Απίστευτες εικόνες 19 σπειροειδών γαλαξιών από το James Webb

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αποστέλλει εκπληκτικές εικόνες μακρινών σπειροειδών γαλαξιών εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν έχετε ξαναδεί κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα. Το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb μόλις ολοκλήρωσε μια καταγραφή σπειροειδών γαλαξιών και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. Το τηλεσκόπιο παρατήρησε 19 σπειροειδείς γαλαξίες που βρίσκονται απέναντι από τη Γη, αποκαλύπτοντας δομές που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ πριν και έχουν ενθουσιάσει τους αστρονόμους.

Υπάρχουν, φυσικά, αμέτρητοι σπειροειδείς γαλαξίες στο Σύμπαν, αλλά το James Webb επικεντρώθηκε σε αυτούς τους 19 συγκεκριμένα. Οι σπειροειδείς όψεις αυτών των γαλαξιών είναι όλες στραμμένες προς τη Γη, επιτρέποντας στους αστρονόμους να πάρουν λεπτομερείς εικόνες της δομής τους. Οι νέες αυτές παρατηρήσεις αποτελούν μέρος του προγράμματος Physics at High Angular resolution in Nearby GalaxieS (PHANGS).

Πριν από την προσθήκη των εικόνων του James Webb, οι 150 αστρονόμοι που εργάζονταν στο PHANGS είχαν ήδη δεδομένα από το Hubble, το Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) και το Very Large Telescope's Multi-Unit Spectroscopic Explorer. Αυτά καλύπτουν τις ορατές, υπεριώδεις και ραδιοφωνικές συχνότητες, ενώ το μοναδικό υπέρυθρο «βλέμμα» του James Webb μας δίνει μια εντελώς νέα άποψη αυτών των γαλαξιών.

Η παραπάνω εικόνα δείχνει τον σπειροειδή γαλαξία NGC 628. Στην κορυφή, βλέπουμε τη σπειροειδή δομή, όπως αποκαλύφθηκε από το James Webb, ενώ στο κάτω μέρος, είναι ο ίδιος γαλαξίας όπως τον είδε το Hubble. Η σκόνη απορροφά το υπεριώδες φως από τα αστέρια και στη συνέχεια εκπέμπει την ενέργεια αυτή ως υπέρυθρο φως. Έτσι, το James Webb μπορεί να δει μέσα από τα στρώματα του ψυχρού αερίου για να δει το σκονισμένο πλέγμα της σπείρας. Τα κόκκινα-πορτοκαλί κύματα είναι τόσο ευκρινή που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πώς οι γαλαξίες κατανέμουν τη σκόνη και το αέριο τους με την πάροδο του χρόνου.

Το τηλεσκόπιο James Webb διαθέτει δύο όργανα υπέρυθρης ακτινοβολίας που παράγουν τις εκπληκτικές εικόνες του. Η NIRCam παρατηρεί συχνότητες κοντά στην υπέρυθρη ακτινοβολία. Είναι υπεύθυνη για τα μπλε αστέρια που εμφανίζονται διάσπαρτα στις εικόνες. Το MIRI λειτουργεί πιο βαθιά στο μέσο υπέρυθρο, αναδεικνύοντας τα κύματα της λαμπερής σκόνης. Ο συνδυασμός αποκάλυψε στοιχεία που οι αστρονόμοι ανυπομονούν να διερευνήσουν περαιτέρω. Για παράδειγμα, οι εικόνες δείχνουν περιοχές που έχουν κοπεί, αφήνοντας ένα κέλυφος από σκόνη και αέριο γύρω από αυτό που μπορεί να είναι τα απομεινάρια ενός νεκρού άστρου. Ορισμένοι από τους γαλαξιακούς πυρήνες είναι επίσης πλούσιοι σε ροζ και κόκκινες αιχμές περίθλασης, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχουν υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.

Στο πρόγραμμα PHANGS συμμετέχουν περισσότεροι από 150 αστρονόμοι από όλο τον κόσμο. Εκτός από τις νέες εικόνες των σπειροειδών γαλαξιών, το PHANGS δημοσίευσε τον μεγαλύτερο κατάλογο αστρικών σμηνών, με 100.000 διαφορετικά σμήνη. Το παραπάνω ψηφιδωτό περιλαμβάνει και τους 19 νεοπαρατηρηθέντες σπειροειδείς γαλαξίες.

[via]

Loading