Η Ρωσία επιστρέφει στη Σελήνη μετά από το 1976!

Ο πόλεμος με την Ουκρανία και η γενικότερη μυστικοπάθεια της Ρωσίας δεν ευνοούν την ειδησεογραφία, γι’ αυτό δεν είχαμε πρότερη σοβαρή ενημέρωση για τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές της Roscosmos. Παρόλα αυτά, μαθαίνουμε ότι εκτοξεύθηκε με επιτυχία ένας πύραυλος Soyuz-2.1b με προορισμό τη Σελήνη.

Η μη-επανδρωμένη αποστολή Luna-25 έφυγε από το Vostochny Cosmodrome την περασμένη Παρασκευή και αναμένεται πως θα προσεληνωθεί στις 23 Αυγούστου 2023, περίπου την ίδια ώρα με το Chandrayaan-3 της Ινδίας (σ.σ. εκτοξεύθηκε στις 14 Ιουλίου και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη την περασμένη εβδομάδα).

Σκοπός της αποστολής είναι να προσεληνώσει ένα εξερευνητικό όχημα στην επιφάνεια της Σελήνης μετά από το 1976 για λογαριασμό της Ρωσίας, και συγκεκριμένα στο Νότιο Πόλο του δορυφόρου της Γης. Το όχημα θα πραγματοποιήσει αναλύσεις της σύστασης της επιφανείας προς αναζήτηση νερού σε μορφή πάγου, καθώς και του πλάσματος και της σκόνης της υπέρλεπτης ατμόσφαιρας της Σελήνης.

Η σεληνάκατος της Roscocmos περιλαμβάνει βάση με τέσσερα πόδια - στηρίγματα και δεξαμενές με προωθητικό καύσιμο, ηλιακά panels, εξοπλισμό επικοινωνίας, υπολογιστές και πληθώρα εργαλείων για τις επιστημονικές αναλύσεις, αλλά και ένα ρομποτικό χέρι που εκτείνεται σε μήκος 1.6m για τη συλλογή δειγμάτων από την επιφάνεια της Σελήνης.

Στην αποστολή ήταν να προγραμματισμένο να συμμετέχει και ο ESA με μια ειδικά σχεδιασμένη κάμερα για την ασφαλή προσελήνωση, αλλά ακυρώθηκε λόγο του πολέμου με την Ουκρανία.

Loading