Διαγωνισμός! Nokia 7 Plus: Το πανέμορφο value-for-money smartphone μπορεί να γίνει δικό σου!

Ήδη μέσα σε αυτό το αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα για τον χώρο της τεχνολογίας, η εταιρεία κερδίζει διαρκώς έδαφος στην αγορά των smartphones σε παγκόσμιο επίπεδο, εμπνέοντας εμπιστοσύνη λόγω του brand της Nokia, αλλά και εξαιτίας της πραγματικά πολύ καλής δουλειάς που κάνει.

Το κοινό έχει αγκαλιάσει τις συσκευές της εταιρείας, με το μεγαλύτερο ποσοστό να κινείται στη mid-range και value-for-money κατηγορία, απολαμβάνοντας ως επί το πλείστον premium κατασκευή, αξιόλογα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις τελευταίες τάσεις της βιομηχανίας των smartphones, αλλά πάντοτε υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις και καινοτομίες. Μία από αυτές θα δούμε στο κοντινό μέλλον με το Nokia 9, το οποίο θα διαθέτει πανίσχυρα τεχνικά χαρακτηριστικά και θα ξεχωρίζει ιδιαίτερα χάριν στην πρώτη πενταπλή κάμερα στο πίσω μέρος.

Μέχρι τότε, όμως, μπορούμε να δούμε λίγο πιο αναλυτικά ένα από τα καλύτερα smartphones που λάνσαρε φέτος η HMD Global, το Nokia 7 Plus. Το έχουμε στα χέρια μας εδώ και αρκετές ημέρες για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα και να μοιραστούμε μαζί σας τις εντυπώσεις μας. Εκτός από το review, όμως, σήμερα σας έχουμε και μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, αφού θα μπορείτε να συμμετέχετε στην κλήρωση για να κερδίσετε τη συσκευή που έχουμε στα χέρια μας!

Το Nokia 7 Plus κινείται πλέον στην κατηγορία συσκευών με τιμή κοντά στα €300, αλλά προσφέρει το πλεονέκτημα του προγράμματος Android One και έχει ήδη λάβει την αναβάθμιση στο Android 9.0 Pie. Επομένως,  σε περίπτωση που το αποφασίσεις, αποκτάς άμεσα μια συσκευή που τρέχει την τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android και θα λάβει σίγουρα και την επόμενη! Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι είναι το πρώτο smartphone εκτός των Pixel της Google που υποστηρίζει τις λειτουργίες της πρωτοβουλίας Digital Wellbeing.

Κατασκευή - Σχεδιασμός

Με την πρώτη επαφή μαζί του αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για μια premium συσκευή στον τομέα της κατασκευής και του σχεδιασμού. Ενιαίο σώμα από αλουμίνιο (6000 series) με χάλκινες λεπτομέρειες στο περίγραμμα, τη διπλή πίσω κάμερα και τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ και το logo στο πίσω μέρος ακολουθεί τον ίδιο χρωματισμό. Η αίσθηση της πίσω πλευράς μοιάζει με αυτή του κεραμικού υλικού, χάριν στο πέρασμα με 6 στρώματα μπογιάς κατά την κατασκευή του.

Το μέγεθος του είναι αρκετά καλό για χρήση με ένα χέρι, παρά το γεγονός ότι η οθόνη 6.0’’ αναλογίας 18:9 έχει σχετικά μεγάλα περιθώριο στο επάνω και το κάτω μέρος, κάτι λογικό δεδομένης της χρονικής περιόδου που κυκλοφόρησε. Οι διαστάσεις του είναι 158.4 x 75.6 x 7.99mm, επομένως, είναι αρκετά συμμαζεμένο και λεπτό, ενώ το βάρος των 183gr κινείται σε φυσιολογικά πλαίσια. Σαφέστατα, αν είχαν προλάβει το νέο κύμα θα μπορούσαν να προσφέρουν την ίδια οθόνη με μικρότερα bezels, αλλά μικρό το κακό.

Οθόνη

Η HMD Global επέλεξε LCD panel ανάλυσης Full HD+ (2160 x 1080, 403ppi), η οποία προσφέρει ικανοποιητική φωτεινότητα στο φως της ημέρας (προσωπικά θα την ήθελα σίγουρα πιο φωτεινή), εξαιρετική απόδοση των χρωμάτων και παραδόξως για τεχνολογία LCD, πολύ βαθιά μαύρα. Στα συν και η επικάλυψη Gorilla Glass που την προστατεύει από λογικού βαθμού γρατζουνιές και πτώσεις.

Μην περιμένετε, βέβαια, την ποιότητα των OLED panels υψηλότερη ανάλυσης, αλλά ισχύει το “ό,τι δίνεις, παίρνεις”. Ο μέσος χρήστης θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος με την οθόνη και την εμπειρία θέασης.

Hardware

Στα πιο σοβαρά, τώρα, το Nokia 7 Plus έρχεται με τον mid-range αλλά τίμιο επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 660 και συνοδεύεται από 4GB μνήμη RAM και 64GB αποθηκευτικό χώρο. Τι και αν είναι mid-range. Το smartphone ανταποκρίνεται χωρίς κανένα κόλλημα τόσο στην αναπαραγωγή σε έντονο multitasking με συνεχείς εναλλαγές εφαρμογών, όσο και σε πολύωρο gaming. Καίγοντας μερικές ωρίτσες στο PUBG δεν αντιμετώπισα ούτε κολλήματα, ούτε υπερθέρμανση και ειδικά για το τελευταίο πιθανότατα βοηθά η επεξεργασία του υλικού στο πίσω μέρος.

Τα 64GB αποθηκευτικού χώρου είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό των ανταγωνιστικών συσκευών της ίδιας κατηγορίας τιμής και στους περισσότερους θα φτάσουν. Για να μείνετε ήσυχοι, πάντως, υπάρχει και η δυνατότητα επέκτασης με κάρτα microSD.

Σε ό,τι αφορά τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, είναι αξιόπιστος αν και σχετικά αργός σε σύγκριση με τα πιο σύγχρονα smartphones, ενώ από κεραίες είμαστε κομπλέ με dual-band WiFi, Bluetooth 5.0 και NFC, αλλά δεν διαθέτει ραδιόφωνο. Από υποδοχές υπάρχει κανονικά η 3.5mm στο επάνω μέρος για ακουστικά και η υποδοχή USB Type-C για φόρτιση.

Μιας και φτάσαμε στη μπαταρία, τα 3800mAh είναι αρκετά για παραπάνω από μια ημέρα χρήσης με μία φόρτιση σε φυσιολογικές συνθήκες χρήσης. Η εταιρεία κάνει λόγο για 2 μέρες αυτονομία, αλλά προσωπικά δεν γνωρίζω πολλούς που δεν βάζουν το smartphone τους να φορτίσει το βράδυ, άσχετα αν έχει ακόμη αρκετό ποσοστό “φορτωμένο”. Συμπεριλαμβάνεται, επίσης, στο πακέτο ταχύτατος φορτιστής 7V/2.6A και υποστηρίζει την τεχνολογία Quick Charge 3.0 της Qualcomm.

Κλείνοντας και αυτήν την ενότητα να πω δυο λόγια για το ηχείο. Είναι σαφέστατα καλύτερο σε σύγκριση με άλλα smartphones που έχω περιεργαστεί φέτος, αλλά πιστεύω ότι υπήρχε δυνατότητα για κάτι καλύτερο δεδομένου του χώρου που αφήνει το κάτω bezel.

Κάμερα

Περνάμε και σε ένα πολύ σημαντικό θέμα για τους περισσότερους που προχωρούν στην αγορά ενός smartphone. Το Nokia 7 Plus διαθέτει διπλή κάμερα με φακούς Zeiss με κύριο αισθητήρα 12MP f/1.7 με μεγάλα pixels 1.4μm και δευτερεύοντα αισθητήρα 13MP f/2.6 που προσφέρει δυνατότητα για 2x οπτικό zoom. Αυτό δεν είναι κάτι που συναντάς εύκολα στη mid-range κατηγορία και είναι όντως lossless σε συνθήκες καλού φωτισμού.

Στις λήψεις που πραγματοποίησα στο φως της ημέρας (μπορείτε να δείτε πολλά δείγματα στη γκαλερί) τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ικανοποιητικά, χωρίς να μπορώ να πω, ωστόσο, ότι ενθουσιάστηκα. Προσφέρονται οι επιλογές Pro mode, slow-motion video, time-lapse, Google Lens κλπ., αλλά σε γενικές γραμμές βρήκα δύσχρηστη την εφαρμογή της κάμερας, ειδικά όταν ήθελα να παίξω με τις ρυθμίσεις. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά και τονίζω ότι το 2x οπτικό zoom δεν λειτουργεί (ενεργοποιείται αυτόματα το ψηφιακό zoom), όπως επίσης και το HDR δεν είναι τόσο ισχυρό. Μου άρεσε, ωστόσο, η ποιότητα και ο ήχος στη λήψη video. Ακόμη, τα slow-motion videos είναι πάρα πολύ καλά.

Σχετικά με την εμπρόσθια κάμερα βρίσκουμε αισθητήρα 16MP f/2.0 επίσης με φακό Zeiss και Portrait mode, Bokeh mode, Pro mode και Time-lapse mode. Οι λήψεις είναι αξιοπρεπέστατες, αλλά θα πρέπει να τονίσω ότι το bokeh effect δημιουργείται μέσω software.

Το Nokia 7 Plus μοιάζει να βρίσκεται ένα βήμα πιο πίσω από τη high-end κατηγορία στο θέμα των καμερών. Είναι γεγονός, όμως, ότι προσπαθεί να προσφέρει στον χρήστη πολλές από τις λειτουργίες των premium smartphones σε μια αρκετά χαμηλότερη τιμή, οπότε θα πούμε ναι!

Συμπέρασμα

Σε γενικές γραμμές, το Nokia 7 Plus καλύπτει ακόμα και σήμερα αρκετές από τις ανάγκες ενός χρήστη που θέλει στα χέρια του κάτι όμορφο, με premium κατασκευή, ισχυρά τεχνικά χαρακτηριστικά, καλή κάμερα, μεγάλη αυτονομία και την τελευταία έκδοση του Android OS. Με την τιμή του στο επίπεδο των €300 αποτελεί ξεκάθαρα μια πολύ καλή επιλογή.

Πως μπορεί να γίνει δικό σου;

Για να συμμετέχετε στην κλήρωση για το Nokia 7 Plus που έχουμε στα χέρια μας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Subscribe στο κανάλι Tech/POV στο YouTube
  2. Αφήστε ένα σχόλιο στο κανάλι, κάτω από το βίντεο

Ο νικητής θα ανακοινωθεί στα social media του Techgear, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Update: Ο νικητής του διαγωνισμού ο οποίος κληρώθηκε μέσα από διαδικτυακό εργαλείο YouTube Random Comment Picker είναι o "Γιώργος Κοπανιτσάνος" ο οποίος πρέπει να επικοινωνήσει εντός 7 ημέρων στο info @ techgear . gr για να κανονιστεί η παράδοση του δώρου του. Σε περίπτωση που ο νικητής δεν ανταποκριθεί εντός επτά (7) εργασίμων ημερών, ή δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να λάβει το δώρο, η συμμετοχή του ακυρώνεται και θα ακολουθήσει εκ νέου κλήρωση.

Loading