Ευρωπαίοι αστροναύτες εκπαιδεύονται για επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη

Μισός αιώνας πέρασε από τις τελευταίες επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη, αλλά το ενδιαφέρον έχει αναζωπυρωθεί για τον δορυφόρο της Γης απ' όλες τις διαστημικές υπηρεσίες. Είναι γνωστό ότι η NASA ετοιμάζει δική της αποστολή, ενώ πρόσφατα είδαμε την Κίνα να προσεληνώνει το διαστημικό σκάφος Chang-e 4 με σκοπό τη μελέτη της "σκοτεινής" πλευράς της.

Από το πάρτι δεν θα μπορούσε να λείπει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), μιας και έχει ξεκινήσει την προετοιμασία της επόμενης γενιάς αστροναυτών που θα πατήσουν στη Σελήνη. Η ESA εκπαιδεύει τους αστροναύτες στην περιοχή Lanzarote (Ισπανία) με προσομοιώσεις που δημιουργήθηκαν με βάση τις "βόλτες" που έκαναν τα μέλη των αποστολών Apollo. Ταυτόχρονα, δοκιμάζονται νέα εργαλεία για γεωλογικές μελέτες, αναβαθμισμένος εξοπλισμός και βελτιωμένα επιστημονικά πρωτόκολλα που θα καταστήσουν τις αποστολές στη Σελήνη πιο ασφαλείς και πιο αποδοτικές.

Για να ξεπεράσει τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη εμπειρίας και την αδράνεια 50 χρόνων σε παρόμοιες αποστολές, η ESA ξεκίνησε το πρόγραμμα Pangea-X που έχει ως σκοπό να εκπαιδεύσει τους αστροναύτες σε ηφαιστειογενείς περιοχές, επειδή θεωρούν ότι μοιάζουν αρκετά με την επιφάνεια της Σελήνης. Σε αυτή την προσπάθεια συνδράμουν με τις γνώσεις τους μηχανικοί και γεωλόγοι, με τους πρώτους να αναζητούν νέους τρόπους για την εύκολη μετακίνηση φορώντας τις ειδικές στολές. Για παράδειγμα, το εύρος κίνησης για την εκτέλεση απλών διεργασιών δεν είναι πολύ μεγάλο με τις σημερινές στολές πίεσης.

Γι' αυτό απαιτείται η δημιουργία νέων στολών που θα προσφέρουν μεγαλύτερη κινητικότητα, ενώ θα είναι εξοπλισμένες με κάμερες για live αναμετάδοση σε 360° και δυνατότητα επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο με μια ομάδα υποστήριξης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το νέο εγχείρημα της ESA από εδώ.

Loading