Η ESA δοκιμάζει τον μεγαλύτερο one-piece κινητήρα πυραύλων

Η ESA (European Space Agency) κατασκευάζει έναν από τους μεγαλύτερους πυραυλους που έχουμε δει ποτέ. Στο Spaceport στη Γαλλικής Γουϊάνα κατασκευάζεται ο πρώτος ολοκληρωμένος κινητήρας πυραύλων P120C, ο οποίος θα λειτουργήσει ως ενίσχυση για τους πυραύλους Vega-C και Ariane 6 της ESA. Ο πύραυλος θα τοποθετηθεί σε μια στατική δοκιμαστική βάση οπού 600 αισθητήρες θα παρακολουθούν τον κινητήρα κατα την διάρκεια της καύσης διάρκειας 135 δευτερολέπτων.

'Εχουν κατασκευαστεί και στο παρελθόν κινητήρες πυραύλων οι οποίοι ήταν μεγαλύτεροι από τον P120C, παρόλα αυτά, οι προηγούμενοι κινητήρες κατασκευάστηκαν από συγκολλημένα βιδωτά τμήματα, ενώ ο νέο κινητήρας κρατάει το ρεκόρ για τον μεγαλύτερο “one piece” πύραυλο. Αντί για μέταλλο, το περίβλημα του P120C έχει κατασκευαστεί από σύνθετο άνθρακα και εποξειδικό υλικό, και βασίζεται στον προηγούμενο κινητήρα P80 που περιελάμβανε ηλεκτρομαγνητικούς ενεργοποιητές για την ώθηση.

Δεν έχει αποκαλυφθεί ο τύπος του καυσίμου που θα χρησιμοποιηθεί, αλλά πιθανότατα θα είναι μίγμα συνθετικού καουτσούκ με μεταλλική πούδρα ως οξειδωτικό. Το μέγεθος του κινητήρα είναι 13.5m x 3.4m και θα περιλαμβάνει 142 τόνους προωθητικού υλικού.

Σύμφωνα με την ESA, τα κύρια εξαρτήματα έχουν υποβληθεί σε εκτεταμένες δοκιμές, αλλά η στατική δοκιμή του ολοκληρωμένου κινητήρα θα τους δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για την ενσωμάτωση του στο πρώτο στάδιο εκτόξευσης των πυραύλων Vega-C, Ariane 6 και Vega-Cs.

[ESA]

Loading