Το Starship του Elon Musk κατάφερε να φτάσει στο Διάστημα

Η SpaceX δεν έχασε χρόνο αφού πήρε το πράσινο φως από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) για να πραγματοποιήσει την τρίτη δοκιμή του Starship. Ο ισχυρότερος πύραυλος στον κόσμο εκτοξεύθηκε από το Τέξας σήμερα το απόγευμα, εκτελώντας όλα τα σημεία της λίστας ελέγχου της SpaceX εκτός από ένα. Το Starship και ο Super Heavy δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στην επιφάνεια όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά αυτό ήταν και πάλι ένα σημαντικό βήμα προς τις επιχειρησιακές εκτοξεύσεις του Starship.

Το Starship άφησε πίσω του τη Γη με τη βοήθεια του πανίσχυρου πυραύλου Super Heavy. Οι δύο πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις τερματίστηκαν μετά από λίγα μόλις λεπτά, όταν το Starship και το Super Heavy παρουσίασαν καταστροφικές βλάβες του ενός ή του άλλου τύπου. Η ταχεία προσέγγιση της SpaceX για τη δοκιμή των πυραύλων της επιτρέπει να βελτιώνεται με κάθε νέα εκτόξευση και αυτό απέδωσε καρπούς με την τρίτη δοκιμή. Ο πύραυλος ανέβηκε, ολοκλήρωσε το hot-staging για να ρίξει τον Super Heavy και συνέχισε την πορεία του προς το Διάστημα.

Το φιλόδοξο σχέδιο πτήσης της εταιρείας δεν περιελάμβανε την είσοδο σε τροχιά, αλλά το διαστημόπλοιο διέσχισε το Διάστημα για περίπου μισή ώρα, φτάνοντας σε ύψος πάνω από 230 χιλιόμετρα. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, η SpaceX πραγματοποίησε δοκιμές της πόρτας ωφέλιμου φορτίου και του συστήματος μεταφοράς προωθητικού υλικού.

Ωστόσο, η επιτυχία αυτή δεν ήταν απόλυτη. Το Super Heavy υποτίθεται ότι θα προσγειωνόταν απαλά στον Κόλπο του Μεξικού. Ο πύραυλος φαίνεται ότι έφτασε στη σωστή περιοχή, αλλά μάλλον προσγειώθηκε πιο άγρια από ό,τι αναμενόταν. Το Starship υποτίθεται ότι θα έπεφτε στον Ινδικό Ωκεανό. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη. Η SpaceX επιβεβαίωσε ότι το όχημα χάθηκε κατά τη διάρκεια της επανεισόδου σε περίπου T+49 λεπτά, αλλά όχι πριν αναμεταδώσει μερικά εκπληκτικά πλάνα μέσω του Starlink.

Όπως και με τις δύο πρώτες εκτοξεύσεις, αυτή είναι μια ευκαιρία για τη SpaceX να μάθει περισσότερα για το σκάφος και να προχωρήσει σε βελτιώσεις. Είναι σαφές ότι η προσέγγιση αυτή λειτουργεί, καθώς κάθε πτήση του Starship βελτιώνεται σε σχέση με την προηγούμενη. Στην πραγματικότητα, αυτή η δοκιμή θα ήταν τέλεια με τα πρότυπα οποιουδήποτε άλλου πυραύλου στον κόσμο. Είναι η επιμονή της SpaceX στην επαναχρησιμοποίηση που οδήγησε στην απώλεια του Starship κατά την είσοδο.

Η SpaceX θα έχει αποκτήσει ένα βουνό δεδομένων από το Starship, το οποίο διατήρησε την επικοινωνία με τον κέντρο ελέγχου της αποστολής μέχρι το τέλος. Αυτό θα κάνει την τέταρτη δοκιμαστική πτήση ακόμη πιο παραγωγική, αλλά θα χρειαστεί σίγουρα να περάσουν μερικοί μήνες για να λάβει εκ νέου άδεια από την FAA.

Loading