Η Κίνα αποδεικνύει για ακόμη μία φορά την ηγετική της θέση στην ενεργειακή μετάβαση, εγκαθιστώντας 36 GW φωτοβολταϊκών μονάδων σε στέγες μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2025, ρυθμός ανάπτυξης που αφήνει την Ευρώπη πολύ πίσω στον τομέα. Η επίδοση αυτή, που καταγράφηκε από την Rystad Energy, αντικατοπτρίζει την ταχύτητα και την κλίμακα με την οποία η χώρα κινητοποιείται στον αγώνα για την πράσινη ενέργεια.
Συνολικά, η Κίνα εγκατέστησε 60 GW φωτοβολταϊκής ισχύος το πρώτο τρίμηνο του 2025, εκ των οποίων το 60%, δηλαδή 36 GW, αφορούσε εγκαταστάσεις σε στέγες. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της εγκατέστησε 56 GW καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, με ένα μόνο μέρος αυτών να αφορά στέγες. Ενδεικτικά, χώρες όπως η Ισπανία ή η Γαλλία χρειάζονται περισσότερα από δύο χρόνια για να φτάσουν το μέγεθος που πέτυχε η Κίνα σε μόλις τρεις μήνες.
Η ταχεία αυτή ανάπτυξη δεν είναι τυχαία. Η Κίνα βρίσκεται στο τέλος του 14ου Πενταετούς Σχεδίου της και οι νέοι κανονισμοί της Εθνικής Διοίκησης Ενέργειας (NEA), που ισχύουν από τον Μάιο, δημιούργησαν ένα κλίμα επείγουσας δράσης. Οι νέες ρυθμίσεις συνδυάζονται με κίνητρα για αυτοπαραγωγή, περιορισμούς πρόσβασης στο δίκτυο και την απελευθέρωση της αγοράς πράσινων πιστοποιητικών, επιταχύνοντας τις επενδύσεις.
Στη συνέχεια προβλέπεται να εγκαταστήσει 130 GW σε επίγεια projects μέχρι το τέλος του 2025, ενώ για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα η πρόβλεψη φτάνει τα 167 GW. Με αυτούς τους ρυθμούς, ενδέχεται να ξεπεράσει σε εγκαταστάσεις οροφής μέσα σε έναν χρόνο όσα έχουν κάνει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη την τελευταία δεκαετία.
Σε αντίθεση, η Ευρώπη κινείται με σαφώς βραδύτερους ρυθμούς, εξαιτίας μιας πολύπλοκης γραφειοκρατίας και ρυθμιστικών εμποδίων, καθιστώντας την «πράσινη μετάβαση» μια πιο αργή και δύσκολη υπόθεση. Η περίπτωση της Κίνας καταδεικνύει πώς η κεντρικά σχεδιασμένη πολιτική, σε συνδυασμό με ισχυρά κίνητρα και ταχύτατη υλοποίηση, μπορεί να οδηγήσει σε θεαματικά αποτελέσματα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
[via]