Outlook.com! Η απάντηση της Microsoft στο Gmail είναι γεγονός!

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και ειλικρινά δεν περιμέναμε κάποια σοβαρή αλλαγή στην καθημερινότητα μας, αλλά η Microsoft μας διαψεύδει ευχάριστα με το λανσάρισμα του Outlook.com, τη νέα υπηρεσία email που έρχεται να ανταγωνιστεί και να τραβήξει τους χρήστες μακριά από το Gmail!

Microsoft Outlook

Βέβαια, πρόσφατα μάθαμε για τη μετονομασία του Hotmail σε Newmail ενόψει της κυκλοφορίας του Windows 8, ωστόσο, τελικά επιλέχτηκε η πιο επαγγελματική ονομασία Outlook για την cloud based υπηρεσία email, στόχος της οποίας είναι να αυξήσει την παραγωγικότητα των χρηστών αφαιρώντας κάθε τι που μπορεί να αποσπάσει την προσοχή τους.

Outlook.com UI

Με μια επίσκεψη στο Outlook.com θα διαπιστώσετε το μοντέρνο περιβάλλον (UI) σε σχεδιασμό Metro που θυμίζει έντονα την ομώνυμη εφαρμογή της εταιρείας για desktops, με τις διαφημίσεις να εμφανίζονται σχεδόν ανεπαίσθητα, επιλογές για διαμόρφωση ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη και καθαρή εμφάνιση. Η Microsoft ανέλυσε χιλιάδες αναφορές σχετικά με τις λειτουργίες που χρησιμοποιούν περισσότερο οι χρήστες και δημιούργησε τις κατάλληλες συντομεύσεις.

Outlook.com Composing

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της καθαρότητας του UI αποτελεί η λειτουργία γραφής νέου email και όπως μπορείτε να δείτε στο screenshot έχει αφαιρεθεί οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει τον χρήστη (όπως διαφημίσεις, άχρηστες επιλογές και menu), με αποτέλεσμα να θυμίζει περισσότερο κενό φύλλο από Word. Φυσικά, περιλαμβάνονται όλες οι κλασικές επιλογές για γραφή απλού κειμένου, HTML, έλεγχος ορθογραφίας κλπ.

Outlook.com Spam Cleanup

Συνεχίζουμε με την καταπολέμηση των καθημερινών μηνυμάτων που δέχεται ο χρήστης ή τα spam μηνύματα, τα οποία μόλις περάσει η ημερομηνία λήψης τους εμφανίζονται ως άσχετα και μπορείτε να τα διαγράψετε με μια κίνηση γλιτώνοντας σημαντικό χρόνο. Ακόμη, υπάρχουν ενσωματωμένα εργαλεία για να κόβετε τις συνδρομές σας από newsletters ή άλλα ενοχλητικά emails απευθείας από τη μπάρα εντολών.

Outlook.com Attachments

Σε ό,τι αφορά τα επισυναπτόμενα αρχεία, το Outlook.com δέχεται να αποστείλλει αρχεία με μέγεθος έως 300MB, ενώ σας επιτρέπει να δείτε ολόκληρα slideshows, videos και να επεξεργάζεστε έγγραφα απευθείας από την υπηρεσία. Όπως βλέπετε και στο screenshot, τα slideshows εμφανίζονται με μεγάλες φωτογραφίες (επίσης και τα videos) με αποτέλεσμα να έχετε την αίσθηση ότι παρακολουθείτε με κάποιο εξωτερικό πρόγραμμα.

Να σημειωθεί ότι η Microsoft προσφέρει απεριόριστο χώρο αποθήκευσης για να μη χρειαστεί να διαγράψετε ποτέ τίποτα. Εξίσου ενδιάφερουσα είναι η επιλογή να ανοίξετε αρχεία Word, Excel και PowerPoint χρησιμοποιώντας απευθείας τις Office Web Apps με ένα κλικ.

Outlook.com Social

Ως μια cloud υπηρεσία email που σέβεται τον εαυτό της, το Outlook.com προσφέρει άμεση σύνδεση με τα κοινωνικά δίκτυα (πλην του Google+...). Για παράδειγμα, αν κάποιος φίλος σας από το Facebook ή το Twitter χρησιμοποιεί το Outlook, όταν σας αποστέλλει email εμφανίζεται αυτόματα η φωτογραφία του και έχετε τη δυνατότητα να μοιραστείτε οτιδήποτε μέσα από την υπηρεσία.

Δεν προκαλεί έκπληξη η έντονη ενσωμάτωση της cloud υπηρεσίας αποθήκευσης Microsoft SkyDrive για αποστολή αρχείων στο λογαριασμό σας (έως 300MB ανά αρχείο), με τη Microsoft να προσφέρει δωρεάν 7GB σε κάθε χρήστη του Outlook.com με δωρεάν λογαριασμό.

Επιπλεόν, η Microsoft διαθέτει πληθώρα από plugins για άμεση επικοινωνία με τα LinkedIn, Flickr, Google Contacts και Weibo.

Outlook.com Address Book

Άλλη χρήσιμη λειτουργία είναι η δυνατότητα δημιουργίας ενιαίας λίστας επαφών που συγκεντρώνει τις επαφές ας από τα διάφορα δίκτυα στα οποία είστε μέλος. Επίσης, είναι εφικτός ο συγχρονισμός των επαφών σε διάφορες συσκευές, στο Windows 8 και πιθανότατα στο Windows Phone 8.

Outlook.com Customization

Οι επιλογές προσωπικής διαμόρφωσης είναι αρκετές, καθώς μπορείτε να αλλάξετε τα χρώματα με τα ειδικά εργαλεία για τη μπάρα εντολών, τις διαφημίσεις, το επισημασμένο κείμενο και τα links, αλλά και την τοποθέτηση των "κουτιών".

Outlook.com Skype

Για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο. Αφού η Google αποφάσισε να ενσωματώσει τη λειτουργία Google+ Hangouts στο Gmail, η Microsoft αντιπαραθέτει την ενσωμάτωση του Skype μέσα στο Outlook.com, για να μπορείτε να πραγματοποιείτε τηλεφωνικές κλήσεις και τηλεδιασκέψεις μέσα από την υπηρεσία. Πάντως, προς το παρόν η λειτουργία του Skype βρίσκεται σε στάδιο beta.

Εν ολίγοις αυτό είναι το Outlook.com και πρέπει να σημειώσουμε ότι όσοι έχετε λογαριασμό email στα @hotmail.com, @msn.com ή @live.com μπορείτε να επιλέξετε την εντολή "Upgrade" για να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία άμεσα με νέα διεύθυνση σε @outlook.com.

Δε μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο θα καταφέρει να ανταγωνιστεί το ισχυρά εδραιωμένο Gmail, παρόλα αυτά η Microsoft φαίνεται ότι έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Εσείς θα χρησιμοποιήσετε το Outlook.com;

Loading