Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο παρατηρήθηκε κατά την ολική έκλειψη Ηλίου

Κατά τη διάρκεια της ολικότητας στην πρόσφατη έκλειψη Ηλίου που έγινε ορατή στη Βόρεια Αμερική, όταν το φεγγάρι έκρυβε εντελώς τον Ήλιο, εκατομμύρια άνθρωποι μπορούσαν να δουν το λαμπερό, φαντασμαγορικό στέμμα του άστρου μας, ή αλλιώς την εξωτερική ατμόσφαιρα. Είναι ένα θέαμα που δεν βλέπουμε σχεδόν ποτέ λόγω του εκτυφλωτικού φωτός του Ήλιου. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των λίγων περίπου λεπτών αυτού του κοσμικού γεγονότος, οι θεατές μπορούσαν επίσης να δουν περίεργες, εξαιρετικά φωτεινές κόκκινες ή ροζ περιοχές γύρω από την περίμετρο του σκοτεινού φεγγαριού (αν και τεχνικά προέρχονταν από τον Ήλιο).

Ονομάζονται ηλιακές εκλάμψεις (ή εκλάμψεις) και είναι ζωηρά τόξα που έχουν ξεπηδήσει από την επιφάνεια του Ήλιου. Εκτεινόμενα εκατοντάδες έως χιλιάδες χιλιόμετρα στο Διάστημα, τα φαινόμενα αυτά μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες έως μήνες.

"Αν είχατε την τύχη να ζήσετε την ολικότητα κατά τη διάρκεια αυτής της τελευταίας έκλειψης, παρατηρήσατε μια μικρή κόκκινη κηλίδα στον Ήλιο, ενώ ο Ήλιος ήταν πλήρως καλυμμένος; Μπορεί να είδατε μια ηλιακή έκλαμψη", εξήγησε η επιστημονική επικοινωνιολόγος Swapna Krishna στο κανάλι Ad Astra στο YouTube.

Η παρακάτω εικόνα της NASA δείχνει μερικές από αυτές τις ροζ προεξοχές, συμπεριλαμβανομένης μιας ιδιαίτερα ζωηρής στο κάτω μέρος. 

Πολλές ηλιακές εξάρσεις, ειδικά αυτές που είναι ορατές από τη θέση μας, είναι πολύ μεγαλύτερες από τη Γη. Η παρακάτω εικόνα της NASA δείχνει αυτή την προοπτική.



Παραμένει ασαφές, ωστόσο, γιατί αυτά τα «τόξα», που αποτελούνται από καυτό αέριο υδρογόνο και ήλιο, εκρήγνυνται από την επιφάνεια του Ήλιου. "Οι επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν πώς και γιατί σχηματίζονται οι εξάρσεις", εξηγεί η NASA.

[NASA]

Loading