Η Ευρώπη ενέκρινε επένδυση €43 δισ. για ανάπτυξη ημιαγωγών

Σημαντική εξέλιξη από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για την στήριξη του προγράμματος ανάπτυξης ημιαγωγών στη γηραιά ήπειρο, καθώς τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ενέκριναν σε πρώτη φάση την χρηματοδότηση του project με €43 δισ. προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες όλων των αγορών που βασίζονται στους ημιαγωγούς, από smartphones και υπολογιστές μέχρι αυτοκίνητα και ψυγεία.

Το EU Chips Act προτάθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2021 με στόχο να αυξηθεί η παραγωγή ημιαγωγών στην Ευρώπη σε τέτοιο βαθμό, ώστε να διπλασιαστεί το ποσοστό της στην παγκόσμια αγορά μέχρι το 2030 από 10% σε 20%. Παράλληλα, ένας δεύτερος στόχος είναι να αυτονομηθεί σταδιακά η Ευρώπη από τους ξένους προμηθευτές.

Σύμφωνα με τη Margrethe Vestager, αντιπρόεδρο της επιτροπής Europe Fit for the Digital Age,

Οι επεξεργαστές είναι απαραίτητοι για τα ψηφιακά προϊόντα. Το νέο νομοσχέδιο θα βοηθήσει σημαντικά να διασφαλιστεί η παροχή καινοτόμων επεξεργαστών στην Ευρώπη και να γίνει η βιομηχανία πιο ανταγωνιστική.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίζει το νομοσχέδιο EU Chips Act σε τρεις βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος είναι να υποστηριχθεί η ανάπτυξη ημιαγωγών σε μεγάλη κλίμακα για να μικρύνει το χάσμα μεταξύ έρευνας και βιομηχανίας, με επενδύσεις τόσο από την ΕΕ όσο και από ιδιωτικά funds. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η υποστήριξη των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για την κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής για τους κατασκευαστές ημιαγωγών και τους προμηθευτές. Ο τρίτος είναι η στενή παρακολούθηση και η ανάπτυξη συστηματικών διαδικασιών για να αντιμετωπίζονται και να αποτρέπονται κρίσεις σχετικά με το απόθεμα και τη διανομή των επεξεργαστών.

Αυτά σε πρώτη φάση για το EU Chips Act, το οποίο θα πρέπει να καθαρογραφεί, να ελεγχθεί διεξοδικά και έπειτα να περάσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο για την τελική ψηφοφορία.

[via]

Loading