Σήμερα το πρωί παρουσιάστηκε στο Λονδίνο ένα από τα πιο ενδιαφέροντα smartphones για το 2010, το Nokia N8, με οθόνη 3.5'' capacitive multitouch, κάμερα 12MP με φακό Carl Zeiss, Xenon flash και δυνατότητα λήψης video στα 720p, λειτουργικό σύστημα Symbian^3, και απομένει να δούμε τι μερίδιο αγοράς θα καταφέρει να πάρει η Nokia, μέσα από τον τεράστιο ανταγωνισμό των smartphones.

Nokia N8

Στα πρώτα hands-on των ξένων τεχνολογικών ιστοσελίδων, αναφέρεται ότι το Symbian^3 είναι αρκετά γρήγορο, ίσως το γρηγορότερο στην αγορά, παρά το γεγονός ότι το software δεν είναι το τελικό που θα χρησιμοποιηθεί στην μαζική παραγωγή. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις εφαρμογές και τα widgets που μπορεί να κατεβάσει κανείς από το Ovi Store (Ovi Maps, WebTV, email κλπ), υποστηρίζει multitasking και ενώ έχει ανοικτές διάφορες εφαρμογές, κάθε μία από αυτές διαθέτει το δικό της κουμπί για να κλείσει ξεχωριστά.

Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι φυσικά η κάμερα του και η δυνατότητα για εγγραφή video στα 720p, τα οποία μπορείτε να δείτε σε μια HDTV χάρι στην έξοδο HDMI που προνόησε να ενσωματώσει η Nokia. Ακόμη, αναπαράγει αρχεία ήχου που έχουν γραφτεί για Dolby Surround 5.1, αλλά δεν μπορεί να ηχογραφήσει σε τέτοιο πρότυπο. Ο σχεδιασμός του είναι εκλεπτυσμένος, με περίβλημα από αχάρακτο αλουμίνιο, ζωηρά χρώματα και αρκετά ελαφρύ, ενώ χρησιμοποιεί επεξεργαστή ARM11 με ξεχωριστό τσιπ γραφικών, χάρι στον οποίο η κατανάλωση ενέργειας είναι πολύ χαμηλή και η μπαταρία διαρκεί περισσότερο.

Βέβαια δεν είναι όλα ρόδινα, καθώς η touchscreen δεν λειτουργούσε σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η αλλαγή φωτογραφιών, ενώ αρκετές εφαρμογές εμφάνισαν μηνύματα λάθους. Επίσης, το φόρτωμα πολλών "βαριών" ιστοσελίδων ανάγκαζαν σε κρασάρισμα του browser και παρότι υποστηρίζεται ο Flash player αρκετά video δεν άνοιγαν.

Σε γενικές γραμμές, άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και σίγουρα αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η τελική έκδοση του, η οποία σύμφωνα με τη Nokia θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβριο και θα κοστίζει €370.

Advertisements