Η NASA μας δείχνει πως μπορεί να είναι μια μαύρη τρύπα από κοντά!

Τον περασμένο Απρίλιο είχαμε την ευκαιρία να δούμε για πρώτη φορά μια πραγματική φωτογραφία μαύρης τρύπας χάριν στη λήψη που έγινε από το EHT (Event Horizon Telescope), το οποίο στόχευσε στον γαλαξία Messier 87 σε απόσταση περίπου 55 εκατ. ετών φωτός μακριά από τη Γη και ουσιαστικά μας δείχνει τη "σκιά" που δημιουργείται από το έντονο βαρυτικό πεδίο της μαύρης τρύπας που δεν αφήνει ούτε το φως να διαφύγει.

Τώρα είναι η σειρά της NASA να μας εντυπωσιάσει με μια απεικόνιση του πως θα μπορούσε να είναι μια μαύρη τρύπα από κοντά. Στην εικόνα προσομοιώνεται η πυκνή βαρύτητα της μαύρης τρύπας που διαστρεβλώνει αυτό που βλέπουμε, όπως όταν κοιτάζουμε σε καθρέπτες με περίεργα σχήματα. Η NASA αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ασταθής ύλη συγκεντρώνεται σε μια λεπτή και θερμή δομή που ονομάζεται δίσκος προσαύξησης.

black-hole-nasa-RO527.jpg

Η δημιουργία της εικόνας έγινε από τον Jeremy Schnittman με χρήση του custom λογισμικού της NASA στο Goddard Space Flight Center που βρίσκεται στο Greenbelt του Maryland (ΗΠΑ).

Όπως δήλωσε ο κ. Schnittman,

Αυτές οι προσομοιώσεις και τα videos μας βοηθούν ιδιαίτερα να απεικονίσομε τη θεωρία του Einstein για το πως η βαρύτητα αλλοώνει τον χώρο και τον χρόνο. Μέχρι πολύ πρόσφατα οι δυνατότητες μας περιοριζόταν στη φαντασία και την υπολογιστική ισχύ. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσαμε να δούμε στην πραγματικότητα μια μαύρη τρύπα.

Εκτός από αυτήν την απεικόνιση, ίσως πλέον έχουμε και μια ιδέα πως θα μπορούσε να ακούγεται μια μαύρη τρύπα, χάριν στην ερευνητική ομάδα του MIT. Πριν από μερικές ημέρες δημοσίευσαν το σχετικό paper στο Physical Review Letters και ανέφεραν ότι μια "μινι" μαύρη τρύπα ακούγεται σαν ένα μικρό κελάηδησμα, μια κυματομορφή ήχου που πολύ γρήγορα δυναμώνει και έπειτα χάνεται.

[NASA]

Loading