Αυτό το υλικό συμπεριφέρεται όπως το ανθρώπινο δέρμα και οι μύες

Μια ομάδα ερευνητών του ANU (Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας) δημιούργησε ένα νέο υλικό με μορφή υδρογέλης (hydrogel) που φέρει πολλές από τις ιδιότητες του ζωντανού ιστού. Πρόκειται για ένα gel που όχι μόνο μπορεί να αυτοθεραπεύεται, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ ανθεκτικό και μπορεί να αλλάζει το σχήμα του έτσι ώστε να μιμείται τη συμπεριφορά του δέρματος, των οστών και των τενόντων.

Τα hydrogels είναι τρισδιάστατες πολυμερείς και έντονα υδρόφιλε δομές (περιλαμβάνουν πάνω από 90% νερό) που συνήθως χρησιμοποιούνται ως καλούπια για τη βιοτεχνολογία, επιδέσμους, πάνες, φακούς επαφής και πρόσθετα μέλη. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ιδιότητες τους είναι ότι μπορούν να μιμούνται τη συμπεριφορά του ανθρώπινου ζωντανύ ιστού, όχι μόνο όταν βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση, αλλά και όταν διεγείρονται και μεταβάλλεται ο όγκος τους.

Η ομάδα του ANU κατάφερει να ενσωματώσει δυναμικούς χημικούς δεσμούς που επιτρέπουν στη γέλη να αυτοθεραπεύεται όπως το δέρμα και ταυτόχρονα να συμπεριφέρεται όπως ένας τεχνητός μυς. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το νέο υλικό θα μπορούσε να βρει εφαρμογή στην κατασκευή μιας νέας γενιάς ρομπότ που π.χ. θα μπορούσε να κολυμπά, αλλά και για την παραγωγή πιο ανεπτυγμένων ιατρικών εμφυτευμάτων και πρόσθετων.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, κ. Luke Connal,

Με τις ειδικές χημικές τροποποιήσεις που εφαρμόσαμε στην υδρογέλη, το αποτέλεσμα ήταν να αυτοθεραπεύεται όπως το ανθρώπινο δέρμα. Τα hydrogels είναι συνήθως αδύναμες δομές, παρόλα αυτά, το δικό μας υλικό είναι τόσο ισχυρό που θα μπορούσε με ευκολία να σηκώσει άλλα βαριά αντικείμενα και να αλλάξει το σχήμα του όπως οι ανθρώπινοι μύες. Αυτό το γεγονός το καθιστά ιδανικό για χρήση ως τεχνητός μυς στον τομέα των Soft Robotics, αλλά και σε άλλους τομείς της τεχνολογίας, όπως τα wearables και άλλες βιοιατρικές συσκευές.

[via]

Loading