Η Κίνα σταματά την εισαγωγή πλαστικών αποβλήτων και 111 τόνοι θα μείνουν στα αζήτητα

Η κινέζικη κυβέρνηση εφάρμοσε πρόσφατα μια νέα πολιτική, βάζοντας στοπ στην εισαγωγή πλαστικών αποβλήτων από ξένες χώρες. Μέχρι πρότινος, χώρες όπως οι ΗΠΑ αλλά και αρκετές ευρωπαϊκές, έστελναν τα πλαστικά απόβλητά τους στην Κίνα.

Ο περιορισμός αυτός εφαρμόστηκε το 2017, με ερευνητές του πανεπιστημίου της Georgia των ΗΠΑ να κάνουν λόγο για τον κίνδυνο συσσώρευσης 111 εκατομμυρίων τόνων μέχρι το 2030. Από το 1988 και μετά, η Κίνα ήταν παραλήπτης πλαστικών αποβλήτων, όπου και ανακυκλώνονταν, ενώ συγκεκριμένα η χώρα έχει δεχτεί περίπου το 45% των παγκόσμιων αποβλήτων από το 1992 μέχρι και το 2017.

Η κίνηση αυτή θα αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ οι οποίες θα κληθούν να εφαρμόσουν νέες πολιτικές για την αντιμετώπιση των πλαστικών αποβλήτων. Μεταξύ των πιθανών λύσεων βρίσκεται η μεταφορά των σκουπιδιών σε τοπικές χωματερές, κάτι που μπορεί όμως να εντείνει το πρόβλημα της μόλυνσης του αέρα και ενδεχομένως να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας για τους κατοίκους της περιοχής.

Μία καλύτερη λύση είναι φυσικά η χρήση αντικειμένων πολλών χρήσεων και η απαγόρευση πλαστικών αντικειμένων μίας χρήσης, όπως τα πλαστικά καλαμάκια, μπουκάλια και πολλά ακόμη.

[via]

Loading