Οι mobile εφαρμογές που παρακολουθούν και εντοπίζουν τους χρήστες προκαλούν αυξημένη ανησυχία

Οι δυνατότητες παρακολούθησης των mobile εφαρμογών προκαλούν ανησυχία στους χρήστες, πολλοί από τους οποίους φοβούνται ότι οι εφαρμογές στις συνδεδεμένες συσκευές τους θα μπορούσαν να τους εντοπίσουν, να παρακολουθούν τις δραστηριότητές τους ή να κοινοποιήσουν τα δεδομένα τους. Ωστόσο, αυτοί οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν εύκολα, υιοθετώντας μερικά απλά μέτρα ασφάλειας, προειδοποιούν οι ειδικοί της Kaspersky Lab.

Οι ανησυχίες μεταξύ των καταναλωτών αυξάνονται όλο και περισσότερο σχετικά με τις πιθανότητες παρακολούθησης των δραστηριοτήτων τους στο Διαδίκτυο και εντοπισμού τους μέσω του ηλεκτρονικού αποτυπώματος τους. Η Kaspersky Lab έχει βρει, για παράδειγμα, ότι το 61% των ανθρώπων δεν αισθάνεται άνετα να μοιράζεται τις πληροφορίες θέσης τους με ιστότοπους και εφαρμογές - ποσοστό που έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 39% το 2016.

Επιπλέον, περίπου οι μισοί (56%) ανησυχούν ότι κάποιος μπορεί να δει οτιδήποτε κάνουν ή παρακολουθούν στις συσκευές τους και ένα παρόμοιο ποσοστό (50%) φοβάται ότι κάποιος θα μπορούσε να τους εντοπίσει χρησιμοποιώντας πληροφορίες γεωγραφικής κατανομής από τη συσκευή τους.

Αυτές οι ανησυχίες είναι βάσιμες. Οι ειδικοί της Kaspersky Lab έχουν διαπιστώσει ότι οι εφαρμογές δεν έχουν πρόσβαση μόνο σε τεράστιο όγκο δεδομένων (όπως κρίσιμες λεπτομέρειες σχετικά με το πού βρίσκονται οι χρήστες, πληροφορίες σχετικά με τις επαφές τους, δραστηριότητες κτλ.), αλλά συχνά εργάζονται στο παρασκήνιο, χωρίς να το γνωρίζουν οι χρήστες. Σύμφωνα με την έρευνα, το 83% των εφαρμογών Android έχει πρόσβαση στα ευαίσθητα δεδομένα των κατόχων τους και το 96% των εφαρμογών Android μπορούν να μπουν σε λειτουργία, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Παρόλα αυτά, οι ανησυχίες για την πρόσβαση αυτή μπορούν να αποφευχθούν με ορισμένα απλά μέτρα ασφάλειας.

Ωστόσο, οι άνθρωποι αποφεύγουν τα μέτρα ασφάλειας ή προστασίας προσωπικών δεδομένων, τα οποία θα μπορούσαν να τους κρατάνε ήσυχους – π.χ. περίπου οι μισοί (47%) παραδέχονται ότι δεν ελέγχουν τα δικαιώματα των προ εγκατεστημένων εφαρμογών στις συσκευές Android και iOS, και ένας στους πέντε (21%) δεν ελέγχει τα δικαιώματα κατά τη λήψη ή την εγκατάσταση νέων εφαρμογών στις φορητές τους συσκευές. Εξαιτίας αυτού, οι χρήστες φορητών συσκευών ανησυχούν όλο και περισσότερο, αλλά παραμένουν απροστάτευτοι από τυχόν διαρροή δεδομένων.

Ο Dmitry Aleshin, Αντιπρόεδρος του τμήματος Product Marketing, δήλωσε:

"Οι εφαρμογές έχουν γίνει σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μας. Τις χρησιμοποιούμε για όλα - από την επεξεργασία φωτογραφιών μέχρι την ενημέρωση λογαριασμών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή από το να παίζουμε παιχνίδια μέχρι να κάνουμε κράτηση σε ένα εστιατόριο. Αλλά αυτή η έρευνα δείχνει ότι παρά την αγάπη μας για τις εφαρμογές, δεν τις εμπιστευόμαστε απαραίτητα. Ενώ οι άνθρωποι σίγουρα είναι όλο και πιο ενήμεροι σχετικά με τις εφαρμογές που παρακολουθούν την ηλεκτρονική τους δραστηριότητα, δεν λαμβάνουν απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν από πιθανά προβλήματα. Για να εξασφαλίσουν την προστασία των δεδομένων τους, σχεδιάσαμε προϊόντα ειδικά για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να προχωρήσουν στην ψηφιακή τους ζωή και να απολαμβάνουν το Διαδίκτυο χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν"

Η Kaspersky Lab μπορεί να προστατεύσει τους χρήστες από την ανεπιθύμητη δραστηριότητα mobile εφαρμογών. Για παράδειγμα, η εφαρμογή Kaspersky Internet Security for Android προστατεύει τις φορητές συσκευές των χρηστών από δυνητικά επιβλαβείς mobile εφαρμογές που έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα για κακόβουλους σκοπούς. Επιπλέον, το Kaspersky Battery Life αναλύει όλες τις εφαρμογές στη συσκευή του χρήστη και εντοπίζει εκείνες που εργάζονται στο παρασκήνιο και καταναλώνουν την ενέργεια της συσκευής, επιτρέποντας στους χρήστες να διακόπτουν τις εφαρμογές που «κατατρώνε» τη μπαταρία τους με ένα πάτημα.

Loading