Αυτή είναι η πρώτη εικόνα εξωτερικού «ηλιακού συστήματος» με δύο πλανήτες

Ακόμα μία ιστορική φωτογραφία μας έρχεται από το ESO (European Southern Observatory) και το τηλεσκόπιο VLT (Very Large Telescope) στην έρημο Atacama (Χιλή), το οποίο συνέλαβε για πρώτη φορά την εικόνα ενός νεαρού άστρου που “συνοδεύεται” από δύο γιγαντιαίους εξωπλανήτες να βρίσκονται σε τροχιά γύρω του.

Η πρωτιά αφορά το γεγονός ότι το ESO κατάφερε να πιάσει περισσότερους από έναν εξωπλανήτες να περιφέρονται γύρω από κάποιο άστρο και μάλιστα οι ερευνητές τονίζουν πως αυτό είναι πολύ σημαντικό για να κατανοήσουν με ποιον τρόπο σχηματίζονται και εξελίσσονται οι πλανήτες.

Το εξωτερικό “ηλιακό σύστημα” εντοπίστηκε σε απόσταση μόλις 300 ετών φωτός από το δικό μας και η λήψη έγινε με τη βοήθεια του οργάνου SPHERE, το οποίο μπλοκάρει την απευθείας ακτινοβολία του άστρου έτσι ώστε να συλλάβει την πολύ πιο μικρή ακτινοβολία των εξωπλανητών. Σημειώνεται, επίσης, ότι η ακτινοβολία των πλανητών του δικού μας Ηλιακού Συστήματος δεν μπορεί να παρατηρηθεί με αυτήν την τεχνική διότι είναι πολύ ψυχροί.

outer-solar-system-first-image-1.jpg

Οι νεαρής ηλικίας πλανήτες είναι πολύ πιο θερμοί και εκπέμπουν ισχυρότερη ακτινοβολία στο φάσμα του υπέρυθρου. Χάριν στις τεχνικές τους, οι ερευνητές του ESO διαπίστωσαν πως το συγκεκριμένο εξωτερικό ηλιακό σύστημα είναι αρκετά νεαρό (υπολογίζουν περίπου 17 εκατ. χρόνια), σε αντίθεση με τα 4,6 δισ. χρόνια του δικού μας Ήλιου.

Όπως δήλωσε ο κ. Alexander Bohn,

Η ανακάλυψη αυτή είναι απλά ένα στιγμιότυπο ενός περιβάλλοντος αρκετά όμοιου με του δικού μας Ηλιακού συστήματος, απλά σε πολύ νεαρότερη ηλικία. Δεν αποκλείεται με τη χρήση μελλοντικών εργαλείων, όπως αυτών που θα είναι διαθέσιμα στο ELT, να εντοπίσουμε εξωπλανήτης πολύ μικρότερης μάζας γύρω από το συγκεκριμένο άστρο, κάτι που θα μας βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση του σχηματισμού αυτών των συστημάτων.

Να σημειώσουμε ότι το άστρο ονομάζεται TYC 8998-760-1 και βρίσκεται στον αστερισμό Musca (η Μύγα), ενώ οι δύο εξωπλανήτης είναι αέριοι γίγαντες με μέγεθος πολλαπλάσιο των δικών μας (ο ένας έχει μέγεθος 14 φορές αυτό του Δία και ο άλλος 6) και κινούνται σε πολύ πιο μακρινές τροχιές (160AU και 320AU) συγκριτικά με τους πλανήτες του δικού μας Ηλιακού Συστήματος (ο Πλούτωνας βρίσκεται στις 39AU).

[ESO]

Loading