Outlook.com! Η απάντηση της Microsoft στο Gmail είναι γεγονός!

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και ειλικρινά δεν περιμέναμε κάποια σοβαρή αλλαγή στην καθημερινότητα μας, αλλά η Microsoft μας διαψεύδει ευχάριστα με το λανσάρισμα του Outlook.com, τη νέα υπηρεσία email που έρχεται να ανταγωνιστεί και να τραβήξει τους χρήστες μακριά από το Gmail!

Microsoft Outlook

Βέβαια, πρόσφατα μάθαμε για τη μετονομασία του Hotmail σε Newmail ενόψει της κυκλοφορίας του Windows 8, ωστόσο, τελικά επιλέχτηκε η πιο επαγγελματική ονομασία Outlook για την cloud based υπηρεσία email, στόχος της οποίας είναι να αυξήσει την παραγωγικότητα των χρηστών αφαιρώντας κάθε τι που μπορεί να αποσπάσει την προσοχή τους.

Outlook.com UI

Με μια επίσκεψη στο Outlook.com θα διαπιστώσετε το μοντέρνο περιβάλλον (UI) σε σχεδιασμό Metro που θυμίζει έντονα την ομώνυμη εφαρμογή της εταιρείας για desktops, με τις διαφημίσεις να εμφανίζονται σχεδόν ανεπαίσθητα, επιλογές για διαμόρφωση ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη και καθαρή εμφάνιση. Η Microsoft ανέλυσε χιλιάδες αναφορές σχετικά με τις λειτουργίες που χρησιμοποιούν περισσότερο οι χρήστες και δημιούργησε τις κατάλληλες συντομεύσεις.

Outlook.com Composing

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της καθαρότητας του UI αποτελεί η λειτουργία γραφής νέου email και όπως μπορείτε να δείτε στο screenshot έχει αφαιρεθεί οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει τον χρήστη (όπως διαφημίσεις, άχρηστες επιλογές και menu), με αποτέλεσμα να θυμίζει περισσότερο κενό φύλλο από Word. Φυσικά, περιλαμβάνονται όλες οι κλασικές επιλογές για γραφή απλού κειμένου, HTML, έλεγχος ορθογραφίας κλπ.

Outlook.com Spam Cleanup

Συνεχίζουμε με την καταπολέμηση των καθημερινών μηνυμάτων που δέχεται ο χρήστης ή τα spam μηνύματα, τα οποία μόλις περάσει η ημερομηνία λήψης τους εμφανίζονται ως άσχετα και μπορείτε να τα διαγράψετε με μια κίνηση γλιτώνοντας σημαντικό χρόνο. Ακόμη, υπάρχουν ενσωματωμένα εργαλεία για να κόβετε τις συνδρομές σας από newsletters ή άλλα ενοχλητικά emails απευθείας από τη μπάρα εντολών.

Outlook.com Attachments

Σε ό,τι αφορά τα επισυναπτόμενα αρχεία, το Outlook.com δέχεται να αποστείλλει αρχεία με μέγεθος έως 300MB, ενώ σας επιτρέπει να δείτε ολόκληρα slideshows, videos και να επεξεργάζεστε έγγραφα απευθείας από την υπηρεσία. Όπως βλέπετε και στο screenshot, τα slideshows εμφανίζονται με μεγάλες φωτογραφίες (επίσης και τα videos) με αποτέλεσμα να έχετε την αίσθηση ότι παρακολουθείτε με κάποιο εξωτερικό πρόγραμμα.

Να σημειωθεί ότι η Microsoft προσφέρει απεριόριστο χώρο αποθήκευσης για να μη χρειαστεί να διαγράψετε ποτέ τίποτα. Εξίσου ενδιάφερουσα είναι η επιλογή να ανοίξετε αρχεία Word, Excel και PowerPoint χρησιμοποιώντας απευθείας τις Office Web Apps με ένα κλικ.

Outlook.com Social

Ως μια cloud υπηρεσία email που σέβεται τον εαυτό της, το Outlook.com προσφέρει άμεση σύνδεση με τα κοινωνικά δίκτυα (πλην του Google+…). Για παράδειγμα, αν κάποιος φίλος σας από το Facebook ή το Twitter χρησιμοποιεί το Outlook, όταν σας αποστέλλει email εμφανίζεται αυτόματα η φωτογραφία του και έχετε τη δυνατότητα να μοιραστείτε οτιδήποτε μέσα από την υπηρεσία.

Δεν προκαλεί έκπληξη η έντονη ενσωμάτωση της cloud υπηρεσίας αποθήκευσης Microsoft SkyDrive για αποστολή αρχείων στο λογαριασμό σας (έως 300MB ανά αρχείο), με τη Microsoft να προσφέρει δωρεάν 7GB σε κάθε χρήστη του Outlook.com με δωρεάν λογαριασμό.

Επιπλεόν, η Microsoft διαθέτει πληθώρα από plugins για άμεση επικοινωνία με τα LinkedIn, Flickr, Google Contacts και Weibo.

Outlook.com Address Book

Άλλη χρήσιμη λειτουργία είναι η δυνατότητα δημιουργίας ενιαίας λίστας επαφών που συγκεντρώνει τις επαφές ας από τα διάφορα δίκτυα στα οποία είστε μέλος. Επίσης, είναι εφικτός ο συγχρονισμός των επαφών σε διάφορες συσκευές, στο Windows 8 και πιθανότατα στο Windows Phone 8.

Outlook.com Customization

Οι επιλογές προσωπικής διαμόρφωσης είναι αρκετές, καθώς μπορείτε να αλλάξετε τα χρώματα με τα ειδικά εργαλεία για τη μπάρα εντολών, τις διαφημίσεις, το επισημασμένο κείμενο και τα links, αλλά και την τοποθέτηση των “κουτιών”.

Outlook.com Skype

Για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο. Αφού η Google αποφάσισε να ενσωματώσει τη λειτουργία Google+ Hangouts στο Gmail, η Microsoft αντιπαραθέτει την ενσωμάτωση του Skype μέσα στο Outlook.com, για να μπορείτε να πραγματοποιείτε τηλεφωνικές κλήσεις και τηλεδιασκέψεις μέσα από την υπηρεσία. Πάντως, προς το παρόν η λειτουργία του Skype βρίσκεται σε στάδιο beta.

Εν ολίγοις αυτό είναι το Outlook.com και πρέπει να σημειώσουμε ότι όσοι έχετε λογαριασμό email στα @hotmail.com, @msn.com ή @live.com μπορείτε να επιλέξετε την εντολή “Upgrade” για να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία άμεσα με νέα διεύθυνση σε @outlook.com.

Δε μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο θα καταφέρει να ανταγωνιστεί το ισχυρά εδραιωμένο Gmail, παρόλα αυτά η Microsoft φαίνεται ότι έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Εσείς θα χρησιμοποιήσετε το Outlook.com;

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+

This entry was posted in Featured, Internet, Microsoft. Bookmark the permalink.
 • γκέστ…

  πραγματικά φοβερή δουλειά από microsoft!
  το UI είναι εξαιρετικό, απλό -> γρήγορο και πολύ ξεκούραστο.
  θέτει νέα δεδομένα πλέον, όπως το gmail όταν το πρωτογνωρίσαμε πριν αρκετά χρόνια.νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει το #1…εκτός κι αν η Google κάνει αντεπίθεση(που θα κάνει).

 • Γιάννης

  Αρχικές σκέψεις: ένα, με ενοχλεί που η όμορφη γραμματοσειρά για τους λατινογραφείς, δεν έχει ελληνικά γράμματα. Δύο, η Microsoft δεν μπορεί να αντιληφθεί, δυστυχώς, ότι στο Gmail μπαίνουμε, εν μέρει, για το Gtalk. Και εκεί που είναι ΟΛΟΙ οι φίλοι σου, θα πας και εσύ (οι δικοί μου δεν είναι στο Facebook, γι’ αυτό το λέω – άλλοι μπορεί να είναι ok μ’ αυτό). Τι θα κόστιζε στην Microsoft να ρίξει λίγο τα μούτρα της και να κάνει implement (δεν ξερω αν εχει api βέβαια) το GTalk? Θα έχανε τα δικά της εργαλεία, σωστό, αλλα θα κέρδιζε κόσμο day one. Τρία, δεν ξερω αν θα προτιμούσα να περιμένω μέχρι να γίνει το redesign του, αλλα το Calendar δεν έχει τίποτα, ούτε όμορφο, ούτε minimal. Παραφωνία, και το κλείνεις αμέσως.

  Αυτά, είναι τα αρνητικά. Στα θετικά, θα είναι (αν καταφέρω να πειστώ να κάνω connect) η σύνδεση με Facebook, Twitter (αλλά όχι Google+, για τ’ όνομα του θεού πια), η προσπάθεια (θα κριθεί) να κατηγοριοποιεί τα email με βάση το content τους αυτόματα, η ενδιαφέρουσα κίνηση “διαφημίσεις μόνο αν δεν σε πειράζει”, και, το κυριότερο, ότι στέλνω αυτόματα ότι email έρχεται στον κυρίως λογαριασμό μου στο Outlook, ωστε, ακόμα και αν δεν κολλήσω τελικά, να το χρησιμοποιήσω σαν backup – κάτι που θα μου φανεί, πολύ, πολύ χρήσιμο αν δεν μπορώ για οποιονδήποτε λόγο να μπω στον λογαριασμό μου.

  Κέρδος ο ανταγωνισμός, θα τον απολαύσουμε στο email τα επόμενα χρόνια νομίζω.. 🙂

 • Γιάννης

  Πιστεύω πως είσαι πολύ αυστηρός για κάτι που είναι ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο. Δοκιμαστική είναι λάθη υπάρχουν. Επίσης λες για GTalk και Google+. Αφού θες να είσαι αντικειμενικός γιατί δεν λες που και η Google δεν έχει κάνει καμμιά ενσωμάτωση των υπηρεσιών της MIcrosoft; Δεν ξέρω αν αναγκαστικά κατέφυγες στην Google ή όχι,πάντως σίγουρα προσωπικά θα απέφευγα τις περίεργες πολιτικές “ιδιωτικότητας” της Google.

 • Thodoris

  Τυφλωνομαι απο τα χρωματα, οσο κι αν τα αλλαξω με κουραζουν στο ματι παρα πολυ! Δε φευγω απο το Gmail…

 • John

  Ποπο, ότι κ αν κάνει η Microsoft ειναι σκάρτο για μερικούς.
  Κ ελληνικά έχει,
  και MSN Messenger/Facebook IM έχει για chat
  και skype έχει
  και διαφημίσεις ΔΕΝ έχει
  και touch friendly είναι (εξου και το metro UI)
  και μοντερνο είναι
  και ΓΡΗΓΟΡΟ είναι κτλ κτλ
  Τι άλλο θέλετε δηλαδή? Ένα mail έπρεπε να είναι στην τελική …

 • Γιάννης

  Δεν υπαρχει θέμα αντικειμενικότητας, είναι υποκειμενικό το σχόλιο 🙂

  Όταν πήγα στο gmail, δεν υπήρχε κάτι ούτε καν αντίστοιχο στην αγορά, και, *φυσικά* το είχα εξίσου σχολιάσει αρνητικά. Όμως, πες τότε, η google ήταν πρωτοπόρα – τώρα, η microsoft έχει ήδη δει τα επιτυχημένα ή όχι του ανταγωνισμού, και καλείται να μην κάνει τα ίδια λάθη…
  Να, που θα προσθέσω κάτι ακόμα: στο Gmail η κατηγοριοποίηση γίνεται με labels, tags δηλαδή, έτσι ώστε ένα email να μπορεί να έχει περισσότερα από ένα tag. Το Outlook της microsoft το αναβάθμισε, ώστε να έχει ΚΑΙ labes, αλλά και folders. Βλέπει τον ανταγωνισμό, και το πάει ένα επίπεδο πιο πέρα – λογική σκέψη.

 • κωστας

  εμενα αδερφια μου αρεσει που προχωραει η τεχνολογια! ολα ειναι τελεια στους υπολογιστες! λεφτα να εχεις για μοντερνα κινητα λαπτοπ κτλ και ολα ειναι τελεια! μπραβο μικροσοφτ περιμενουμε απαντηση γκουγκλ και μετα παλι απαντηση απο μικρσοφτ και ετσι το παιχνιδι γινεται τελειο! μπραβοοοοοοοοοοοοοο!

 • Pingback: 1 εκατ. χρήστες στο Outlook.com μέσα σε λίγες ώρες!()

 • amaltheia

  ειναι κατι καινουργιο,αφηστε να περασει λιγος καιρος αλλωστε εχει ακομα πολλα πραγματα που θα βελτιωνονται συνεχως,σε πρωτη φαση απλα εχει πολυ καλες εντυπωσεις,μπραβο στη microsoft!

 • Pingback: Lost Photos, η εφαρμογή που ανακτά ξεχασμένες φωτογραφίες από τα email σου()

 • Pingback: Lost Photos, η εφαρμογή που ανακτά ξεχασμένες φωτογραφίες από τα email σου()

 • Pingback: Η Microsoft αποκαλύπτει το νέο MSN.com ενόψει Windows 8 [Video]()

 • Pingback: Gmail: Νέες λειτουργίες για τη συγγραφή/απάντηση στα emails()

 • Pingback: Gmail, η δημοφιλέστερη υπηρεσία webmail στον κόσμο()

 • Pingback: Office Web Apps: Διαθέσιμες επίσημα και έτοιμες να ανταγωνιστούν το Google Docs()

 • Pingback: Outlook.com, 25 εκατ. χρήστες και εφαρμογή για Android()

 • Pingback: Skype 6.1: Νέο update με ενσωμάτωση στο Outlook για Windows PC και νέες λειτουργίες για Mac()

 • Pingback: To Outlook.com αντικαθιστά και επίσημα το Hotmail, 60 εκατομμύρια χρήστες ήδη! [Videos]()