Δείτε πως διαμορφώθηκε ο χάρτης της Γης το τελευταίο δισεκατομμύριο χρόνια

Μέσα σε αυτά τα περίπου 73 χρόνια που ζει ο μέσος άνθρωπος στη Γη είναι προφανώς απίθανο να καταλάβει ότι οι ήπειροι του πλανήτη μας δεν σταματούν να κινούνται, με εξαίρεση φυσικά τις περιπτώσεις που “γλυστρά” κάποια από τις επτά μεγάλες τεκτονικές πλάκες πάνω σε μια άλλη και προκαλούν σεισμούς.

Κάθε χρόνο, όμως, η κάθε ήπειρος μετακινείται έστω κατά μερικά εκατοστά, τα οποία σε βάθος εκατομμυρίων χρόνων δημιουργούν έναν εντελώς διαφορετικό γεωλογικό χάρτη σε σχέση με ό,τι θεωρούμε δεδομένο σήμερα. Οι ερευνητές του University of Sydney ξεκίνησαν μια σπουδαία προσπάθεια πριν από 4 χρόνια προκειμένου να συλλέξουν γεωλογικά δεδομένα από όλο τον κόσμο για να εντοπίσουν αυτές τις ελάχιστες μετακινήσεις των τεκτονικών πλακών και να δημιουργήσουν ένα video της μορφολογικής εξέλιξης του πλανήτη.

Μέσα από αυτήν την έρευνα που καλύπτει 1 δισεκατομμύριο χρόνια, η ομάδα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα επιστημονικό πλαίσιο για να κατανοήσουμε πως μπορεί να κριθεί ένας πλανήτης κατοικήσιμος, αλλά και τον κρίσιμο ρόλο των τεκτονικών πλακών για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της ζωής, αφού έφεραν σε επαφή διαφορετικά είδη όταν γινόταν συνενώσεις των ηπείρων.

Στο video που μπορείτε να παρακολουθήσετε στο τέλος, θα παρατηρήσετε ότι δεν υπάρχει καθορισμένο μοτίβο κίνησης και ο χάρτης θα πάρει τη σημερινή μορφή μόλις στα τελευταία δευτερόλεπτα.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

[via]

Loading