ΕΕ: Σκοπεύει να χαρακτηρίσει «βιώσιμους» τους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας και φυσικού αερίου


Μετά από πίεση ορισμένων χωρών, όπως η Γερμανία και η Πολωνία για το φυσικό αέριο, και όπως η Γαλλία για την πυρηνική ενέργεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε σχέδιο για τον χαρακτηρισμό των συγκεκριμένων πηγών ενέργειας ως καθαρών και βιώσιμων. Η μεν Γερμανία προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί από τον άνθρακα και να μεταβεί στη χρήση φυσικού αερίου, ενώ από την άλλη πλευρά η Γαλλία βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στους πυρηνικούς της σταθμούς.

Ωστόσο η πρόταση αυτή, καθώς και ο ισχυρισμός ότι το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, προκάλεσε την απογοήτευση περιβαλλοντικών ομάδων και άλλων χωρών της ΕΕ, και συγκεκριμένα της Αυστρίας, της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας. Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των χωρών αυτών έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους, μην μπορώντας να δούνε την αξία μιας τέτοιας κίνησης.

Τα αρνητικά του σχεδίου

Ακόμη και άνθρωποι οι οποίοι έχουν εμπλακεί στο συγκεκριμένο σχέδιο και συμβουλεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ευχαριστημένοι. Όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, ενώ είναι πράγματι ένα καύσιμο χαμηλών εκπομπών άνθρακα συγκρίσιμων με τον αέρα και την ηλιακή ενέργεια, η συμπερίληψή της ως βιώσιμη πηγή ενέργειας είναι αμφιλεγόμενη στην Ευρώπη. Κι αυτό γιατί σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Δανίας, της Αυστρίας και της Ισπανίας, υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών και για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σχετικά με τη συμπερίληψη του φυσικού αερίου, είναι και αυτή αμφιλεγόμενη, αφού τα κλιματικά οφέλη δεν είναι ξεκάθαρα κι επειδή κάτι τέτοιο θα ενθάρρυνε την κατασκευή νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας, κάτι που ίσως τελικά οδηγεί σε διαρροές άνθρακα στην αλυσίδα εφοδιασμού αυξάνοντας έτσι τις συνολικές εκπομπές του. Παρόλα αυτά, μια αισιόδοξη μελέτη στη Γερμανία υπολόγισε πως σταδιακή κατάργηση του άνθρακα υπέρ του φυσικού αερίου θα ωφελούσε το κλίμα μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα έως και 30%.

Οι απαιτήσεις

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των ανησυχιών τόσο για την πυρηνική ενέργεια όσο και για το φυσικό αέριο, και πριν οποιασδήποτε επένδυσης και θεώρησης των σχεδίων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην πρόσθεση αρκετών λεπτομερειών στην πρότασή της, αν και καμία προσέγγιση δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί σε μεγάλη κλίμακα. Για την πυρηνική ενέργεια, υπάρχει από τις χώρες η απαίτηση για την κατάρτιση σχεδίων για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Για το φυσικό αέριο, υπάρχει η απαίτηση από τους σταθμούς παραγωγής για μείωση των εκπομπών άνθρακα κάτω από 270 g CO2e/kWh και αύξηση των ποσοτήτων αερίου που προέρχονται από χωματερές ή κοπριά. Αυτό θα μπορέσει εν μέρη να επιτευχθεί είτε μέσω της εγκατάστασης και χρήσης εξοπλισμού δέσμευσης άνθρακα, είτε μέσω της ανάμειξης με αέρια χαμηλών εκπομπών άνθρακα ή με υδρογόνο που δεν έχει παραχθεί από ορυκτά καύσιμα.

Παρά το πλήθος των υποστηρικτών του σχεδίου, οι πολέμιοί του έχουν μία δύσκολη μάχη μπροστά τους, αφού θα πρέπει να πείσουν το μισό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή 20 από τους 27 αρχηγούς κρατών της ΕΕ να το καταψηφίσουν.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr

[via]

Loading