up_icon
Security Internet

7 απλές συμβουλές για ασφαλείς αγορές ενόψει Black Friday

17 Νοεμβρίου 2022 Techgear Team

7 απλές συμβουλές για ασφαλείς αγορές ενόψει Black Friday

Η Black Friday πλησιάζει και πολλά καταστήματα διαφημίζουν ήδη δελεαστικές εκπτώσεις και άλλες προσφορές.

Αλλά οι έμποροι δεν είναι οι μόνοι που αναζητούν αγοραστές. Οι απατεώνες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτήν την περίσταση και να αποσπάσουν χρήματα από ανυποψίαστους καταναλωτές. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου καραδοκούν και ξεπερνούν τους εαυτούς δημιουργώντας ψεύτικους ιστότοπους που μοιάζουν πολύ με τους αυθεντικούς. Οπλίζονται με τραπεζικά Trojan έτοιμα να κλέψουν τα προσωπικά δεδομένα και τα στοιχεία πληρωμής των online αγοραστών ή απλώς βασίζονται σε κακές συνήθειες online αγορών στο Διαδίκτυο, καθιστώντας την όλη διαδικασία επισφαλή και εκθέτοντας τα δεδομένα τους σε εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Αλλά ενώ οι απάτες στο Διαδίκτυο και οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο ευδοκιμούν, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγετε εντελώς τις διαδικτυακές αγορές. Οι ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές είναι πράγματι εφικτές, υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνετε τις κατάλληλες προφυλάξεις και ακολουθείτε 7 απλές σημαντικές συμβουλές ασφαλείας στο Διαδίκτυο.

1. Σταματήστε να ανοίγετε email από άτομα που δεν γνωρίζετε

Οι εταιρείες χρησιμοποιούν το email marketing για να πουλήσουν προϊόντα εδώ και χρόνια, αλλά είναι επίσης η προτιμώμενη μέθοδος επικοινωνίας για τους χάκερ. Χρησιμοποιούν email για να «ψαρέψουν» τα θύματα που είναι πρόθυμα να παραχωρήσουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως τον τραπεζικό τους λογαριασμό ή τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης. Κατά κανόνα, μην ανοίγετε ένα email από μια εταιρεία που δεν αναγνωρίζετε. Και για όσους γνωρίζετε - ελέγξτε ξανά αν η διεύθυνση email από την οποία σας γράφουν είναι γνήσια.

2. Να είστε επιφυλακτικοί με τα διαδικτυακά κουπόνια ή freebies

Τα διαδικτυακά κουπόνια και τα freebies είναι το όνειρο των αγοραστών, αλλά οι απατεώνες χρησιμοποιούν το δόλωμα των εξαιρετικών προσφορών για να εξαπατήσουν αυτούς που κυνηγούν ευκαιρίες στο διαδίκτυο. Προσοχή σε οποιονδήποτε ιστότοπο με κουπόνια ή freebies που μοιάζει με όνομα μεγάλου καταστήματος, όπως το Target.Shopping.xyz. Αναζητήστε ιστότοπους που σας ζητούν να δημιουργήσετε ένα μεγάλο προφίλ με πραγματικά προσωπικά στοιχεία.

3. Πληκτρολογείτε πάντα τη διεύθυνση URL στη γραμμή διευθύνσεων – μην κλικάρετε σε υπερσυνδέσμους

Οι απατεώνες που στέλνουν phishing emails βασίζονται σε εσάς για να κάνετε κλικ στον σύνδεσμο στο email προκειμένου να μεταφερθείτε στον «ιστότοπο» ενός λιανοπωλητή. Ομοίως, με συνδέσμους σε αλλοιωμένα αποτελέσματα αναζήτησης. Ωστόσο, αυτοί οι σύνδεσμοι σας οδηγούν στην πραγματικότητα σε έξυπνα σχεδιασμένους παρόμοιους ιστότοπους. Έτσι, όταν νομίζετε ότι βάζετε το όνομα χρήστη και τις πληροφορίες σας στον ιστότοπο της Amazon, στην πραγματικότητα τα δίνετε σε έναν εγκληματία του κυβερνοχώρου.

Έτσι, για να βεβαιωθείτε ότι πηγαίνετε στον πραγματικό, αυθεντικό ιστότοπο του λιανοπωλητή, είναι πολύ πιο ασφαλές να πληκτρολογήσετε τη διεύθυνση URL του πωλητή λιανικής στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησής σας. Μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερη προσπάθεια, αλλά αυτή η απλή ενέργεια μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την επίσκεψη σας σε έναν ψεύτικο ή κακόβουλο ιστότοπο.

4. Πραγματοποιήστε αναζήτηση στο διαδίκτυο με ασφάλεια

Παρόλο που οι μηχανές αναζήτησης είναι πολύ χρήσιμες όταν ψάχνετε για προϊόντα, κριτικές ή συγκρίσεις τιμών, διατρέχετε τον κίνδυνο να κάνετε ακούσια κλικ σε «δηλητηριασμένα» αποτελέσματα αναζήτησης που θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν σε κακόβουλο λογισμικό αντί για τον προορισμό σας. Το κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει χάος στον υπολογιστή ή το τηλέφωνό σας ή να κλέψει τα ονόματα χρήστη και τους κωδικούς πρόσβασης στους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς. Ανεξάρτητα από το είδος του κακόβουλου λογισμικού, σίγουρα δεν θέλετε να μολύνει τον υπολογιστή σας.

Πώς μπορείτε λοιπόν να αποφύγετε αυτά τα «δηλητηριασμένα» αποτελέσματα αναζήτησης που δημιουργούνται από εγκληματίες του κυβερνοχώρου; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία όπως το URL Advisor της Kaspersky — ή πρόσθετα προγράμματος περιήγησης τρίτων, όπως το Web of Trust.

5. Μην ψωνίζετε σε καφετέρια

Αν έχετε διάθεση να ψωνίσετε, μην το κάνετε σε δημόσιους χώρους με δωρεάν Wi-Fi, είναι ασφαλέστερο να το κάνετε μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας σας. Η μη ασφαλής φύση του δημόσιου Wi-Fi διευκολύνει τους χάκερ να υποκλέψουν πληροφορίες, όπως τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας. Οι έμπειροι χάκερ θα μπορούσαν να κλέβουν το σήμα Wi-Fi ή ακόμα και να δημιουργήσουν το δικό τους για να σας ξεγελάσουν ώστε να το χρησιμοποιήσετε. Και μπορούν να δουν όλα όσα κάνετε στη δική σας κινητή συσκευή ή φορητό υπολογιστή. Αυτό σημαίνει ότι εάν συνδεθείτε σε έναν διαδικτυακό τραπεζικό λογαριασμό ή ιστότοπο λιανοπωλητή, ο χάκερ θα αποκτήσει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας.

Είναι πάντα καλύτερο να ψωνίζετε από το σπίτι όπου το δίκτυό σας είναι πιο ασφαλές και προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης.

6. Χρησιμοποιήστε μια αποκλειστική διεύθυνση email για αγορές

Με παρόμοιο τρόπο, με τη δημιουργία ενός «καθαρού» υπολογιστή, μπορείτε να κάνετε το ίδιο με μια διεύθυνση email. Δημιουργήστε μια διεύθυνση email που θα χρησιμοποιείτε μόνο για ηλεκτρονικές αγορές. Αυτό θα περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των ανεπιθύμητων μηνυμάτων που λαμβάνετε και θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανοίγματος δυνητικά κακόβουλων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είναι μεταμφιεσμένα ως προωθητικές ενέργειες πωλήσεων ή άλλες ειδοποιήσεις.

Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε το αποκλειστικό ηλεκτρονικό σας email για αγορές στο Amazon.com, αλλά λαμβάνετε ένα μήνυμα από την Amazon στον κύριο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σας ειδοποιεί για ένα πρόβλημα με μια παραγγελία ή τον λογαριασμό σας στο Amazon.com, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι ένα ψεύτικο ή κακόβουλο μήνυμα που αποστέλλεται από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.

7. Διαχειριστείτε και προστατέψτε τους διαδικτυακούς σας κωδικούς πρόσβασης

Η χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης και η χρήση διαφορετικού κωδικού πρόσβασης για κάθε διαδικτυακό λογαριασμό είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι δύσκολο να θυμάστε τόσους πολλούς διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης, ειδικά όταν αποτελούνται από πολλά γράμματα, αριθμούς και ειδικούς χαρακτήρες. Αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ισχυρούς κωδικούς για πολλούς λογαριασμούς.

Οι ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές είναι εφικτές, εφόσον ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές και συστάσεις. Μην εγκαταλείπετε την ασφάλεια για λόγους ευκολίας. Διατηρήστε τα δεδομένα σας προστατευμένα και θα αποφύγετε τα προβλήματα με τις ηλεκτρονικές αγορές που έχουν επηρεάσει αρνητικά πολλούς άλλους.

Το Kaspersky Total Security και τα άλλα κορυφαία σχετικά προϊόντα μας είναι η βέλτιστη λύση για να προστατευτείτε από απειλές όπως ransomware, cryptolockers και χάκερ.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Techgear Team

ΣΧΟΛΙΑ
read more

Η παραβίαση του WhatsApp εκθέτει 360 εκατ. τηλεφωνικούς αριθμούς σε 108 χώρες

01 Δεκεμβρίου 2022 Techgear Team

Σε συνέχεια των αναφορών για μια μεγάλη παραβίαση του WhatsApp, η Check Point Research ανέλυσε τα αρχεία που πωλούνται στο Darknet και σχετίζονται με το WhatsApp και αποκάλυψε ότι η διαρροή περιέχει 360 ...

Black Friday: Διπλασιάστηκαν οι κλοπές τραπεζικών διαπιστευτηρίων το 2022

25 Νοεμβρίου 2022 Techgear Team

Οι ερευνητές της Kaspersky ανέφεραν ότι ο αριθμός των επιθέσεων μέσω Banking Trojans που κλέβουν δεδομένα πληρωμών διπλασιάστηκε το 2022 σε σύγκριση με το 2021, αγγίζοντας τις σχεδόν 20 εκατομμύρια επιθέσεις. ...

Μέτρα Προφύλαξης για προστασία από κακόβουλες κλήσεις και μηνύματα (phishing, smishing και spoofing)

23 Νοεμβρίου 2022 Techgear Team

H EEKT (Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας), στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για θέματα κυβερνοασφάλειας, θα ήθελε να ενημερώσει το κοινό σχετικά με κακόβουλες πρακτικές ...

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Πώς μπορούν γονείς και παιδιά να προστατευτούν

22 Νοεμβρίου 2022 Techgear Team

Ο Νοέμβριος είναι ένας μήνας κατά τον οποίο ο διαδικτυακός εκφοβισμός συζητείται ευρέως σε όλον τον κόσμο με εκδηλώσεις όπως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας και του Εκφοβισμού, η εβδομάδα αφιερωμένη στον αγώνα ...

Απάτες με δόλωμα το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου: Προσοχή σε ψεύτικες κληρώσεις, πλαστά εισιτήρια και άλλα κόλπα

17 Νοεμβρίου 2022 Techgear Team

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022 στο Κατάρ είναι έτοιμο να ξεκινήσει! Από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου, ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα της φετινής χρονιάς θα προσελκύσει εκατοντάδες ...

Το επόμενο WannaCry και drone hacking: Οι απειλές τύπου APT το 2023

15 Νοεμβρίου 2022 Techgear Team

Οι ερευνητές της Kaspersky μοιράζονται τις προβλέψεις τους για τις απειλές τύπου APT (Advanced Persistent Threats), προσδιορίζοντας τις αλλαγές στο τοπίο των απειλών που θα προκύψουν το 2023. Επιθέσεις σε ...

Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον στον κυβερνοχώρο; Οι προβλέψεις για το 2023

10 Νοεμβρίου 2022 Techgear Team

Το 2023 θα παρατηρήσουμε αυξημένες κυβερνοεπιθέσεις με πολιτικά κίνητρα, ομάδες ransomware που κυνηγούν ιατρικά και προσωπικά δεδομένα και σημαντικές αλλαγές στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο λόγω της παγκόσμιας ...

Sextortion : Τι είναι και πώς να προστατέψετε τους έφηβους από το σεξουαλικό εκβιασμό

08 Νοεμβρίου 2022 Techgear Team

Ο ψηφιακός κόσμος έχει προσφέρει στους νέους αμέτρητες ευκαιρίες που οι γονείς τους δεν είχαν ποτέ φανταστεί. Βοήθησε τα παιδιά να μείνουν σε επαφή μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και τώρα που ο ...

9 στους 10 εργαζόμενους χρειάζονται βασική εκπαίδευση σε δεξιότητες κυβερνοασφάλειας

03 Νοεμβρίου 2022 Techgear Team

Σε δοκιμές, μόλις το 11% από 3.907 εργαζόμενους έδειξε υψηλό επίπεδο ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ενώ χρησιμοποιούσε το Kaspersky Gamified Assessment Tool. Λιγότεροι χρήστες με σχετικές ...

Η cyber πλευρά του Halloween: Πώς να απαλλαγείτε από τον φόβο και να κρατήσετε τις συσκευές σας υπό έλεγχο

31 Οκτωβρίου 2022 Techgear Team

Το Halloween δεν είναι η μόνη εποχή του χρόνου που απρόσκλητα «πνεύματα» ζωντανεύουν προκαλώντας «φρίκη» στο σπίτι σας. Το 2022, τα honeypots της Kaspersky – λογισμικό που μιμείται μια ευάλωτη συσκευή – ...

Loader
techgear_icon