Βρέθηκε άγνωστη μορφή ζωής στην υπόγεια λίμνη Βοστόκ στην Ανταρκτική

Lake Vostok DNA

Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται να ακούμε για αναζήτηση ζωής έξω από τον πλανήτη μας, ένα ζήτημα που φούντωσε ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες με την ανακάλυψη νερού στον πλανήτη Ερμή και οργανικών ενώσεων στον Άρη, ωστόσο, τα πρώτα ευρήματα από τη γεώτρηση στην Ανταρκτική για την εξερεύνηση της υπόγειας αρχαίας λίμνης Βοστόκ, αποδεικνύουν ότι ο πλανήτης μας κρύβει ακόμα πολλές μορφές ζωής που δεν γνωρίζαμε.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, μετά την πρώτη δειγματοληψία από τον βυθό της λίμνης και τη διαλογή των γνωστών ρυπαντών, ανακάλυψαν βακτηριακό DNA που δεν ταιριάζει με κανένα καταγεγραμμένο είδος στις παγκόσμιες βάσεις δεδομένων. Συγκεκριμένα, το 86% της αλληλουχίας ταιριάζει με κάποιον άλλο γνωστό οργανισμό στη Γη, αλλά οποιοδήποτε ποσοστό μικρότερο του 90% θεωρείται ότι αποτελεί ένδειξη νέου είδους. Χαρακτηριστικά λένε ότι εάν αυτή η ανακάλυψη γινόταν στον πλανήτη Άρη, τότε όλοι θα έκαναν λόγο για εξωγήινο DNA!

Φυσικά, προτού οριστικοποιηθεί ότι πρόκειται για νέο είδος βακτηρίου θα πρέπει να συγκεντρωθούν και να εξεταστούν περισσότερα δείγματα, αλλά είναι μια καλή ψυχολογική ένεση για την αποστολή που ξεκίνησε πριν από 23 χρόνια και μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο κατάφερε να ολοκληρώσει το σκάψιμο σε βάθος 3.5 χιλιομέτρων για να λάβει δείγματα από την αρχαία λίμνη.

[via BBC]

Loading