Star Wars: The Rise of Skywalker, phishing και malware επιθέσεις στο προσκήνιο εν μέσω της πρεμιέρας

Οι δημοφιλείς ταινίες χρησιμοποιούνται συχνά από ψηφιακούς εγκληματίες ως δόλωμα για τη διανομή κακόβουλου λογισμικού και το τελευταίο “Star Wars: The rise of Skywalker” δεν αποτελεί εξαίρεση. Φέτος, η τελευταία ταινία της τριλογίας, τράβηξε την προσοχή των επιτιθέμενων ακόμη και πριν από την πρεμιέρα της, με δόλιες ιστοσελίδες και κακόβουλα αρχεία να κατακλύζουν το διαδίκτυο.

Οι ταινίες είναι μία από τις κύριες μορφές ψυχαγωγίας στις οποίες οι χρήστες επιδιώκουν να έχουν δωρεάν πρόσβαση, γεγονός που δημιουργεί γόνιμο έδαφος για ψηφιακές επιθέσεις. Το online streaming, τα torrents και άλλες μέθοδοι ψηφιακής διανομής συχνά παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα, ωστόσο παραμένουν δημοφιλής πηγή ελεύθερου περιεχομένου. Τα torrent-trackers και οι παράνομες πλατφόρμες streaming αποτελούν απειλή για την ψηφιακή ασφάλεια των χρηστών, καθώς μπορούν να φιλοξενούν κακόβουλα αρχεία, καλυμμένα πίσω από το όνομα αρχείων ταινιών. Δεδομένης αυτής της τάσης, η Kaspersky μελέτησε τους τρόπους που οι ψηφιακοί εγκληματίες εκμεταλλεύτηκαν το όνομα “Star Wars” προκειμένου να ξεγελάσουν τους φανατικούς της Rebel Alliance.

star-wars-rise-malware-s.jpg

Το ενδιαφέρον του κοινού για το «Star Wars: The Rise of Skywalker», το οποίο κυκλοφορεί στις 19 Δεκεμβρίου, έχει τραβήξει και το ενδιαφέρον των ψηφιακών εγκληματιών. Οι ερευνητές της Kaspersky εντόπισαν πάνω από 30 δόλιες ιστοσελίδες και προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που παρουσιάζονταν ως επίσημοι λογαριασμοί ταινιών (ο πραγματικός αριθμός αυτών των ιστοσελίδων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος) που υποτίθεται ότι διανέμουν δωρεάν αντίγραφα της τελευταίας ταινίας. Οι ιστότοποι αυτοί συλλέγουν τα δεδομένα της πιστωτικής κάρτας των ξένοιαστων χρηστών, υπό την πρόφαση της αναγκαίας καταχώρισής τους στον ιστότοπο.

Τα domains των ιστότοπων που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων και τη διάδοση κακόβουλων αρχείων συνήθως αντιγράφουν το επίσημο όνομα της ταινίας και παρέχουν αναλυτικές περιγραφές και υποστηρικτικό περιεχόμενο, ξεγελώντας έτσι τους χρήστες ώστε να πιστέψουν ότι ο ιστότοπος συνδέεται με κάποιο τρόπο με την επίσημη ταινία. Αυτή η πρακτική ονομάζεται "Black SEO", και επιτρέπει στους εγκληματίες να προωθούν ιστοσελίδες phishing ψηλά στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης (τέτοια αποτελέσματα συχνά εμφανίζονται για όρους αναζήτησης όπως "όνομα-ταινίας δωρεάν παρακολούθηση").

star-wars-rise-malware-t.jpg

Για την περαιτέρω υποστήριξη της προώθησης δόλιων ιστοσελίδων, οι ψηφιακοί εγκληματίες έχουν επίσης ρυθμίσει το Twitter και άλλους λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου διανέμουν links στο περιεχόμενο. Σε συνδυασμό με κακόβουλα αρχεία που μοιράζονται σε torrents, αυτό φέρνει στους εγκληματίες τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μέχρι στιγμής, 83 χρήστες έχουν ήδη επηρεαστεί από 65 κακόβουλα αρχεία που παρουσιάζονταν ως αντίγραφα της ταινίας.

Το phishing δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι ψηφιακοί εγκληματίες χρησιμοποιούν δημοφιλείς ταινίες προς όφελός τους. Όπως και με τις δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές, συχνά συγκαλύπτουν κακόβουλα προγράμματα ως ακόμα ένα επεισόδιο της ιστορίας. Το 2019, η Kaspersky εντόπισε 285.103 απόπειρες «μόλυνσης» 37.772 χρηστών που αναζητούσαν ταινίες της δημοφιλούς σειράς ταινιών, που υποδηλώνει μια αύξηση της τάξης του 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός των μοναδικών αρχείων που χρησιμοποιήθηκαν με στόχο χρήστες ανήλθε στα 11.499 - μια πτώση 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα δεδομένα δείχνουν ότι ακόμη και χρόνια μετά την πρεμιέρα της ταινίας, ένας σημαντικός αριθμός χρηστών εξακολουθεί να αναζητά κακόβουλα αρχεία με την ελπίδα να παρακολουθήσει τις δημοφιλείς διαστημικές περιπέτειες δωρεάν.

20191216-starwars.jpg

Επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού με θέμα «Star Wars»

2018

2019

Αλλαγή

Επιθέσεις που εντοπίστηκαν

257.580

285.103

+10%

Αριθμός μοναδικών αρχείων

16.395

11.499

-30%

Χρήστες-στόχος

50.196

37.772

-25%

Όπως σχολιάζει η Tatiana Sidorina, ερευνήτρια ασφάλειας στην Kaspersky,

Είναι τυπικό για τους απατεώνες και τους ψηφιακούς εγκληματίες να προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν δημοφιλείς θεματικές, και ο "Πόλεμος των Άστρων" είναι ένα καλό παράδειγμα για αυτόν τον μήνα. Καθώς οι επιτιθέμενοι καταφέρνουν να εισχωρήσουν κακόβουλους ιστότοπους και περιεχόμενο στα αποτελέσματα αναζήτησης, οι φανς πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί ανά πάσα στιγμή. Συμβουλεύουμε τους χρήστες να είναι σε επαγρύπνηση και να απολαμβάνουν τις αγαπημένες τους ταινίες στη μεγάλη οθόνη και σε εγκεκριμένες ασφαλείς πλατφόρμες.

Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα κακόβουλων προγραμμάτων που προσποιούνται ότι είναι δημοφιλείς ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές, η Kaspersky συνιστά τα ακόλουθα βήματα:

  • Δώστε προσοχή στις επίσημες ημερομηνίες κυκλοφορίας ταινιών στους κινηματογράφους, στις υπηρεσίες streaming, στην τηλεόραση, σε DVD ή σε άλλες πηγές.
  • Μην κλικάρετε σε ύποπτα links, όπως αυτά που υπόσχονται προβολή μιας νέας ταινίας πριν κάνει πρεμιέρα. Ελέγξτε πρώτα τις ημερομηνίες κυκλοφορίας ταινιών στον κινηματογράφο.
  • Ελέγξτε την επέκταση του αρχείου που έχετε «κατεβάσει». Ακόμα και αν πρόκειται να «κατεβάσετε» βίντεο από μια πηγή που θεωρείτε αξιόπιστη και νόμιμη, το αρχείο θα πρέπει να έχει επέκταση .avi, .mkv ή .mp4 μεταξύ άλλων format βίντεο, σίγουρα όχι .exe.
  • Ελέγξτε την αυθεντικότητα της ιστοσελίδας. Μην επισκέπτεστε ιστότοπους που σας επιτρέπουν να παρακολουθήσετε μια ταινία μέχρι να είστε βέβαιοι ότι είναι νόμιμοι και ξεκινούν με "https". Επιβεβαιώστε ότι η ιστοσελίδα είναι γνήσια, κάνοντας διπλό έλεγχο της μορφής της διεύθυνσης URL ή της ορθογραφίας του ονόματος της εταιρείας, διαβάζοντας σχόλια σχετικά με αυτό και ελέγχοντας τα δεδομένα της τοποθεσίας του domain πριν από την έναρξη των λήψεων.
  • Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας, όπως το Kaspersky Security cloud, για ολοκληρωμένη προστασία από ένα ευρύ φάσμα απειλών.
Loading