Εφαρμογή επαλήθευσης ηλικίας για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο στην Ελλάδα

Μία νέα ψηφιακή πρωτοβουλία βρίσκεται ήδη σε πιλοτικό στάδιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των ανηλίκων στο διαδίκτυο. Η Κομισιόν ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός πρωτοτύπου εφαρμογής επαλήθευσης ηλικίας, το οποίο δοκιμάζεται ήδη σε πέντε κράτη-μέλη: τη Δανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Η εφαρμογή αυτή αποσκοπεί στη διευκόλυνση των διαδικτυακών πλατφορμών ώστε να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς που ορίζονται στον Κανονισμό για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act - DSA).

Η Henna Virkkunen, επικεφαλής της ΕΕ σε θέματα τεχνολογικής πολιτικής, δήλωσε πως η ασφάλεια των παιδιών και των νέων στο διαδίκτυο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την παρούσα Επιτροπή. «Οι κατευθυντήριες οδηγίες για την προστασία των ανηλίκων, σε συνδυασμό με το νέο μοντέλο εφαρμογής επαλήθευσης ηλικίας, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», τόνισε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την ίδια, οι διαδικτυακές πλατφόρμες πλέον δεν έχουν καμία δικαιολογία για να συνεχίσουν πρακτικές που ενδέχεται να θέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο.

Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει στους χρήστες έναν ασφαλή τρόπο να αποδεικνύουν ότι είναι άνω των 18 ετών, ειδικά όταν επιχειρούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε περιεχόμενο που προορίζεται αποκλειστικά για ενήλικες. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η επιβολή της νομοθεσίας για την προστασία των ανηλίκων, ενώ παράλληλα οι εταιρείες αποφεύγουν την ανάγκη να αναπτύξουν δικές τους, πιθανόν λιγότερο αποτελεσματικές, λύσεις επαλήθευσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι οι χρήστες της εφαρμογής θα διατηρούν πλήρη έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων, όπως η ακριβής ηλικία ή ταυτοποίηση, και ότι το περιεχόμενο που επισκέπτονται θα παραμένει απόρρητο. Η προστασία της ιδιωτικότητας είναι κεντρικό στοιχείο του σχεδιασμού, καθώς η εφαρμογή δεν συλλέγει πληροφορίες για την περιήγηση των χρηστών.

Η δοκιμή της εφαρμογής προβλέπεται να εξελιχθεί σταδιακά, με την ενεργή συμμετοχή των κρατών-μελών, των ίδιων των διαδικτυακών πλατφορμών και φυσικά των τελικών χρηστών. Οι πέντε χώρες που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα σκοπεύουν να προχωρήσουν στη δημιουργία δικών τους εθνικών εκδόσεων της εφαρμογής. Το έργο παρουσιάζεται ως μια μεταβατική λύση, η οποία αναμένεται να αντικατασταθεί το 2026 από το ευρωπαϊκό «Ψηφιακό Πορτοφόλι Ταυτότητας» (EU Digital Identity Wallet). Η νέα αυτή ψηφιακή υποδομή θα επιτρέπει στους πολίτες, τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους και να αποθηκεύουν ή να υπογράφουν έγγραφα με ασφάλεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρότι ο DSA δεν προβλέπει υποχρεωτικά συγκεκριμένα εργαλεία επαλήθευσης ηλικίας, επιβάλλει στις διαδικτυακές πλατφόρμες την υποχρέωση να προστατεύουν την υγεία, τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα, αλλά και την ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων. Παράλληλα, οι πλατφόρμες καλούνται να διασφαλίζουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ιδιωτικότητας και ασφάλειας για τους ανήλικους χρήστες.

Με βάση τις νέες κατευθύνσεις της Κομισιόν, οι εταιρείες καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την πρόληψη της έκθεσης των παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο, στην ηλεκτρονική παρενόχληση, σε επικοινωνίες με αγνώστους και σε εθιστικά χαρακτηριστικά των εφαρμογών που μπορεί να τα επηρεάσουν αρνητικά.

Τον περασμένο Μάιο, η ΕΕ ξεκίνησε επίσημες έρευνες εναντίον τεσσάρων μεγάλων ιστοσελίδων πορνογραφικού περιεχομένου — Pornhub, Stripchat, XNXX και XVideos — λόγω ελλιπών συστημάτων επαλήθευσης ηλικίας. Οι αρχές εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι συγκεκριμένες πλατφόρμες δεν διαθέτουν τα κατάλληλα φίλτρα για την αποτροπή πρόσβασης ανηλίκων σε ακατάλληλο περιεχόμενο. Η Κομισιόν έχει δηλώσει πως είναι ανοιχτή σε προτάσεις συμμόρφωσης, οι οποίες ενδέχεται να περιλαμβάνουν και την ενσωμάτωση της νέας εφαρμογής επαλήθευσης ηλικίας.

[via]

Loading