Μετά την αποχώρηση (έστω προσωρινή) του Steve Jobs, ακόμα ένα μεγάλο όνομα του χώρου ανακοίνωσε το τέλος της σταδιοδρομίας του ως CEO. Ο λόγος για τον Eric Schmidt, ο οποίος μετά από 10 χρόνια στη Google αφήνει τη θέση του CEO, έχοντας συμβάλλει τα μέγιστα στην τρομακτική ανάπτυξη της εταιρίας.

Τη θέση του θα αναλάβει ο Larry Page, συνιδρυτής της Google, από τις 4 Απριλίου, ενώ ο έταιρος συνιδρυτής Sergey Brin, θα αναλάβει τον τομέα ανάπτυξης νέων προϊόντων. Από την άλλη, ο Schmidt θα συνεχίσει να βοηθά ως εξωτερικός συνεργάτης για το κλείσιμο συμφωνιών, συνεργασιών με εταιρίες ή πελάτες κλπ.

Ας δούμε τις δηλώσεις του:

"Όταν ήρθα στη Google το 2001 δε θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ, ούτε στα πιο τρελά όνειρα μου, ότι θα φτάναμε τόσο μακριά και τόσο γρήγορα. Αλλά όσο μεγάλωνε η Google, τόσο πιο δύσκολη γίνοταν η διαχείρηση της. Για αυτό το λόγο, εδώ και αρκετό καιρό συζητούσαμε με τον Larry και τον Sergey για το πως θα μπορούσαμε να απλοποιήσουμε τη διαχείριση και να επιταχύνουμε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, και καταλήξαμε ότι αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για αλλαγές"

"Τα τελευταία 10 χρόνια, οι τρεις μας είχαμε ισότιμο μερίδιο ισχύος και ευθύνης για τη λήψη αποφάσεων, γεγονός που ωφέλησε σημαντικά σε θέματα ιδεών και θα συνεχίσουμε και στο μέλλον να παίρνουμε μαζί τις μεγάλες αποφάσεις. Ωστόσο, συμφωνήσαμε στο ξεκαθάρισμα των ρόλων έτσι ώστε να μπορεί να είναι ξεκάθαρη και η ευθύνη ή η απόδοση ευσήμων"

"Ο Larry θα ηγηθεί στην ανάπτυξη προϊόντων και τεχνολογίας (το δυνατότερο πλεονέκτημα του), και ξεκινώντας από τις 4 Απριλίου θα αναλάβει καθήκοντα CEO. Σε αυτό το νέο ρόλο είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει περίφημα. Είμαι πολύ υπερήφανος για τα 10 χρόνια που πέρασαν, και είμαι σίγουρος ότι τα επόμενα 10 με τον Larry στη θέση του CEO θα είναι ακόμη καλύτερα. Είναι έτοιμος να ηγηθεί"

"Ο Sergey αποφάσισε να αφιερωθεί στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, αφού είναι ένας σκληροπυρηνικός ερευνητής που διακρίνεται για τις καινοτόμες ιδέες του, και ο ρόλος αυτός του ταιριάζει απόλυτα"

Όλα αυτά έγιναν προς έκπληξη των μετόχων στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τελευταίου τριμήνου για το 2010, όπου η Google παρουσίασε έσοδα $8.44 δισ., δηλαδή 26% περισσότερο από το αντίστοιχο του 2009!

Τέλος, ο Schmidt σκέφτεται να πουλήσει περίπου 534.000 μετοχές της εταιρίας (από τα 9 εκατομμύρια που έχει στην κατοχή του...), με τιμή $626.77, δηλαδή $334.7 εκατομμύρια!