Θα χρειάζεται ψυχοθεραπεία για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο μέλλον;

Τις τελευταίες ημέρες είδαμε ορισμένες αναφορές για την πρώτη ψυχοπαθή τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης και αυτό που κρατήσαμε περισσότερο είναι ότι η συμπεριφορά της εξαρτάται ιδιαίτερα από τον τύπο των δεδομένων που θα την εκπαιδεύσουν. Ως συνέχεια αυτού, σήμερα μαθαίνουμε ότι στο μέλλον ίσως θα χρειάζεται ψυχοθεραπεία και για την Τεχνητή Νοημοσύνη!

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Κάνσας των ΗΠΑ πιστεύουν πως καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται πιο πολύπλοκη, είναι πολύ πιθανό να τη θεραπεύσουμε από πιθανές διαταραχές προσωπικότητας, όπως κατάθλιψη, ψύχωση, αλλά και τραυματικές εμπειρίες (PTSD).

Θα υπάρχουν δύο διαφορετικές μέθοδοι θεραπείας. Η πρώτη θα αφορά την εκπαίδευση της με διορθωτικούς τρόπους, δηλαδή θεραπεία γνωστικής συμπεριφοράς και ουσιαστικά θα της μαθαίνει πως να συμπεριφέρεται με σωστό τρόπο. Η δεύτερη θα μοιάζει περισσότερο με φαρμακευτική αγωγή και θα τροποποιεί την συμπεριφορά της Τεχνητής Νοημοσύνης με συστήματα ανταμοιβής. Όπως αναφέρει η έρευνα: “Όταν γίνεται διάγνωση κάποιας διαταραχής στην Τεχνητή Νοημοσύνη, δεν είναι πάντα δυνατή η διόρθωση ή επαναφορά της.

Αν και η έρευνα είναι ακόμη σε πρώιμα στάδια, είναι σίγουρα εντυπωσιακή. Μένει να δούμε τι εξέλιξη θα έχει η θεραπεία σε τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης.

[via]

Loading