Απρόσμενη ανακάλυψη για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης

Μια τυχαία επιστημονική παρατήρηση φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία κατά της κληρονομικής αλωπεκίας, της πιο κοινής μορφής τριχόπτωσης που επηρεάζει εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες παγκοσμίως. Η ανακάλυψη αυτή βασίστηκε σε ένα συστατικό που βρίσκεται ήδη φυσικά στο ανθρώπινο σώμα, τη δεοξυριβόζη, ένα σάκχαρο που αποτελεί τμήμα του DNA.

Όλα ξεκίνησαν όταν επιστήμονες από το University of Sheffield και το COMSATS University στο Πακιστάν μελετούσαν τη διαδικασία επούλωσης τραυμάτων σε ποντίκια. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τους, διαπίστωσαν ότι η εφαρμογή της δεοξυριβόζης στο δέρμα των πειραματόζωων όχι μόνο επιτάχυνε την επούλωση, αλλά ενίσχυε αισθητά και την επανεμφάνιση της τριχοφυΐας γύρω από τις πληγές. Το φαινόμενο αυτό κίνησε το ενδιαφέρον των ερευνητών, οι οποίοι αποφάσισαν να εμβαθύνουν στη διερεύνηση του φαινομένου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρσενικά ποντίκια που παρουσίαζαν τριχόπτωση επηρεασμένη από τεστοστερόνη, ένα μοντέλο που προσομοιώνει την ανδρογενετική αλωπεκία. Η ερευνητική ομάδα αφαιρούσε το τρίχωμα από συγκεκριμένα σημεία στην πλάτη των ποντικιών και εφάρμοζε καθημερινά μια μικρή ποσότητα τζελ με δεοξυριβόζη στο δέρμα. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η περιοχή παρουσίασε εντυπωσιακή επανεμφάνιση τριχοφυΐας, με τρίχες μακριές και παχιές να αναπτύσσονται εκ νέου.

Τα αποτελέσματα ήταν τόσο εντυπωσιακά, που το τζελ αποδείχθηκε εξίσου αποτελεσματικό με τη μινοξιδίλη, το ευρέως χρησιμοποιούμενο τοπικό φάρμακο για την τριχόπτωση, γνωστό εμπορικά ως Rogaine. Η Sheila MacNeil από το University of Sheffield εξηγεί ότι η δεοξυριβόζη ενδέχεται να ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στους θύλακες των τριχών, κάτι που φαίνεται να είναι το κλειδί για την ενεργοποίηση της τριχοφυΐας.

Η ανδρογενετική αλωπεκία επηρεάζει έως και το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, με διαφορετική εκδήλωση σε άνδρες και γυναίκες. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, μόνο δύο φάρμακα έχουν λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για την αντιμετώπισή της. Η μινοξιδίλη, που διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή, και η φιναστερίδη (Propecia), ένα φάρμακο που χορηγείται από το στόμα και απευθύνεται μόνο σε άνδρες, καθώς δεν έχει εγκριθεί ακόμη για γυναίκες.

Η φιναστερίδη μπορεί να επιβραδύνει την τριχόπτωση σε έως και 90% των ανδρών, ωστόσο απαιτεί συνεχή χρήση και ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως στυτική δυσλειτουργία, πόνο στους όρχεις ή στο στήθος, μείωση της λίμπιντο και κατάθλιψη. Όπως επισημαίνει η MacNeil και ο επικεφαλής ερευνητής Muhammad Anjum από το COMSATS University, η θεραπεία της αλωπεκίας παραμένει δύσκολη και οι διαθέσιμες επιλογές είναι περιορισμένες.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η ομάδα ανέπτυξε ένα βιοδιασπώμενο και μη τοξικό τζελ βασισμένο στη δεοξυριβόζη. Το τζελ εφαρμόστηκε σε ποντίκια με μοντέλο ανδρογενετικής αλωπεκίας, ενώ σε παράλληλες δοκιμές χρησιμοποιήθηκε είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με μινοξιδίλη. Οι φωτογραφίες που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των 20 ημερών της δοκιμής κατέδειξαν καθαρά την αναγέννηση της τριχοφυΐας στα ποντίκια που δέχτηκαν θεραπεία με το σάκχαρο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η συνδυαστική χρήση του τζελ με τη μινοξιδίλη δεν φάνηκε να προσφέρει επιπλέον οφέλη. Ωστόσο, το ποσοστό επανεμφάνισης τριχών στους θύλακες έφτασε το 80-90%, ποσοστά εντυπωσιακά για ένα πείραμα σε πρώιμο στάδιο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης αυξημένη αιμάτωση και κυτταρική δραστηριότητα στο δέρμα γύρω από τις περιοχές εφαρμογής, στοιχείο που ενδεχομένως εξηγεί τη βελτιωμένη ανάπτυξη των τριχών.

Εφόσον τα ευρήματα αυτά επαληθευτούν και σε ανθρώπους, ανοίγουν προοπτικές για νέες θεραπείες όχι μόνο κατά της αλωπεκίας, αλλά και για την αποκατάσταση τριχοφυΐας σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, ή σε περιπτώσεις όπου έχει χαθεί το τρίχωμα στις βλεφαρίδες ή τα φρύδια.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα ευρήματα είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο και απαιτείται εκτενέστερη έρευνα. Προς το παρόν, οι δοκιμές έχουν πραγματοποιηθεί μόνο σε αρσενικά ποντίκια, αλλά δεν αποκλείεται στο μέλλον να δοκιμαστεί η θεραπεία και σε θηλυκά πειραματόζωα με αντίστοιχη ορμονικά επηρεασμένη τριχόπτωση.

Όπως αναφέρει η MacNeil, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πρώιμα, αλλά είναι αρκετά ενθαρρυντικά ώστε να δικαιολογούν περαιτέρω μελέτη. Αν η δεοξυριβόζη αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική στους ανθρώπους, θα μπορούσε να προσφέρει μια φυσική, ασφαλή και πιο προσιτή εναλλακτική λύση σε σχέση με τις σημερινές φαρμακευτικές θεραπείες κατά της τριχόπτωσης.

[via]

Loading