Η Κίνα φιλοξενεί το πρώτο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για ανθρωποειδή ρομπότ
Οι πρώτοι αγώνες της RoBoLeague στο Πεκίνο δείχνουν καθαρά ότι τα ανθρωποειδή ρομπότ έχουν αρχίσει να... κλωτσάνε την τεχνολογική πρόκληση προς την επόμενη γενιά αθλητικής τεχνητής νοημοσύνης.
Στο πλαίσιο της RoBoLeague World Robot Soccer League – του πρώτου κινεζικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου τριών εναντίον τριών μεταξύ ανθρωποειδών ρομπότ – το Πεκίνο φιλοξένησε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς τεχνολογικούς διαγωνισμούς που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Στον ημιτελικό, η ομάδα Vulcan του Tsinghua University ήρθε αντιμέτωπη με τη Blaze Light από το Beijing Information & Science Technology University. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των συμμετοχών; Τα ρομπότ ήταν πλήρως αυτόνομα, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση ή τηλεχειρισμό κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Οι κινήσεις των ρομπότ, αν και αρκετά αδέξιες σε σχέση με αυτές των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, εντυπωσίασαν για έναν άλλο λόγο: την ικανότητα προσαρμογής τους σε δυναμικές καταστάσεις μέσα στο παιχνίδι. Παρόλο που τα ρομπότ πολλές φορές έπεφταν, συγκρούονταν ή... φαίνονταν σαν να έχουν πιει κάτι παραπάνω, κατάφερναν να σηκώνονται και να συνεχίζουν με αξιοσημείωτη ταχύτητα, αποφεύγοντας τις υπερβολικές «θεατρικές» πτώσεις που συχνά βλέπουμε στα επαγγελματικά γήπεδα.
Η RoBoLeague δεν αποτελεί απλώς ένα ψυχαγωγικό θέαμα, αλλά είναι μια τεχνολογική βιτρίνα για τα επιτεύγματα της Κίνας στον τομέα των ανθρωποειδών ρομπότ. Οι συμμετοχές κρίνονται σε πληθώρα παραμέτρων όπως η ευκινησία, ο συγχρονισμός, η ισορροπία, η στρατηγική σκέψη, η ικανότητα αλληλεπίδρασης με αντικείμενα και η αποκατάσταση μετά από πτώσεις. Το επίπεδο μπορεί να απέχει αρκετά από εκείνο των ανθρώπινων αθλητών, αλλά οι τεχνολογικές βάσεις έχουν πλέον τεθεί.
Πέρα όμως από το διαγωνιστικό κομμάτι, η διοργάνωση λειτουργεί και ως προθέρμανση για τους Παγκόσμιους Αγώνες Ανθρωποειδών Ρομπότ, που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη χρονιά, και στους οποίους τα ρομπότ θα διαγωνιστούν σε πολλαπλά αθλήματα. Η RoBoLeague αποτελεί έτσι ένα πρώτο πεδίο δοκιμών και για τους ερευνητές, οι οποίοι επιδιώκουν την εξέλιξη μηχανών με αυξημένο βαθμό αυτονομίας και ευφυΐας.
[via]