Μια ιστορική ιατρική επιτυχία σημειώθηκε στις ΗΠΑ στις 4 Μαΐου 2025, όταν χειρουργοί κατάφεραν να πραγματοποιήσουν την πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινης ουροδόχου κύστης στον κόσμο. Η πολύπλοκη επέμβαση, διάρκειας οκτώ ωρών, συνδύασε τη μεταμόσχευση τόσο νεφρού όσο και ουροδόχου κύστης από δότη σε έναν 41χρονο ασθενή, ο οποίος είχε χάσει και τα δύο όργανα εξαιτίας νεφρικής ανεπάρκειας και καρκίνου.
Όπως αναφέρει ο ουρολόγος Nima Nassiri από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, «ο μεταμοσχευμένος νεφρός άρχισε αμέσως να παράγει μεγάλες ποσότητες ούρων και η νεφρική λειτουργία του ασθενούς βελτιώθηκε θεαματικά». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν χρειάστηκε καθόλου αιμοκάθαρση μετά την εγχείρηση, ενώ τα ούρα αποβλήθηκαν κανονικά μέσω της νέας κύστης.
Ο λήπτης του μοσχεύματος, Oscar Larrainzar, σύζυγος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, δεν ήταν σε θέση να ουρεί φυσιολογικά για επτά ολόκληρα χρόνια. Το γεγονός ότι πλέον μπορεί να το κάνει, αποτελεί όχι μόνο μια προσωπική νίκη, αλλά και μια ιατρική τομή με δυνατότητες παγκόσμιου αντίκτυπου.
Σύμφωνα με τον ουρολόγο Inderbir Gill από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, η μεταμόσχευση της ουροδόχου κύστης μπορεί να αλλάξει ριζικά τη θεραπευτική προσέγγιση για ασθενείς με πλήρως μη λειτουργικές, «τερματικές» κύστες. Όπως σημειώνει, «η μεταμόσχευση αποτελεί ήδη θεραπεία που σώζει και βελτιώνει ζωές για πολλά σημαντικά όργανα — πλέον μπορούμε να προσθέσουμε και την ουροδόχο κύστη σε αυτή τη λίστα».
Μέχρι πρότινος, η μοναδική διαθέσιμη λύση για ασθενείς με βαριάς μορφής ανεπάρκεια της ουροδόχου κύστης ήταν η χρήση μέρους του εντέρου για την κατασκευή μιας νέας κύστης. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή παρουσιάζει επιπλοκές στο 80% των περιπτώσεων, καθώς οι διαφορές στη μικροβιακή χλωρίδα του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος προκαλούν πεπτικές διαταραχές και επιπλέον βλάβες στους νεφρούς.
Η μεταμόσχευση της ουροδόχου κύστης παρέμενε μέχρι σήμερα ένα τεράστιο χειρουργικό εμπόδιο λόγω της πολυπλοκότητας των αιμοφόρων αγγείων της και της δύσκολης πρόσβασης σε αυτά, καθώς βρίσκονται βαθιά στην κοιλιακή χώρα. Η ιατρική ομάδα προετοιμαζόταν επί τέσσερα χρόνια, πραγματοποιώντας πειραματικές επεμβάσεις σε πτωματικούς δότες που διατηρούνταν σε αναπνευστήρα.
Η πείρα αυτή κατέστησε εφικτή την καινοτόμα επέμβαση στον Larrainzar, του οποίου η εναπομείνασα κύστη είχε χωρητικότητα μόλις 30 χιλιοστόλιτρα, σε σύγκριση με τα 700 χιλιοστόλιτρα που θεωρούνται φυσιολογικά για έναν ενήλικο άνδρα. Οι χειρουργοί κατάφεραν να συνδέσουν τις αρτηρίες και τις φλέβες του δότη με τέτοιο τρόπο ώστε να απλοποιήσουν το πολύπλοκο εγχείρημα.
Ο Gill δήλωσε πως «παρά την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, όλα πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο και η επέμβαση στέφθηκε με επιτυχία. Ο ασθενής αναρρώνει ικανοποιητικά και η πρόοδος του θεωρείται εξαιρετική». Ήδη προγραμματίζονται ακόμη τέσσερις αντίστοιχες επεμβάσεις στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής.
Ωστόσο, οι γιατροί διευκρινίζουν ότι οι υποψήφιοι ασθενείς για μεταμόσχευση ουροδόχου κύστης θα πρέπει ήδη να βρίσκονται υπό μακροχρόνια ανοσοκατασταλτική θεραπεία, η οποία είναι απαραίτητη για την αποτροπή απόρριψης των μοσχευμάτων, αλλά φέρει και σοβαρές παρενέργειες. Έτσι, προς το παρόν, η μέθοδος αυτή απευθύνεται μόνο σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν άλλες θεραπευτικές επιλογές.
Αν και οι επόμενες επεμβάσεις είναι επίσης επιτυχείς, τότε αναμένεται να ξεκινήσει μια μεγαλύτερης κλίμακας κλινική δοκιμή. Το ενδεχόμενο αυτό γεννά προσδοκίες για ριζική αλλαγή στη θεραπεία εκατομμυρίων ασθενών παγκοσμίως που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις της ουροδόχου κύστης.
[via]