up_icon
ESET Security Internet

Γνωρίζετε τι κάνουν τα παιδιά σας online;

11 Δεκεμβρίου 2020 Vangelis Kompos

Γνωρίζετε τι κάνουν τα παιδιά σας online;

Για τους γονείς, η προστασία των παιδιών είναι ένας ατέρμονας αγώνας. Με τα παιδιά να περνάνε πλέον τόσο μεγάλο μέρος του χρόνου τους στο Internet, οι προτροπές του τύπου «κοιτάμε καλά πριν διασχίσουμε το δρόμο» και «δε μιλάμε σε αγνώστους» αποκτούν πλέον μια εντελώς καινούργια διάσταση.

Λοιπόν, πώς γνωρίζετε πραγματικά τι κάνουν τα παιδιά σας στο διαδίκτυο; Και πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας κρατιούνται μακριά από μπελάδες;

Οι ειδικοί της παγκόσμιας εταιρίας κυβερνοασφάλειας ESET δίνουν κάποιες βασικές κατευθύνσεις για το τι μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την ασφάλεια των παιδιών σας όταν αυτά βρίσκονται online. Για όσους από εσάς θέλετε να μάθετε περισσότερα για το θέμα «παιδί και ασφάλεια στο Internet» μπορείτε να επισκεφτείτε το site saferkidsonline της ESET.

Δώστε προσοχή στις ενδείξεις

Ως γονιός, γνωρίζετε τα παιδιά σας καλύτερα από οποιονδήποτε. Το αντιλαμβάνεστε όταν κάτι δεν πάει καλά. Ευτυχώς, ορισμένες αλλαγές στη συμπεριφορά τους είναι εμφανείς και αυτές οι αλλαγές είναι που θα σας οδηγήσουν στο να καταλάβετε τη σχέση του παιδιού σας με το διαδίκτυο, τα κοινωνικά μέσα και τις συνδεδεμένες συσκευές τους.

Σύνδεση στο Internet αργά τη νύχτα;

Ένα παράδειγμα είναι η συχνή περιήγηση στο Internet αργά τη νύχτα. “ Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά” λέει η παροιμία. Ένα μεγάλο μέρος της επικίνδυνης ή ακατάλληλης χρήσης του διαδικτύου συμβαίνει αργά τη νύχτα όταν τα παιδιά είναι μόνα με τις συσκευές τους. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές πρακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να παρακολουθήσετε ή ακόμα και να περιορίσετε αυτή τη συμπεριφορά:

  • Καταγράψτε το χρόνο που περνάνε μπροστά στην οθόνη, τη χρήση και το ιστορικό δραστηριότητας στο Internet. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να μάθετε πολλά για το τι κάνουν τα παιδιά σας στο διαδίκτυο. Τα περισσότερα «έξυπνα» τηλέφωνα περιλαμβάνουν πλέον εφαρμογές που παρακολουθούν την ώρα χρήσης της συσκευής, κατανέμοντάς την ανά εφαρμογή, ώρα της ημέρας και ούτω καθεξής. Αυτές οι αναφορές χρήσης είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για τους γονείς.
  • Κρατήστε τις συσκευές έξω από το υπνοδωμάτιό τους. Εάν τα παιδιά πρόκειται να χρησιμοποιήσουν έξυπνα τηλέφωνα, tablet ή υπολογιστή μετά το σχολείο, βεβαιωθείτε ότι το κάνουν σε έναν κοινό χώρο όπου υπάρχουν γονείς, αδέλφια ή φροντιστές. Με απλά λόγια: το τηλέφωνο, το tablet ή ο φορητός υπολογιστής μένουν έξω από το δωμάτιό τους μετά από μια συγκεκριμένη ώρα τη νύχτα.
  • Βάλτε χρονικά όρια και καθορίστε τις ώρες χρήσης. Μια απλή αλλά αποτελεσματική τακτική. Καθιερώστε ένα συγκεκριμένο όριο, μετά το οποίο δεν επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν πλέον τις συσκευές τους. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιβάλλετε όρια χρήσης και περιορισμούς σε κάθε συσκευή χρησιμοποιώντας λογισμικό Parental Control.

Προσοχή στις… τραπεζικές σας συναλλαγές

Συχνά συναντάμε γονείς που δεν γνώριζαν ότι τα παιδιά τους ξόδευαν χρήματα σε μικρο-συναλλαγές στο πλαίσιο χρήσης κάποιας εφαρμογής. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν, για παράδειγμα, οι συσκευές είναι συνδεδεμένες με τον τραπεζικό λογαριασμό των γονιών ή όταν δεν έχει ρυθμιστεί o έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων για αγορές (ή η δυνατότητα είναι σκόπιμα απενεργοποιημένη).

Έρευνα του 2020 αποκάλυψε ότι το 31% των γονιών είπαν ότι τα παιδιά τους ξοδεύουν χρήματα στο διαδικτυακό βιντεοπαιχνίδι Fortnite. Υπάρχουν ανησυχητικές περιπτώσεις όπου τα παιδιά άθελα τους άδειασαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των γονιών τους σε αγορές εντός της εφαρμογής. Σας συνιστούμε να ελέγχετε περιοδικά τις αποδείξεις των τραπεζικών συναλλαγών για να βεβαιωθείτε ότι δε θα προκύψουν τέτοιες εκπλήξεις.

Κάντε στον εαυτό σας μερικές ερωτήσεις:

  • Γνωρίζετε σε ποιους τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν πρόσβαση τα παιδιά σας;
  • Έχει το παιδί σας τη δυνατότητα λήψης και εγκατάστασης δωρεάν ή επί πληρωμή εφαρμογών στις συσκευές του;
  • Είναι εξουσιοδοτημένα τα παιδιά σας να πραγματοποιούν αγορές εντός εφαρμογής ή να παραγγέλνουν προϊόντα από το λογαριασμό σας στο Amazon;

Απόμακρη, μυστικοπαθής, ή νέα και ανεξήγητη συμπεριφορά

Γνωρίζετε καλύτερα τα παιδιά σας και υπάρχουν μερικές ενδείξεις που μπορεί να σας βοηθήσουν να προλάβετε σοβαρές καταστάσεις όπως ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο, η χειραγώγηση και αποπλάνηση (online grooming) ή ο ψηφιακός εθισμός. Δώστε προσοχή στα σημάδια:

  • Η απόκρυψη λογαριασμών, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλης διαδικτυακής συμπεριφοράς είναι ένα συνηθισμένο σημάδι ένδειξης ότι τα παιδιά μπορεί να κάνουν κάτι δυσάρεστο στο διαδίκτυο.
  • Απομάκρυνση από την οικογενειακή ζωή. Οι παιδόφιλοι εργάζονται πολύ σκληρά για να μπουν σαν σφήνα ανάμεσα στο παιδί και την οικογένειά του και θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις σχέσεις αυτές για να αποκτήσουν περισσότερη επιρροή.
  • Οι σωματικές αλλαγές, η απώλεια όρεξης, οι αλλαγές στη διάθεση και η αποφυγή του σχολείου θα μπορούσαν να είναι δείκτες διαδικτυακού εκφοβισμού. Μάθετε περισσότερα για το πώς να εντοπίσετε εάν το παιδί σας έχει πέσει θύμα εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο.

Τι να κάνετε αν παρατηρήσετε κάποια από τις συμπεριφορές

Συζητήστε με το παιδί σας για τους πιθανούς κινδύνους που κρύβονται στον κυβερνοχώρο. Μιλήστε τους ανοιχτά και με ειλικρίνεια αν έχετε υποψίες. Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας στο ποιοι είναι οι τύποι των κακόβουλων ατόμων που μπορεί να συναντήσουν online, έτσι ώστε να ξέρουν πώς να προστατευτούν. Συχνά, αυτή η διαδικασία είναι αφορμή για εκπαίδευση τόσο των παιδιών όσο και εσάς των γονιών.

Μπορείτε επίσης να περάσετε λίγο χρόνο με τα παιδιά στο διαδίκτυο και να τους αφήσετε να σας δείξουν τις αγαπημένες τους ιστοσελίδες, πλατφόρμες κοινωνικών μέσων και εφαρμογές. Ζητήστε τους να σας δείξουν τι τους αρέσει περισσότερο σε αυτά τα μέσα, τον τρόπο με τον οποίο τα χρησιμοποιούν συνήθως.

Εάν επιλέξετε να παρακολουθείτε τη χρήση συσκευών και εφαρμογών χρησιμοποιώντας λογισμικό γονικού ελέγχου (Parental Control) ενημερώστε τα παιδιά σας πώς και γιατί το κάνετε. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των διαδικασιών για ασφαλή περιήγηση.

Χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο online ασφάλειας για να έχετε περισσότερο έλεγχο σε ό, τι κάνει το παιδί σας στο διαδίκτυο. Η ιδανική λύση ασφαλείας θα πρέπει να περιλαμβάνει ισχυρούς γονικούς ελέγχους για όλες τις συσκευές σας. Με μια τέτοια λύση θα μπορείτε να περιορίσετε το χρόνο που περνάει το παιδί σας παίζοντας παιχνίδια ή καθώς περιηγείται στο Internet, να παρακολουθείτε και να περιορίζετε το χρόνο που περνά μπροστά στην οθόνη και να φιλτράρετε συγκεκριμένες κατηγορίες περιεχομένου.

Ωστόσο, αυτή η λύση έχει να κάνει με κάτι περισσότερο από τον έλεγχο αυτό καθαυτό. Έχει να κάνει με την εκπαίδευση των παιδιών γύρω από την ασφάλειά τους στο διαδίκτυο και το άνοιγμα ενός διαλόγου γύρω από το περιεχόμενο που είναι κατάλληλο για αυτά. Μέσω τέτοιων λύσεων, τα παιδιά σας θα μπορούν να κατανοήσουν το τι είναι εντάξει, αφού θα σας ζητούν την άδεια για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες που έχετε προηγουμένως αποκλείσει ή να σας ζητήσουν επιπλέον χρόνο για να παίξουν παιχνίδια ή να περιηγηθούν στον Internet.

Συνήθως, η συνεργασία με τα παιδιά, με ανοιχτές και διαφανείς συνομιλίες, είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξέρετε τι κάνουν στο διαδίκτυο.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

Vangelis Kompos

Έχει επαφή με τα κομπιούτερζ από όταν απέκτησε πιτσιρικάς ένα Sinclair ZX81 με ένα ολόκληρο Kbyte μνήμης Ram, μπούκαρε στα ίντερνετς από την εποχή των BBS και των modem 1200bps.
Αποτελεί πλέον προστατευόμενο είδος καθώς επιμένει να λατρεύει τα windows, να μένει μακριά από μήλα οποιασδήποτε μορφής και να χρησιμοποιεί κουρδιστό μηχανικό ρολόι. Τρέχα γύρευε…

ΣΧΟΛΙΑ
read more

Απάτες με δόλωμα το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου: Προσοχή σε ψεύτικες κληρώσεις, πλαστά εισιτήρια και άλλα κόλπα

17 Νοεμβρίου 2022 Techgear Team

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022 στο Κατάρ είναι έτοιμο να ξεκινήσει! Από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου, ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα της φετινής χρονιάς θα προσελκύσει εκατοντάδες ...

Sextortion : Τι είναι και πώς να προστατέψετε τους έφηβους από το σεξουαλικό εκβιασμό

08 Νοεμβρίου 2022 Techgear Team

Ο ψηφιακός κόσμος έχει προσφέρει στους νέους αμέτρητες ευκαιρίες που οι γονείς τους δεν είχαν ποτέ φανταστεί. Βοήθησε τα παιδιά να μείνουν σε επαφή μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και τώρα που ο ...

Η ψηφιακή ασφάλεια και οι διαφορετικές γενιές

21 Οκτωβρίου 2022 Techgear Team

Η αντίληψη ότι μόνο οι νέοι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν το Internet έχει ξεπεραστεί προ πολλού. Το γεγονός είναι ένα: ο διαδικτυακός κόσμος, μας έχει απορροφήσει όλους. Μπορεί να μη μας αρέσει, αλλά με τον ...

Τι είναι το doxing και πώς να προστατευτείτε;

30 Σεπτεμβρίου 2022 Techgear Team

Βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2022 αποκάλυψε ότι το 19% των ερωτηθέντων ήταν θύματα doxing (ή αλλιώς, doxxing), μιας πρακτικής κατά την οποία άτομα με κακές προθέσεις δημοσιεύουν, συνήθως στο...

7 βήματα για να «καθαρίσετε» το ψηφιακό σας αποτύπωμα από το Διαδίκτυο

09 Σεπτεμβρίου 2022 Techgear Team

Έχετε «γκουγκλάρει» ποτέ τον εαυτό σας; Μπορεί να ακούγεται παράξενο, λέει ο André Lameiras από την παγκόσμια εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ...

Τα 10 βήματα για την ασφάλεια του νέου σας υπολογιστή

23 Αυγούστου 2022 Techgear Team

Με το Windows 11 στο επίκεντρο των ειδήσεων για όλους τους σωστούς λόγους, αυτή θα μπορούσε να είναι μια καλή στιγμή για να επενδύσετε σε έναν νέο υπολογιστή για την οικογένεια ή το γραφείο στο σπίτι. «Όμως ...

Πέντε λόγοι για να μην κατεβάζετε πειρατικά παιχνίδια

11 Αυγούστου 2022 Techgear Team

Τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς βιντεοπαιχνιδιών αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά σχεδόν 11% και να φτάσουν σχεδόν τα 209 δισ. δολάρια! «Όταν υπάρχει ένας τομέας που παρουσιάζει τόσο μεγάλη ανάπτυξη, τέτοια ...

Πώς να «σερφάρετε» στο διαδίκτυο με ασφάλεια: 6 απειλές, 12 βήματα

05 Αυγούστου 2022 Techgear Team

Η πύλη μας στον ψηφιακό κόσμο είναι οι λεγόμενοι web browsers (προγράμματα περιήγησης ιστού). Κάθε μέρα, περνάμε ατελείωτες ώρες σε αυτούς και ακριβώς για αυτό θεωρούνται πολύτιμος στόχος για τους ...

VPN: Το χρειάζεσαι; Απαντήσεις σε 5 συχνές ερωτήσεις

21 Ιουλίου 2022 Techgear Team

Η απόλαυση της ζωής στον ψηφιακό κόσμο έχει και το τίμημά της: την ιδιωτικότητά μας. Κάθε ιστοσελίδα που επισκεπτόμαστε, το πού βρισκόμαστε, το πόσα ξοδεύουμε και με ποιες κάρτες πληρώνουμε - αυτές είναι μόνο ...

5 τρόποι με τους οποίους οι κυβερνοεγκληματίες κλέβουν στοιχεία πιστωτικών καρτών

13 Ιουλίου 2022 Techgear Team

Το κυβερνοέγκλημα είναι μια καλοκουρδισμένη μηχανή που κοστίζει τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Σε ιστοσελίδες στο σκοτεινό διαδίκτυο (dark web), κρυμμένοι από τις αρχές επιβολής του νόμου αλλά και από την ...

Loader
techgear_icon