Έρευνα: Ο τύπος αίματος σχετίζεται με τη σοβαρότητα της νόσου COVID19

Από την αρχή της πανδημίας, επιστήμονες σε όλον τον κόσμο παρακολουθούν τη συσχέτιση μεταξύ διαφόρων πρωτεϊνών που συναντώνται στο αίμα ενός ασθενούς και της σοβαρότητας της νόσου COVID-19. Πλέον όλο και περισσότερες έρευνες έρχονται για να επιβεβαιώσουν τις πρώτες παρατηρήσεις που συνδέουν συγκεκριμένες ομάδες αίματος με αυξημένες ή όχι πιθανότητες νοσηλείας, αναπνευστικής υποστήριξης και θανάτου από την ασθένεια.

Για μία νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Genetics, ερευνητές από το πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου εξέτασαν τη συσχέτιση πάνω από 3.000 πρωτεϊνών του αίματος ασθενών με την έκβαση της νόσου COVID-19 χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται Μεντελική τυχαιοποίηση, αναλύοντας την έκφραση συγκεκριμένων γονιδιακών παραλλαγών και τα επίπεδα των αντίστοιχων πρωτεϊνών, και αποφεύγοντας ταυτόχρονα την επίδραση περιβαλλοντολογικών παραγόντων. Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα έχει να κάνει με την αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας της COVID και του ενζύμου που καθορίζει την ομάδα αίματος κάθε ανθρώπου. Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι άτομα με ομάδα αίματος Α φαίνεται να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, σε αντίθεση με την ομάδα αίματος Ο, η οποία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Φυσικά, υπάρχουν πολλοί παραπάνω παράγοντες κινδύνου - πέρα από την ομάδα αίματος - που επηρεάζουν τη σοβαρότητα της νόσου, που περιλαμβάνουν την ηλικία ή την παρουσία προϋπάρχουσας ασθένειας. Αυτό που τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας έρχονται να κάνουν είναι όχι να ανησυχήσουν όσους έχουν ομάδα αίματος Α, αλλά να ανοίξουν τον δρόμο για περαιτέρω μελέτες.

Επιπλέον, η παρουσία συγκεκριμένων πρωτεϊνών γνωστών ως μόρια προσκόλλησης βρέθηκε να μετριάζει την τελική έκβαση της νόσου, γεγονός που τις καθιστά υποψήφιες για θεραπεία με στόχο την αποτροπή της επιδείνωσης της υγείας των νοσηλευόμενων ασθενών. Οι πρωτεΐνες αυτές επηρεάζουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και των αιμοφόρων αγγείων.

Από τις χιλιάδες των πρωτεϊνών που αναλύθηκαν, με ανίχνευση στο αίμα, μόλις 14 παρουσίασαν κάποιας μορφής αιτιολογική σύνδεση με την επικινδυνότητα για σοβαρή COVID-19 νόσο. Η λίστα με τις συγκεκριμένες πρωτεΐνες αποτελεί πιθανώς κλειδί για την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που κρύβονται πίσω από τη νόσο COVID, για την ανάπτυξη νέων θεραπειών κι ενδεχομένως προληπτικών θεραπειών.

[via]

Loading