NASA: Θα στείλει για πρώτη φορά probes στη «σκοτεινή» πλευρά της Σελήνης

Σε μεγάλα κέφια η NASA τους τελευταίους μήνες, καθώς η διαστημική υπηρεσία έχει ανακοινώσει ουκ ολίγα νέα projects για αποστολές που φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει μέσα στα επόμενα χρόνια. Πρόσφατα μάθαμε για τις δύο αποστολές στην Αφροδίτη, αλλά και για το ενδεχόμενο αποστολής στους δορυφόρους του Διά, ενώ ο Άρης και η Σελήνη βρίσκονται στο επίκεντρο εδώ και αρκετά χρόνια.

Αυτή τη φορά μαθαίνουμε ότι σκοπεύει να στείλει για πρώτη φορά διαστημικό σκάφος στη “σκοτεινή πλευρά” της Σελήνης με σκοπό να εξερευνήσει και αυτήν την περιοχή προτού επιχειρήσει να στείλει και πάλι επανδρωμένη αποστολή. Η τελευταία ήταν να συμβεί μέχρι το 2024, αλλά πλέον θεωρείται μάλλον απίθανο να υλοποιηθεί μέχρι τότε και οι νέες εκτιμήσεις τη μεταφέρουν στο 2028.

Το project ονομάζεται PRISM (Payloads and Research Investigations on the Surface of the Moon) και θα περιλαμβάνει τρία probes, τα δύο εκ των οποίων θα περιλαμβάνουν σεισμογράφους, τρυπάνι και υπερηχογράφο για να μελετήσει το “εσωτερικό” του δορυφόρου της Γης. Αμφότερα θα προσεληνωθούν στον κρατήρα Schrödinger κοντά στον Νότιο πόλο της Σελήνης. Το τρίτο probe θα μελετήσει το μαγνητικό πεδίο.

Μπορεί η NASA να μην έχει επισκεφθεί ποτέ τη “σκοτεινή” πλευρά της Σελήνης, παρόλα αυτά, η Κίνα τα έχει καταφέρει από το 2019. Η αποστολή των τριών probes θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με ιδιωτικές πρωτοβουλίες (βλ. SpaceX, Blue Origin, Virgin Galactic) και αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

[NASA]

Loading