Νόμπελ Φυσικής 2019 για την έρευνα στην εξέλιξη του Σύμπαντος και τους εξωπλανήτες

Ανακοινώθηκαν οι νικητές του Νόμπελ Φυσικής για το 2019, με τον James Peebles να αναγνωρίζεται από τη Σουηδική Ακαδημία για τις θεωρητικές προβλέψεις του στον τομέα της κοσμολογίας, και τους Michel Mayor και Didier Queloz για την ανακάλυψη εξωπλανήτη που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από άστρο σε ένα παρόμοιο Ηλιακό Σύστημα. Με αυτήν την απονομή ουσιαστικά επιβραβεύονται δύο πολύ σημαντικές ανακαλύψεις που άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το Σύμπαν.

Από τη μία, ο κ. Peebles χρησιμοποίησε την μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα μοντέλο που ενσωματώνει την τεράστια ποικιλομορφία του Σύμπαντος και πρακτικά βοήθησε στο "στήσιμο" του Big Bang για την κατανόηση του Κόσμου μας. 

peebles-universe.jpg

Από την άλλη οι κ.κ. Mayor και Queloz καθόσο μελετούσαν τον Γαλαξία μας (Milky Way) παρατήρησαν τον πρώτο πλανήτη έξω από το Ηλιακό Σύστημα μας που κινείται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι παρόμοιο με τον Ήλιο. Η παρατήρηση αυτή έγινε το 1995 και προκάλεσε μια αλυσιδωτή αντίδραση στην έρευνα για τους εξωπλανήτες, με αποτέλεσμα στα χρόνια που ακολούθησαν να έχουν παρατηρηθεί χιλιάδες (4000+) από αυτούς μόνο στον Γαλαξία μας.

[via]

Loading