Δεν αμφισβητεί κανείς τη δυναμική του Netflix, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε πως θα ξεπεράσει το YouTube τόσο σύντομα. Όχι, φυσικά, στον αριθμό χρηστών, αλλά στον όγκο που καταλαμβάνουν τα δεδομένα που διακινούνται από τους servers της υπηρεσίας στον χώρο του Internet.

Σύμφωνα με την έρευνα Global Internet Phenomena που διεξήχθη από την Sandvine, το Netflix είναι πλέον υπεύθυνο για το 15% της παγκόσμιας μετακίνησης δεδομένων στο Internet και φυσικά καταλαμβάνει την πρώτη θέση θέση στη σχετική κατηγορία. Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι αυτός ο όγκος δεδομένων θα μπορούσε να είναι τριπλάσιος εάν δεν γινόταν βελτιστοποίηση (μέσω συμπίεσης) των αρχείων video της υπηρεσίας.

Σαν παράδειγμα, η Sandvine εξετάζει την ταινία Hot Fuzz σε διάφορες υπηρεσίες streaming. Το αρχείο έχει μέγεθος από 1.86GB σε standard ανάλυση έως 4.6GB σε υψηλή ανάλυση. Στο Amazon Prime, οι ταινίες αντίστοιχης χρονικής διάρκειας καταλαμβάνουν περίπου 1.5GB, ωστόσο, στο Netflix το μέγεθος του αρχείου είναι μόλις 459MB!

Αν σας παραξενεύει πως μπορεί το Netflix από μόνο του να ευθύνεται για αυτόν τον όγκο δεδομένων που διακινούνται στο Internet, αρκεί να σκεφτείτε ότι σε ώρες αιχμής μπορεί να ανέβει το ποσοστό αυτό και στο 40% μόνο για τις ΗΠΑ. Επιπλέον, η Sandvine τονίζει ότι το περιεχόμενο ανάλυσης 4K καταλαμβάνει ελάχιστο ποσοστό στην έρευνα της, επομένως, τα νούμερα του Netflix αναμένονται ότι θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερα όταν η πλειοψηφία του κόσμου αναβαθμίσει τα συστήματα του (τηλεοράσεις, set-top boxes κλπ.) για να παρακολουθεί σε ανάλυση 4K.

Στη δεύτερη θέση μετά το Netflix έρχεται με 13.1% μια σειρά διάφορων υπηρεσιών video που χαρακτηρίζονται ως "HTTP Media Streams" και ακολουθεί στην τρίτη θέση το YouTube με 11.4%. Τα κοινωνικά δίκτυα καταλαμβάνουν το 5.1%, το gaming 7.8% και το γενικότερο web browsing το 17%.

[via]

Advertisements