Starship: Εγκρίθηκε η δεύτερη δοκιμή, αύριο η εκτόξευση

Η δεύτερη δοκιμαστική πτήση για τον πύραυλο Starship της SpaceX έχει πλέον λάβει το πράσινο φως από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA). Η FAA ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «έδωσε άδεια για τη δεύτερη εκτόξευση του οχήματος SpaceX Starship Super Heavy. Η FAA διαπίστωσε ότι η SpaceX πληρούσε όλες τις απαιτήσεις ασφάλειας, περιβαλλοντικής και πολιτικής και οικονομικής ευθύνης».

Η SpaceX επιβεβαίωσε ότι πλέον έχει ως στόχο να πραγματοποιήσει τη δοκιμή στις 17 Νοεμβρίου 2023, με ένα δίωρο παράθυρο εκτόξευσης που ξεκινά στις 3 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Η εκτόξευση είχε αρχικά ανασταλεί μετά από έρευνα σχετικά με την πρώτη δοκιμή που διεξήχθη τον περασμένο Απρίλιο, κατά την οποία το Starship και ο πύραυλος Super Heavy τέθηκαν σε τροχιά αλλά τυλίχθηκαν στις φλόγες και πυροδότησαν πυροκροτητές για να αυτοκαταστραφούν περίπου τέσσερα λεπτά μετά την εκτόξευση τους. Η SpaceX ανέφερε σε έκθεση της το Σεπτέμβριο ότι για την αποτυχία ευθύνεται η διαρροή προωθητικού από τον πύραυλο Super Heavy, η οποία «διέκοψε τη σύνδεση με τον κύριο υπολογιστή πτήσης του οχήματος».

Η FAA προσδιόρισε 63 ενέργειες τις οποίες όφειλε να εφαρμόσει η SpaceX στο Starship και στον χώρο εκτόξευσης πριν προβεί σε περαιτέρω προσπάθειες. Οι ζημιές στη γύρω περιοχή επικρίθηκαν από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και τοπικούς κατοίκους κοντά στις εγκαταστάσεις της Starbase στην Boca Chica του Τέξας, ενώ είναι γνωστό ότι συντρίμμια από την έκρηξη έπληξαν τουλάχιστον ένα όχημα. Για να πραγματοποιήσει εκ νέου εκτόξευση, η SpaceX έπρεπε να λάβει τροποποιημένη άδεια από την FAA που να πληροί «όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, περιβαλλοντικές και άλλες ισχύουσες κανονιστικές προϋποθέσεις». Η SpaceX ισχυρίζεται ότι αυτή η δεύτερη πτήση «θα εγκαινιάσει για πρώτη φορά ένα σύστημα διαχωρισμού θερμού σταδίου και ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου διανύσματος ώσης (TVC) για τους κινητήρες Super Heavy Raptor, εκτός από τις ενισχύσεις στη θεμελίωση της εξέδρας και έναν υδρόψυκτο χαλύβδινο εκτροπέα φλόγας, μεταξύ πολλών άλλων βελτιώσεων».

Ο CEO της SpaceX, Elon Musk, μοιράστηκε ένα βίντεο με το πλήρως συναρμολογημένο όχημα Starship στην εξέδρα εκτόξευσης στις 5 Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι θα είναι έτοιμο για εκτόξευση αφού «εγκριθεί η άδεια από την FAA». Ο Musk επανήλθε στις 10 Σεπτεμβρίου, αναφέροντας ότι είχαν γίνει οι απαραίτητες ενημερώσεις ώστε η FAA να εγκρίνει τις περαιτέρω δοκιμές του Starship.

Αν όλα πάνε καλά, τότε το Starship θα πετάξει για 90 λεπτά μετά την εκτόξευση, προτού κάνει τη δική του κάθετη κατάβαση στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Loading