Αυτό το εργαλείο αφαιρεί το νερό από τις υποβρύχιες λήψεις!

Οι υποβρύχιες λήψεις ανέκαθεν προκαλούσαν το ενδιαφέρον του κοινού, αλλά όσοι ασχολούνται με αυτό το σπορ (της υποβρύχιας φωτογραφίας) γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να αποδώσουν την πραγματική ομορφιά του βυθού λόγω του περιορισμένου φωτισμού ή της διάθλασης που προκαλεί το νερό. Γι’ αυτό, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε “ξεπλυμένα χρώματα”, ειδικά όταν πρόκειται για το κόκκινο και το κίτρινο.

Τα πράγματα, ωστόσο, ενδέχεται να βελτιωθούν δραματικά χάριν σε έναν νέο αλγόριθμο που ανέπτυξε η μηχανικός και ωκεανογράφος Derya Akkaynak. Ο αλγόριθμος ονομάζεται Sea-thru και ουσιαστικά αφαιρεί την οπτική παραμόρφωση που προκαλεί το νερό στις υποβρύχιες λήψεις, αναλύοντας την απορρόφηση και τη διάθλαση του φωτός στην ατμόσφαιρα και συγκρίνοντας τη με αυτήν που συμβαίνει υποβρύχια, όπου το φως σκεδάζεται επάνω στα πολύ μεγαλύτερα μόρια του νερού. Στη συνέχεια, ο αλγόριθμος αφαιρεί αυτήν την παραμόρφωση pixel προς pixel για να αποδώσει τα χρώματα όπως πραγματικά είναι.

Remote file

Το αποτέλεσμα είναι αναμφίβολα πολύ εντυπωσιακό, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι απαιτούνται πολλές λήψεις της συγκεκριμένης περιοχής υπό διάφορες γωνίς, ώστε, το Sea-thru να υπολογίσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια την απόσταση της κάμερας από τα αντικείμενα της φωτογραφίας.

Να τονίσουμε, επίσης, ότι ο αλγόριθμος Sea-thru διαφέρει από εφαρμογές τύπου Photoshop, όπου οι χρήστες μπορούν να βελτιώσουν τις εικόνες τους ενισχύοντας τεχνητά το κόκκινο και το κίτρινο χρώμα. Με το Sea-thru αποδίδονται τα πραγματικά χρώματα, αλλά σαφέστατα απαιτείται περισσότερη δουλειά.

[via]

Loading