Η Google ισχυρίζεται ότι πέτυχε την Κβαντική Υπεροχή (Quantum Supremacy)!
Το Μάρτιο του 2018, η Google αποκάλυψε έναν νέο κβαντικό υπολογιστή 72-qubit με ονομασία Bristlecone, με τον οποίο φιλοδοξούσε τότε να καταφέρει να επιτύχει την περίφημη "κβαντική υπεροχή" (Quantum Supremacy). Επιγραμματικά, η κβαντική υπεροχή σημαίνει ότι ένας κβαντικός υπολογιστής θα μπορεί να εκτελέσει υπολογισμούς που δεν μπορεί ένας κλασικός υπολογιστής.
Σήμερα, ένα δημοσίευμα της Financial Times αναφέρει ότι η Google τα κατάφερε και μάλιστα με έναν υποδεέστερο κβαντικό υπολογιστή, τον Sycamore, με τον τελευταίο να αποτελεί μια έκδοση του Bristlecone με 53-qubit αντί για 72. Οι ερευνητές είχαν ανεβάσει το σχετικό paper σε ιστοσελίδα της NASA, αλλά μετά από λίγο αποσύρθηκε η ανάρτηση τους και δεν μπορούμε να το δούμε.
Στο paper αυτό, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ο Sycamore μπόρεσε να εκτελέσει έναν τυχαίο υπολογισμό μέσα σε μόλις 3 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα, τη στιγμή που ένας κλασικός υπολογιστής θα χρειαζόταν περισσότερα από 10.000 χρόνια για να τα καταφέρει! Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που καταγράφεται η επίλυση προβλήματος από κβαντικό υπολογιστή με τόσο μεγάλη διαφορά συγκριτικά με τους κλασικούς υπολογιστές και γι' αυτό ισχυρίζονται ότι πέτυχαν την Quantum Supremacy.
Αυτή η δραματικά μεγαλύτερη ταχύτητα στην επίλυση του προβλήματος σε σύγκριση με τους κλασικούς υπολογιστικούς αλγορίθμους αποτελεί μια πειραματική επίτευξη της κβαντικής υπεροχής. Με βάση τα όσα γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα υπολογιστικό πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί πρακτικά μόνο με τη χρήση ενός κβαντικού υπολογιστή.
Επιπλέον, η ομάδα των ερευνητών θεωρεί την επίτευξη της κβαντικής υπεροχής ως ορόσημο για την εξέλιξη της Κβαντικής Πληροφορικής. Τονίζουν, επίσης, ότι η δύναμη των κβαντικών υπολογιστών θα μεγαλώνει εκθετικά και όχι γραμμικά.
Παρά το εντυπωσιακό επίτευγμα, οι κβαντικοί υπολογιστές δύσκολα θα καταφέρουν να αντικαταστήσουν τους κλασικούς υπολογιστές στο κοντινό μέλλον και πιθανότατα ουδέποτε θα βρουν το δρόμο τους για εμπορική χρήση.
[via]