Την επόμενη ημέρα, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν ένα πλούσιο σε λίπος και ζάχαρη γεύμα, παρόμοιο με ένα αγγλικό πρωινό, προκειμένου να μελετηθεί πώς ο οργανισμός τους επεξεργάστηκε το λίπος. Το αποτέλεσμα; Η ικανότητα καύσης λίπους και διαχείρισης του γεύματος ήταν σχεδόν ταυτόσημη και στις δύο περιπτώσεις. Δηλαδή, η μείωση υδατανθράκων είχε ίδια μεταβολικά οφέλη με τη διαλειμματική νηστεία.
Αυτή η διαπίστωση μπορεί να προσφέρει μια πιο ήπια και εύκολη προσέγγιση στη βελτίωση της μεταβολικής υγείας, καθώς ο αυστηρός θερμιδικός περιορισμός ενέχει κινδύνους για διατροφικές ελλείψειςκαι μπορεί να ενισχύσει παθολογικές διατροφικές συμπεριφορές. Από την άλλη, οι αυστηρές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι δύσκολο να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα και μπορεί να οδηγήσουν σε φόβο προς τους υδατάνθρακες.
Η ερευνητική ομάδα εξετάζει τώρα την πρακτική εφαρμογή μιας διαλειμματικής δίαιτας περιορισμένων υδατανθράκων, δηλαδή έναν τύπο "5:2", όπου αντί για μείωση θερμίδων δύο μέρες την εβδομάδα, θα περιορίζονται μόνο οι υδατάνθρακες. Αν αποδειχθεί αποτελεσματική, αυτή η μέθοδος μπορεί να προσφέρει τα οφέλη της νηστείας χωρίς την ανάγκη στέρησης θερμίδων – μια πιο ρεαλιστική και ασφαλής στρατηγική για τη βελτίωση της υγείας.
[via]