Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εφαρμόσει άμεσα την απαγόρευση 10 πλαστικών ειδών στα κράτη-μέλη

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τόνοι από πλαστικές σακούλες καταλήγουν στους Ωκεανούς, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στο υποθαλάσσιο οικοσύστημα. Τον τελευταίο καιρό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως στόχο την εξάλειψη του προβλήματος, εφαρμόζοντας νέους κανονισμούς που θα ισχύουν σε όλες τις χώρες μέλη.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι πλαστικές σακούλες αποτελούν το 70% των απορριμμάτων σε θάλασσες και ακτές, ενώ η Ευρώπη και μόνο παράγει 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών σακουλών κάθε χρόνο και ανακυκλώνει μόλις το 30%. Το συγκεκριμένο μέτρο στοχεύει στη μείωση του προβλήματος, εξαλείφοντας τη χρήση μη ανακυκλώσιμων πλαστικών σακουλών μέχρι το 2030.

Ο νέος κανονισμός θα ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά θα είναι κομμένος και ραμμένος σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Επίσης, θα απαγορευτεί η χρήση πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης όπως τα πιρούνια, καλαμάκια, δοχεία φαγητών και πολλά ακόμη.

Περαιτέρω ευθύνη θα έχουν οι κατασκευαστές, οι οποίοι θα κληθούν να συμβάλουν στον καθαρισμό αλλά και στη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως και στην ευαισθητοποίηση του κόσμου.

Η εφαρμογή του προαναφερθέντος μέτρου θα εξοικονομήσει 22 δισεκατομμύρια ευρώ σε μορφή περιβαλλοντικών ζημιών μέχρι το 2030, και 6,5 δισεκατομμύρια από τους καταναλωτές.

Πλέον, απομένει η τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισσιόν για την εφαρμογή του μέτρου.

[EU]

Loading