Τεχνητή Νοημοσύνη μαθαίνει να λύνει τον κύβο του Ρούμπικ χωρίς να έχει δει τον τρόπο

Μέχρι πρότινος, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορούσε να λύσει τον κύβο του Ρούμπικ σχετικά εύκολα με τη χρήση αλγορίθμου σχεδιασμένου ειδικά για την επίλυση του. Παρόλα αυτά, κάποιοι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν μια Τεχνητή Νοημοσύνη που μπορεί να λύσει τον κύβο, χωρίς να έχει διδαχθεί τη μέθοδο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια θα μπορούσαν κάλλιστα να μάθουν στο μηχάνημα την τεχνική επίλυσης του συγκεκριμένου παζλ. Παρόλα αυτά, προτίμησαν να δοκιμάσουν τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης με τη βοήθεια της “αυτοδίδακτης επανάληψης”. Ουσιαστικά, το ρομπότ θα μάθει από μόνο του πως λειτουργεί ο κύβος και στην συνέχεια θα βρει τρόπους για να το λύσει σε 30 ή λιγότερες κινήσεις, δηλαδή όσες χρειάζονται και οι άνθρωποι στην καλύτερη περίπτωση.

Η μέθοδος της “αυτοδίδακτης επανάληψης” απαιτεί από τον αλγόριθμο να δουλέψει από το τέλος προς την αρχή. Δηλαδή, θα φανταστεί τον τελειωμένο κύβο και στην συνέχεια θα προσπαθήσει να βρει τις βέλτιστες κινήσεις βήμα βήμα για να έρθει στο τελικό αποτέλεσμα.

Η ιδέα αυτή αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου προγράμματος. Σε περίπτωση που η διαδικασία ολοκληρωθεί επιτυχώς, οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν τον αλγόριθμο για να λύσουν ακόμη μεγαλύτερα και δυσκολότερα προβλήματα.

[via]

Loading