Η RIM παρουσιάζει το σχεδόν έτοιμο BlackBerry 10 OS και θέλει την τρίτη θέση της mobile αγοράς [Videos]

BlackBerry 10 Flow

Η RIM πλησιάζει στη ολοκλήρωση του λειτουργικού συστήματος BlackBerry 10 και παρουσίασε εχτές την τρίτη beta έκδοση του, αποκαλύπτωντας αρκετά νέα πράγματα για το περιβάλλον, τις υπηρεσίες και πιθανότατα τις πρώτες συσκευές που θα δούμε στις αρχές του 2013, καθώς χρησιμοποιήθηκε ένα νέο μοντέλο για developers στην παρουσίαση που μοιάζει αρκετά με τα L-Series.

Για την ιστορία, η Dev Alpha B συσκευή διαθέτει οθόνη 4.2'' (1280 x 768), μνήμη RAM 1GB, αποθηκευτικό χώρο 16GB, αλλά έχει αφαιρεθεί η υποδοχή microSD της πρώτης developer συσκευής.

BlackBerry 10 Active Frames

LockScreen

Σε ό,τι αφορά το UI, ο χρήστης μπορεί να "ξυπνήσει" τη συσκευή χωρίς να πατήσει κάποιο home button, απλά σέρνοντας το δάκτυλο από κάτω προς τα πάνω στην οθόνη. Τότε εμφανίζεται η lock screen με τις ειδοποιήσεις (notifications) και δυνατότητα απευθείας πρόσβασης στην κάμερα.

BlackBerry 10 Active Frames Closeups

HomeScreen - Active Frames

Με το ξεκλείδωμα της lock screen, ο χρήστης μεταφέρεται στην αρχική οθόνη όπου απεικονίζονται μέχρι και 8 "Active Frames" που αντιστοιχούν στις ανοικτές εφαρμογές της συσκευής.

Η εμφάνιση τους ξεκινά από επάνω αριστερά με αντίστροφη χρονολογική σειρά (η πιο πρόσφατη εμφανίζεται εκεί) και φυσικά προσφέρεται η επιλογή για κλείσιμο ή αυτόματη αντικατάσταση της παλαιότερης ανοικτής εφαρμογής όταν ανοίγει μια 9η εφαρμογή κλπ.

Η RIM σημειώνει ότι αυτές οι εφαρμογές δεν είναι widgets ή live tiles, αλλά κανονικές εφαρμογές που εμφανίζονται σε μορφή thumbnail, κλείνοντας έτσι το μάτι στους developers για να δημιουργήσουν εφαρμογές που θα παραμένουν λειτουργικές και σε αυτή την ανάλυση.

BlackBerry 10 Icons

Εικονίδια

Με δεξί scroll από την homescreen, ο χρήστης μεταφέρεται στην κλασική μορφή εμφάνισης των εικονιδίων σε τετράγωνα. Εδώ υποστηρίζεται η δημιουργία φακέλων με drag-and-drop των εφαρμογών μέσα σε αυτούς. Ακόμη, με σύρσιμο από κάτω προς τα πάνω ο χρήστης μεταφέρεται στην homescreen για να επιλέξει άλλη εφαρμογή, ενώ με σύρσιμο από πάνω προς τα κάτω εμφανίζεται menu ρυθμίσεων και άλλες επιλογές.

BlackBerry 10 Hub

BlackBerry Hub

Πρόκειται για το ενοποιημένο σύστημα επικοινωνίας της RIM, το οποίο ενσωματώνει όλους τους λογαριασμούς email, τα μηνύματα από Facebook, Twitter και LinkedIn, ενώ παράλληλα αποτελεί το κέντρο ειδοποιήσεων της συσκευής. Θεωρητικά, οι developers των εφαρμογών θα μπορούν να προγραμματίσουν κατάλληλα τις ειδοποιήσεις για να εμφανίζονται όλες μέσα στο BlackBerry Hub.

Απ' ότι καταλαβαίνουμε, το BlackBerry Hub βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου λειτουργικού συστήματος, καθώς ο χρήστης θα έχει πρόσβαση σε αυτό από οπουδήποτε σχηματίζοντας στην οθόνη ένα "Γ" ξεκινώντας από κάτω.

BlackBerry 10 Peek Mode

BlackBerry Balance

Είναι η λειτουργία που φέρνει τον επαγγελματικό χαρακτήρα της RIM στις αντίστοιχες προεγκατεστημένες εφαρμογές του συστήματος. Στο app launcher εμφανίζονται στον χρήστη δύο επιλογές για να βάλει τη συσκευή του σε επαγγελματικό ή προσωπικό mode. Έτσι, όταν επιλέγει να ανοίξει μια επαγγελματική εφαρμογή θα έχει πρόσβαση είτε σε ένα μέρος των λειτουργιών της είτε σε όλες, ανάλογα με την αδειοδότηση που έχει λάβει η εταιρεία. Στόχος της RIM είναι να δημιουργήσει ειδικά επαγγελματικά καταστήματα εφαρμογών.

Όταν η συσκευή βρίσκεται σε επαγγελματικό "Work" mode, οι εφαρμογές που εμφανίζονται στα Active Frames έχουν ένα εικονίδιο χαρτοφύλακα για να ξεχωρίζουν και να υποδηλώνεται ότι η συσκευή λειτουργεί σε ασφαλές mode. Αυτό μπορεί να φέρει αυτόματα και κάποιους περιορισμούς, όπως για παράδειγμα να μην επιτρέπει το copy-paste, αλλά επιτρέπει στον χρήστη να ανοίξει έναν web browser σε "προσωπικό" mode.

BlackBerry 10 App World

Συμπεράσματα

Με μια πρώτη ματιά στη νέα έκδοση, είναι προφανές ότι η RIM συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία από τα ανταγωνιστικά λειτουργικά συστήματα (Windows Phone, Android, iOS) και προσθέτει τις δικές τις πινελιές σε ό,τι αφορά τη χρηστικότητα, αλλά η πραγματική διαφοροποίηση και το μεγάλο στοίχημα παραμένει να πείσει τους επαγγελματίες ότι η συσκευή τους είναι ιδανική και για προσωπική χρήση, και το αντίστροφο.

Σ' αυτό θα βοηθήσει και η πλήρης ανακαίνιση του καταστήματος BlackBerry App World, το οποίο στο εξής θα περιλαμβάνει μουσική, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και βιβλία. Οι πόρτες του νέου App World ανοίγουν για τους developers στις 10 Οκτωβρίου και μάλιστα η RIM ετοίμασε ένα video (βλ. παρακάτω) για να τους πείσει να μείνουν πιστοί στο BlackBerry OS.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο CEO της εταιρείας, Thorsten Heins, δήλωσε ότι εφικτός στόχος για τη RIM είναι να κερδίσει την τρίτη θέση στα mobile λειτουργικά συστήματα από τη νέα χρονιά, τονίζοντας ότι για να ανέβεις το βουνό κάνεις ένα βήμα τη φορά.

Εσάς πως σας φάνηκε το BlackBerry 10 OS; Θα δίνατε μια ευκαιρία στη RIM;

[TechRadar, TheVerge]

Loading